Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Hasta Düşük Yaptığını Nasıl Anlar

Düşük, hamilelik sürecindeki kadınların çok sık karşılaştığı bir problemdir. Kadınlar için çoğu zaman travmatik bir durumdur. Bu nedenle birçok kadın düşükle alakalı araştırmalar yapar. Belirtilerini ve olası bir sorunda tedavisinin olup olmadığını merak eder. Biz de bu içeriğimizde size “Hasta düşük yaptığını nasıl anlar?” sorusunun cevabını vereceğiz. Hazırsanız içeriğimizi hep birlikte okuyalım.

Düşük Nedir?

Hasta düşük yaptığını nasıl anlar?” sorusuna yanıt vermeden önce ne olduğunu bilmek gerekir. Bu durum, gebeliğin sonlanması olarak tanımlanır. Genellikle 20. ila 24. haftadan önce beklenmedik şekilde hamilelik sonuçlanır. Hamilelikte bebeğin kromozom yapısının farklı olması, düşüğün en büyük nedenidir.

Normal koşullarda düşük, sadece bir defa gerçekleşir. Daha sonra çiftlere gerekli testler yapılarak bir daha çocuk sahibi olunabilir. Normal gerçekleşen düşükler, düşük sınıfı arasında en sık karşılaşılan problemdir. Eğer ki art arda düşük gerçekleşirse bu durum, tekrarlayan düşük sınıfındadır. Her 100 anneden birinde görülen bir durumdur.

Tekrarlayan düşük yaşayan anneler, bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır. Muayene sonucu yapılan tedavide anne adayının bebek sahibi olma şansı, %75 civarındadır. Bu, 4 anne adayından 3 tanesinin bebek sahibi olabileceği anlamına gelir.

Tüm bunların yanında 24. hafta sonrasında da gebelik düşükle sonlanabilir. Düşüğün bu türü ise geç düşük olarak isimlendirilir.

Düşük Türleri Nelerdir?

Düşüğün ne olduğunu daha iyi anlamak için türlerine bakmak gerekir. Çünkü düşük, her kadında aynı biçimde gerçekleşen bir olay değildir. Aşağıdaki listede düşük türlerinin ne olduğunu görebilirsiniz:

  • Tehdit Düzeyinde Düşük: Hamilelik süreci başladıktan 20 hafta sonra meydana gelen kanamalar düşük riskini oluşturur. Aslında henüz düşük gerçekleşmemiştir sadece tehdidi vardır. Bu aşamada bir kadın doğum uzmanına başvurmak gerekir.
  • Kaçınılmaz Düşük: Bu düşük türü, rahim ağzının açılmasıyla meydana gelir. Henüz düşük gerçekleşmese bile rahim ağzı açıldığından dolayı düşüğün meydana gelmesi kaçınılmazdır.
  • Yarım Düşük: Gebelikte düşük, tam olarak gerçekleşmez. Rahim içinde embriyo, tamamen atılmaz ve yarısı içeride kalır. Anne adayı, yoğun ağrıya maruz kalabilir. Düşük gerçekleştiği zaman kürtaj yapılması gerekir.
  • Rahimde Ölüm: Tam olarak düşük sayılmasa da embriyo veya fetüs anne karnında yaşamaya devam etmez. Herhangi bir kanama meydana gelmediğinden ancak kadın doğum uzmanı tarafından anlaşılır.

Yukarıdaki düşük türleri için mutlaka bir kadın doğum uzmanına gidilmelidir. Eğer ki bir sorun ortaya çıkarsa doktor, yapılması gerekenler hakkında hastayı bilgilendirecektir.

Düşük Sebepleri Nelerdir?

Hasta düşük yaptığını nasıl anlar?’’ sorusu kadar düşüğün sebepleri de merak edilir. Genellikle embriyodaki kromozom dengesizlikleri düşüğün nedenidir. Fetüsün yeterince gelişmemesi, kromozom eksikliği veya fazlalığı düşüğe sebep olabilir. Bu durum, anne veya babadan kaynaklanan genetik faktörlerle tam olarak ilgili değildir. Büyüme sürecinde yaşanan sorunlar, bu durumun ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir.

Düşük faktörleri arasında annenin sağlık durumu etkilidir. Anne adayı, hormon bozuklukları, enfeksiyon gibi sorunlara sahipse düşük riski artabilir. Bu nedenle gebe kalmadan önce anne adayının bazı tedaviler alması gerekebilir. Ayrıca anne adayı zararlı alışkanlıklarını bıraktığında daha kolay bir gebelik süreci gerçekleşebilir. Sigara, alkol gibi maddelerin gebelikten öncesinde bırakılması ve süreç boyunca tüketilmemesi önemli bir durumdur.

Anne adayının yaşı, gebelikte bir sorunla karşılaşma riskini arttırabilir. İleriki yaşta anne adaylarının bu sorunla daha fazla karşılaştığını söylemek mümkündür. 35 yaşından önce anne olmaya karar vermek bu sorunla karşılaşma riskini azaltır. Ancak anne adayları, genel olarak 40 yaşından sonra daha fazla düşük ihtimaliyle karşı karşıya kalır.

Düşük ihtimalinin bir diğer nedeni, anne adayında kilo fazlalığı olmasıyla alakalıdır. Böyle bir durumda çocuk sahibi olmaya karar veren aday, öncelikle bir diyetisyene başvurmalıdır. Risk düzeyini en aza indirdikten sonra çocuk yapmaya karar verebilir. Ancak tüm risklerin ortadan kalkması için mutlaka kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır. Çocuğun sağlığı için gerekli testlerin de yapılması önem arz eder.

Düşük Belirtileri Nelerdir?

Şimdi “Hasta düşük yaptığını nasıl anlar?” sorusuna değinelim. Çünkü düşük çeşitli belirtilerle gerçekleşir. Bunlar:

  • Vajinal kanama
  • Ateş
  • Karın ağrısı ve kramplar
  • Mide bulantısı
  • Bel ve sırt bölgesinde ağrı
  • Vajinadan pıhtı şeklinde parçalar gelmesi

Gebe olan bir kadın yukarıdaki belirtilerden en az birini görüyorsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır.

Düşük Önlenebilir Mi?

Hasta düşük yaptığını nasıl anlar?” sorusunun yanıtından sonra önüne geçilebilir mi geçilemez mi sorusuna yanıt verelim. Çoğu zaman düşük sorununun önüne geçmek, olanaksızdır. Özellikle herhangi bir belirti yoksa durumdan haberdar olunamayabilir. Ancak bazı tedbirler alındığı takdirde düşük yaşanma ihtimali azalır. Bu noktada annenin dikkat etmesi gereken bir dizi konu vardır ve kadın doğum uzmanının önerilerine dikkat edilmelidir.  

 

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Gebeliğin (Hamilelik) 4. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 3. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 2. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 1. Haftası
Hamile Kalmanın Gerekli Şartları Nelerdir
Vajinal Mantardan Korunmak Mümkün Mü
Kesilmeyen Adet Kanaması Nedeni Nedir
İlk Adet Belirtileri Nedir
Yasmin Doğum Kontrol Hapı Nedir?
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur
İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı
Regl Nasıl Kesilir
Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır, İlk Nasıl Başlar
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir
HPV Nasıl Bulaşır
HPV Pozitfif Nedir
Tüp Bebekte HCG Değerleri
İmplantasyon ( Yerleşme ) Kanaması Nedir Ne Zaman Olur
Disparoni (Ağrılı Cinsel İlişki) Nedir
Kızlık Zarı Bozulmadan Hamile Kalınır Mı
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp