Bebek sahibi olmak isteyen ancak doğal yollarla hamileliğin gerçekleşmemesi durumunda tüp bebek tedavisi, ebeveyn adayları için etkili bir çözümdür. Günümüzde birçok kişi, bu tedavi sayesinde çocuk sahibi olabiliyor. Tabii, hemen anne ve baba olmak isteyenler, bu tedavinin ne kadar sürdüğüyle alakalı genel bir araştırma yapar. Öyleyse, tüp bebek tedavisi ne kadar sürer? Sorunun cevabını hep birlikte okuyalım.
Tüp Bebek Tedavisi Süresi
Bilinenin aksine tüp bebek tedavisi, çok uzun süreç isteyen bir tedavi yöntemi değildir. Bu tedavi, çiftlerin uzman doktora danışmasıyla başlar. İlk aşamada gerekli tetkik ve tahliller yapılarak çiftin durumu detaylı şekilde incelenir. Bu değerlendirme süreci, belirli nedenlere göre bazen uzun sürebilir. Örneğin, çiftin tekrar eden düşükleri olması durumunda genetik testler yapılır. Bu testlerin sonuçlanması, genellikle 3 hafta sürer. Tedaviye başlamadan önce yapılan değerlendirmelerin ayrıntılı olması, tedavinin başarısı açısından önemlidir.
Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları
Tetkik ve tahlillerin tamamlanmasının ardından asıl tedaviye geçilir. Tüp bebek tedavisi, aşağıdaki gibi üç farklı aşamaya ayrılır:
- Yumurtalıkların Uyarılması
- Yumurta Toplama
- Embriyo Transferi
Yukarıdaki aşamaların nasıl ilerlediğini daha ayrıntılı biçimde öğrenmek için aşağıdaki başlıkları okumaya devam edebilirsiniz.
Yumurtalıkların Uyarılması
İlk aşama olan yumurtalıkların uyarılması, adet döneminin ikinci veya üçüncü gününde başlar. Yaklaşık olarak 10-12 arasında devam eder. Bu süreçte göbek bölgesine iğneler vurularak yumurtalıklar uyarılır. Folikül denilen kesecikler, 20 mm’ye ulaştıktan sonra çatlama iğnesi yapılır. Bu aşamada üç, dört defa doktora gelmek gerekir. Böylece foliküllerin büyümesi ultrasonla kontrol edilir ve östrojen hormonlarının ölçümleri yapılır.
Yumurta Toplama
Çatlama iğnesinin yapılmasının ardından 35-36 saat sonra yumurtaların toplanma işlemi gerçekleşir. Bu işlem, anestezi altında yaklaşık olarak 15-30 dakika sürer. Aynı gün içinde erkekten 2-5 günlük cinsel perhiz sonrası sperm alınır. Erkekten alınan spermler, olgun yumurtalarla döllenir. Spermlerin her biri, her bir yumurtaya enjekte edilir. Olgun yumurtalara, erkekten alınan kaliteli spermlerin enjekte edilmesi sağlanır. İkinci aşama olan yumurta toplama, aynı zamanda OPU olarak adlandırılmaktadır.
Embriyo Transferi
OPU işleminden bir gün sonra yumurtanın spermle döllenmesi durumunda embriyolar, laboratuvar ortamında takip edilir. İnkübatör denilen özel odalarda 24 saat boyunca embriyoların gelişimi takip edilir. Bu takip süreci, yaklaşık olarak 2-5 gün kadar sürer. Beşinci günde blastokist aşamasına geçilir ve en iyi embriyo seçilir. Ardından bu embriyo bir kateterle rahme yerleştirilir. Yaklaşık olarak bu işlem 5-10 dakika sürer.
Embriyo transferi, tüp bebek tedavisi için en kritik aşamadır. Bu aşamanın ardından çiftlerin gebelik testini beklemesi gerekir. Gebelik testine kadar bazı ilaçların kullanılması gerekebilir. Tedaviden 9-12 gün sonra gebelik testi yapılır ve ortaya çıkan sonuca göre tedavinin başarılı olup olmadığı ortaya çıkar.
Kısacası tüp bebek tedavisi, toplamda 20 gün kadar sürer. Bu tedavi sırasında en önemli olan konu, stresin az olması ve uzman ekibe güvenmektir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı