Hamileliğin ilk trimester döneminde yer alan gebeliğin 9. haftası, günden güne hem annede hem de bebekte değişimlerin yaşandığı bir dönemdir. Anne adayında sürekli kendini aç hissetme, sık aralıklarla idrara çıkma, yorgunluk ve bulantı gibi şikayetler en sık bu haftada yaşanır.
Gebeliğin 9. Haftasında Anne Adayında Yaşanan Değişimler Nelerdir?
Gebeliğin 9. haftasında her hafta olduğu gibi pek çok değişim meydana gelir. Bunlar şu şekilde sıralanır:
-
Normal zamanlara kıyasla kan hacmi %50 oranında artar. Bunun nedeni büyüyen rahmin ihtiyaçlarının karşılanması, anne ve bebeğin sağlığının korunmasıdır.
-
Her gün biraz daha büyüyen rahim mesaneye baskı yaptığı için idrara çıkma aralıkları sıklaşır.
-
Bebeğe yer açmak için büyüyen rahim kasık ve karın ağrılarına neden olur. Bunun rahmin büyüme hızına rahmi tutan bağların yetişememesidir.
Dışarıdan bakıldığında karın bölgesinde bir belirginlik görülmez. Belirginlik genellikle 12ç haftadan sonra oluşur. Bebeğin büyümesiyle paralel olarak büyüyen rahmin büyüklüğü yaklaşık 1 portakal büyüklüğündedir.
Gebeliğin 9. Haftasında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Gebeliğin 9. haftasında bebeğin gelişimi şu şekildedir:
-
Ultrason muayenesinde kollar ve bacakların uzadığı, ayakların ve parmakların belirginleştiği net bir şekilde görülür.
-
Yaklaşık 3 gram ağırlıkta 2-3 santimetre uzunluğundadır.
-
Kulaklar gelişirken göz kapaklarında şekillenme başlar ve el parmaklarının arası açılarak 10 parmak oluşur.
-
Bu hafta ultrason yapılırken bebeğin popo ve baş arasındaki mesafe ölçülerek bebeğin asıl oluştuğu hafta ve gün belirlenir.
-
Kalp, beyin, böbrekler ve akciğerler gelişimini tamamlamaya devam eder.
-
Anne adayı hissetmese de bebek kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilir, ağzını açıp kapatabilir ve kafasını çevirebilir.
Cinsiyetini öğrenmek için erken olsa da cinsel organlar yerini almış, gelişmeye devam etmektedir. Kemik ve kaslar gelişmeye devam ettiği için doktora danışarak D vitamini alınması önerilir.
Gebeliğin 9. Haftasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Hamilelik sürecinin sağlıklı bir şekilde devam etmesi hem anne hem de bebeğin sağlığının korunması için dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekildedir:
-
Kaplıca, sauna ve sıcak banyo gibi ortamlarda uzun süre kalmak annenin vücut sıcaklığını yükseltir. Bu durum bebeğin gelişimine zarar verebilir.
-
Mide bulantısı ve sindirim sistemi sorunlarıyla başa çıkmak için sık sık küçük porsiyonlarda yemek yenebilir.
-
Düzenli egzersiz, iskelet ve kasları güçlendirerek doğumu kolaylaştırır ve hamilelikte artan kiloyu kontrol altında tutar.
-
Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı, mide yanmasına neden oluyorsa domates ve turunçgiller beslenme programından çıkarılmalıdır.
-
Anne adayı 35 yaşın üzerindeyse, ailede genetik hastalıklar varsa, bebeğin kromozomal bir bozukluğa sahip olup olmadığını öğrenmek için ikili tarama testi uygulanabilir.
-
Sindirim problemlerine ve kabızlığa neden olan takviyeler varsa doktora başvurulmalıdır.
Anne adayının hamilelik sürecinde dikkat etmesi gereken en önemli husus, dengeli ve besin değeri bakımından yüksek bir beslenme programı yapılması, buna uyulmasıdır.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı