Hamilelikte adet görülmez. Normal adet döngüsü nasıl gerçekleşir? Döllenmemiş bir yumurta rahim içine yerleşir ve hamilelik olmadığında da rahimden atılması anlamına gelir. Bu döngü ne zaman bozulur? Kadın hamile olduğunda artık adet dönemi ortaya çıkmaz. Adet dönemi yerini hamilelik belirtilerine bırakır ve vücutta değişiklikler meydana gelir. Bunu şöyle de ifade edebiliriz: Hamilelik adet döneminin gecikmesine neden olur. Peki, bu dönemde bazı kadınlar neden kanama yaşar?
Genellikle gebelik döneminde adet kanaması olmaz. Ama bazı kadınlarda, nadir de olsa adet kanaması 1-2 defa görülebilir. Hatta şöyle diyebiliriz, gebelik döneminde adet kanaması nadiren görülebilir. Ama bu kadınların genelinde görülmez. Bu sebeple, bu tarz bir durum olduğunda bir uzmanla görüşerek durumun gerçek sebebini tespit etmek gerekir.
Hamilelikte Üstüne Adet Görme Ne Anlama Gelir?
Hamilelikte üstüne adet görme ile adet kanaması farklı durumlardır. Bazı kadınlar hamilelik sırasında adet benzeri kanamalar yaşayabilir. Bu kanamaların özelliği genellikle hafif, kısa süreli görülmesi ve açık renkli olmasıdır. Lekelenme şeklinde görülür. Bunlar yerleşme kanaması olarak değerlendirilir. Yani döllenmiş yumurta rahme yerleşirken bu şekilde kanamalar görülebilir. Yerleşme sürecinden 10 gün sonra görülür.
Şunu akıldan çıkarmamak gerekir, hamilelik dönemi sürecinde yaşanan kanamalar düzenli değildir. Adet kanamaları, hamilelik olmadığında meydana gelir ve her ay düzenli şekilde 3 ila 7 gün arasında sürer. Hamilelik döneminde farklı kanama şikâyetleri olabilir. Kanama olduğunda bunun ne anlama geldiğini öğrenmek için bir uzmana başvurmak en doğru seçenektir.
Adet Olup Hamile Kalanların Belirtileri Nelerdir?
Adet olup hamile kalanların belirtileri nelerdir sorusuna cevap vermeden önce şunu tekrar ifade edelim, gebelikte adet kanaması görülmez. Yerleşme kanaması dediğimiz üstüne görme durumu, ilk üç ay içinde görülebilir. Bu da yoğun değil, ara ara görülen lekeler şeklindedir. O zaman soruyu şu şekilde sorarak cevap verebiliriz: Hamileyken üstüne görme belirtileri nelerdir?
- Sabah bulantıları görülebilir.
- Göğüslerde hassasiyet ve şişlik yaşanabilir.
- Vücut ısısı yükselebilir.
- Sık idrara çıkma hissi oluşabilir.
- Hormonal değişiklikler sebebiyle halsizlik olabilir.
- Duygusal dalgalanmalar sonucu farklı hisler normaldir.
- Sindirim sistemi sorunları yaşanabilir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı