Genellikle 40 hafta süren hamilelik sürecinde gebeliğin 20. haftası, anne adayları için geri sayımın başladığı bir dönemdir. Bebeğin gelişimi hızla devam ederken ultrason muayenesinde pek çok bilgi elde edilebilir.
Gebeliğin 20. Haftasında Anne Adayı Hangi Değişiklikleri Yaşar?
Gebeliğin 20. haftasında kilo artışı başta olmak üzere anne adayı pek çok değişim yaşar. Bunlar:
-
Karın, bel, bacak ve göğüslerde büyümeye bağlı olarak oluşan çatlaklar artabilir.
-
Rahmin genişlemesiyle oluşan karın büyümesi göbek deliğine kadar ulaşabilir. Bu durum annenin vücuduna ağırlık merkezini değiştirebilir.
-
Kan hacminin artmasıyla demir eksikliğine yol açabilir, kansızlık oluşabilir.
-
Hormonlarda yaşanan değişim nedeniyle odaklanmada güçlük ve unutkanlık görülebilir.
-
Vücuttaki tüyler, tırnaklar ve saçlar hızla büyümeye devam eder.
-
Mide yanması, mide ekşimesi, iştah artışı, baş dönmesi, baş ağrısı ve sindirim problemleri meydana gelebilir.
-
Sindirim sisteminin çalışma hızı yavaşladığı için kabızlık, buna bağlı olarak da hemoroit gelişebilir.
-
Çeşitli faktörlerin etkisiyle karın gerilmesi ya da karın ağrısı ortaya çıkabilir.
Karında gerginlik oluşmasının nedeni her anne adayında farklı nedenlerin etkisiyle meydana gelebilir. Anormal semptomların görülmesi halinde hekime başvurulmalıdır.
Gebeliğin 20. Haftasında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Gebeliğin 20. haftasında kızla büyümeye devam eden bebeğin duyularındaki sinirler olgunlaşır ve kalp atışları önceki haftalara göre güçlenir. Annenin kalp atışları ve sindirim seslerine ek olarak dış sesler bebeğin ilgisini çekmeye başlar. Bu haftada 5. Ayına giren bebek eğer kızsa rahmi yavaş yavaş oluşur.
Kaşları ve saçları belirgin bir şekilde oluşur. Rahimde rahatlıkla dönebilir, tekme atabilir ve hareket edebilir. Akciğer gelişimi hızla devam ederken ufak ufak nefes egzersizleri yapar. Kalp atışları 1 dakikada 120-16 arasındadır. Bu hafta bebeğin kilosu 280-300 gram arasında, boyu ise ortalama 17-20 cm’dir.
Gebeliğin 20. Haftasında Bebeğin Cinsiyeti Değişir Mi?
Gebeliğin 20. haftasında yapılan ultrason muayenesinde bebek hakkında pek çok bilgi elde edilir. Bu muayenede bebek görüntüleme için uygun pozisyondaysa cinsiyeti tespit edilebilir. Bazı durumlarda bebek cinsiyetinin görüntülenmesi için uygun pozisyonda olmayabilir ya da kendini saklayabilir. 20. haftada bebeğin cinsiyeti belirlense bile düşük bir yanılma ihtimali vardır. Bu bakımdan 21. hafta da ultrason muayenesi yapılması önerilir.
Gebeliğin 20. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Gebeliğin 20. haftasında uzun yolculuk planı varsa doktor görüşü alınmalı, 2 saat aralıklarla mola verilmeli, kısa yürüyüşler yapılmalıdır. Anne adayı ağırlık kaldırmamalı, fiziksel güç isteyen ev işlerinden uzak durmalıdır. Bu hafta beslenmeye dikkat etmeli, kilo alımının artmaması için karbonhidrat ağırlıklı gıdalar tüketilmemelidir.
Gebeliğin 20. Haftasında Riskler Nelerdir?
Gebeliğin 20. haftasında anne; erken doğum, kanama, su gelmesi ve ciddi düzeyde ağrı gibi risklerle karşı karşıya kalabilir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı