Genellikle 28 günde bir oluşan adet düzeni pek çok nedene bağlı bozulabilir. Normal olarak görülen bu sürecin birkaç gün daha uzun ya da kısa olması kişinin endişe edeceği bir durum değildir. Belli bir düzende devam eden adet döngüsünün bozulma nedeni başka bir hastalığın semptomu olarak ortaya çıkabilir.
Adet döngüsünün 21 günden kısa ya da 35 günden fazla olması halinde bu durum adet düzensizliği olarak adlandırılır. Buna neden olan yaygın sebeplerden bazıları; polikistik over sendromu, hormon dengesizlikleri, yumurtlama ve rahim içi sorunları, enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar ve strestir.
Adet Düzensizliği Nedir?
Adet düzensizliği kişinin normal adet döngüsünün daha erken ya da geç olması durumudur. Adet düzeninin olması için; hipofiz, hipotalamus, rahim ve yumurtalıkların birbiriyle tam uyumlu çalışması gerekir. Adet düzensizliği tanısı koyulabilmesi için kişinin ilk regl kanaması ile bir sonraki regl kanamasının başlangıç tahini not etmeli, aradaki gün sayısını hesaplamalıdır. Eğer gün sayısı 21’den az ya da 35’den çoksa adet düzensizliği tanısı konur.
Adet döngüsü ergenlik döneminde görülen ilk regl kanamasından itibaren birkaç yıl ve menopozdan önceki 3-4 yıl düzensiz olabilir, bu normal bir durumdur. Adet düzeni kişinin vücut sağlığı ile ilgili fikir oluşturabilir. Öngörülemeyen ve aniden ortaya çıkan adet düzensizlikleri başka bir sağlık sorunun semptomu olabilir. Bu bakımdan erken sürede teşhis edilmesi önemlidir.
Adet Düzeni Neden Bozulur?
Adet düzeninin bozulmasına yol açan pek çok problem vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
-
Hormon seviyelerindeki dengesizlik genellikle menopoza girme sürecinde olan ya da yeni adet gören gençlerde yaşanan bir durumdur. Bunun sonucu olarak adet düzensizlikleri görülür.
-
Gebelik sürecinde adet döngüsü tamamen kesilse de bazı bireylerde ara ara lekelenme görülebilir. Emzirme sürecinde de adet düzensizlikleri yaşanabilir.
-
Kişinin stresli bir yaşamı varsa vücut kortizol olarak adlandırılan hormon üretir. Bu hormonun seviyesi arttıkça adet düzeninde bozulmalar artar.
-
Kan sulandırıcı, hormon ve doğum kontrol hapı gibi bazı ilaç türleri adet döngüsünde bozulmalara neden olur.
-
Doğum kontrol yöntemleri içerisinde kullanılan rahim içi cihazların (RIA) adet düzenini bozma, lekelenme gibi yan etkileri vardır.
-
Kadın hastalıklarından biri olan PKOS (Polikistik Over Sendromu), adet düzenini bozan yaygın nedenlerden biridir.
-
Tiroit hastalığı olan kişilerin vücudunda hormon üretimi dengesizdir. Bu durum adet düzensizliğinin yanında kısa ya da uzun süren regl sürecine neden olur.
-
Endometriozis, iyi huylu tümörler, kalıtsal rahatsızlıklar adet döngüsünde düzensizliğe yol açar.
Yukarıdakilere ek olarak kişinin; çok fazla egzersiz yapması, yeme bozukluğu olması, adrenalin bezlerinin düzensiz çalışması gibi durumlarda adet düzeni bozulur. Bu durum kişinin vücut sağlığını olumsuz etkiler.
Adet Düzeni Bozulması Hangi Belirtilerle Ortaya Çıkar?
Adet düzeni bozulduğunda gözlemlenen ilk belirtiler arasında; adet dönemleri arasındaki gün sayısının ve regl döngüsü uzunluğunun sürekli değişmesidir. Regl kanamasının anormal sürede erken ya da geç olması, düzensizlik belirtileri arasında yer alır. Ergenlik döneminden sonra kadınların pek çoğunun adet dönemi düzenli bir döngü oluşturur. Bu döngü her ay birkaç gün değişiklik gösterebilir. Adet düzensizliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
-
Adet kanamasının 21 günden daha az 35 günden daha fazla sürede görülmesi
-
90 gün boyunca regl olunmaması
-
Adet kanamasının 7 günden fazla sürmesi
-
Kanama düzeyinin birden değişmesi
-
Adet kanaması sürecinde anormal semptomların görülmesi
-
İki adet dönemi arasında kanama ve lekelenmenin olması
Kişide yukarıdaki belirtilerin bir ya da birkaçı varsa en kısa sürede kadın doğum uzmanına muayene olmalıdır.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı