Gebeliğin 10. haftası, anne adayının hamilelik belirtilerini yoğun bir şekilde yaşadığı hem bebek hem de anne adayı için oldukça önemli bir dönemdir. Ultrason muayenesinde daha detaylı ve net görüntülerin elde edilmesi nedeniyle, anne ve baba adayları daha heyecanlıdır.
Gebeliğin 10. Haftasında Anne Adayında Hangi Belirtiler ve Değişimler Görülür?
Hamilelik belirtilerinin en yoğun şekilde yaşandığı haftalardan biri olan gebeliğin 10. haftasında anne adaylarının yaşadığı semptomlar genellikle şu şekildedir:
-
Vücutta en belirgin değişiklik anne adayının 10. hafta sonuna kadar 1-3 kilo almasıdır.
-
Önceki haftalarda portakal büyüklüğünde olan rahim büyüyerek bir greyfurt boyutuna ulaşır.
-
Memeler ve meme uçları doğum sonrasında bebeğin beslenmesine hazırlık yaptığı için büyür, şişer ve göğüs damarları genişler. Genellikle meme büyümesi en çok hamileliğin ilk üç ayında yaşanır.
-
Hormon seviyeleri yükseldiği için cilt daha parlak, dolgun ve canlı bir görünüme kavuşur.
-
Duygu durum değişiklikleri ve doğum endişesi yaşanmaya başlar.
-
Sık aralıklarla idrara çıkma ve kabızlık gibi sindirim sorunları yaşanmaya devam edebilir.
-
Önceki haftalarda artan vajinal akıntı, bu hafta da aynı yoğunlukta yaşanabilir.
-
Bazı kadınlarda mide bulantısı biraz hafiflerken bazılarında devam edebilir. Aynı zamanda şişkinlik, mide yanması ve gaz gibi problemler devam edebilir.
-
Rahim hızla büyümeye ve genişlemeye devam ettiği için kasıklarda ve karnın alt kısmında ağrı hissi yaşanabilir.
Her kadının hamilelik süreci kendine özeldir. Bu bakımdan bir anne adayında görülen belirtiler başka bir anne adayında aynı şekilde ve yoğunlukta yaşanmayabilir.
Gebeliğin 10. Haftasında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Gebeliğin 10. haftasında olgunlaşma aşamasında olan organlar yerlerine yerleşerek vücut yapısı tamamlanmış olur. Böbrekler bu hafta itibariyle çalışmaya başladığı için bebeğin amniyon sıvısı yutması halinde böbrekler tarafından dışarı atılır. Kemikler ve kıkırdak yapısı gelişirken kollar ve bacaklarda dirsek, diz kısımları belirginleşir. Ağız içerisinde ilk dişlerin tomurcukları ve gözlerin iris tabakası bu haftalarda oluşur. El ve ayak parmakları birbirinden ayrıldığı için hareket edebilir, ağzını açarak dilini dışarı çıkarabilir.
Gebeliğin 10. Haftasında Bebeğin Hareketleri Hissedilir Mi?
Gebeliğin 10. haftasında bebek minik hareketler yapabilir, uyarıcılara karşı refleks geliştirebilir fakat bunların anne tarafından hissedilmesi mümkün değildir. Ultrason muayenesi sırasında bebeğin vücut yapısı ve minik hareketleri görülebilir.
Gebeliğin 10. Haftasında Bebeğin Cinsiyeti Belli Olur Mu?
Gebeliğin 10. haftası, bebeğin cinsiyetinin tespit edilmesi için erken bir dönemdir. Bu süreçte fetüs olarak adlandırılan bebeğin gelişmeye devam etmesi ve küçük olması sebebiyle cinsiyetinin öğrenilmesi mümkün değildir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı