Hamileliğin ilk trimester döneminde yer alan gebeliğin 7. haftası, pek çok anne adayı için hem semptomlar nedeniyle zorlayıcı hem de heyecanlı bir süreçtir. Genellikle bu haftadan önce gebelik öğrenilmiş, ilk ultrason muayenesi yapılmış olur. Bebeğin sinir ve beyin sistemi başta olmak üzere pek çok gelişme yaşanır. Anne adayının vücudu gebeliğe alışma sürecinde olduğu için semptomlar daha yoğun bir şekilde ortaya çıkabilir.
Gebeliğin 7. Haftasında Anne Adayında Görülen Belirtiler Nelerdir?
Gebeliğin 7.haftasında anne adayında pek çok belirti görülse de mide bulantısı ve kusma en sık yaşanan semptomlardır. Bazı kadınlarda sabahları daha çok ortaya çıkan bu durum bazılarında günün her saatinde yaşanabilir. Görülen diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:
-
Bazı yemeklere karşı iştah artarken bazılarından tiksinme
-
Göğüslerde şişlik, ağrı ve hassasiyet
-
Aşerme
-
Yorgunluk ve halsizlik
-
Tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi ve baş ağrısı
-
Sık aralıklarla duygu değişimleri
-
Vücudun genelinde özellikle karında gerginlik ve şişlik hissi
-
Yumurta akına benzer vajinal akıntı
Hamilelik akıntısı olarak tanımlanan vajinal akıntı ara sıra kahverengi renkte görülebilir. Bunun nedeni hormon değişimiyle ilgilidir, vücutta sağlığı etkileyen bir problem yoktur. Kanamaya dönüşmesi durumunda düşük riski olabileceği için doktora başvurulmalıdır.
Gebeliğin 7. Haftasında Bebeğin Gelişimi Nasıldır?
Gebeliğin 7. haftasında bebek ortalama bir yaban mersini büyüklüğündedir. Bu hafta içinde ağız, burun, kulaklar ve gözler daha belirgin hale gelirken bacak ve kollar uzamaya başlar. Bebekte yemek borusu, mide ve sindirim sistemi oluşurken pankreas ve karaciğer gelişir. Beynin hızla gelişmesiyle baş kısmı hızlı bir şekilde gelişim gösterir. Göz organını oluşturan ana kısımlar bu hafta meydana gelmeye başlar, birkaç hafta sonrasında gelişimi tamamlanır.
Gebeliğin 7. Haftasında Ultrason Muayenesi Nasıldır?
Gebeliğin 7. Haftasından önce hamilelik süreci kesinleştiği için genellikle ilk ultrasın muayenesi yapılmış olur. 6. hafta içinde yapılan ultrasonda yalnızca gebelik kesesi görülürken 7. haftada embriyo küçük bir şekilde kesenin içinde görülebilir. Anne baba adayları bebeğin cinsiyeti hakkında bilgi sahibi olmak istese de cinsel organlar olgunlaşmadığı için cinsiyet tespiti yapılamaz.
Gebeliğin 7. Haftasında Anne Adayı Nelere Dikkat Etmelidir?
Hamilelik sürecinin çok erken bir aşamasında yer alan gebeliğin 7. haftasında düşük riskinin oluşmaması için anne adayları bazı hususlara dikkat etmelidir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermeli, tüm besin guruplarını içeren bir program oluşturulmalıdır. Yalnızca doktorun tavsiye ettiği ilaçlar alınmalı, kesinlikle reçetesiz ilaç kullanılmamalıdır. Hamilelik süreci sağlıklı bir şekilde ilerliyorsa cinsel ilişkiye girilmesinde bir sakınca yoktur. Cinsel organlarda hassasiyet yaşayan ya da gebelik süreci riskli ilerleyen kadınların hekime başvurarak hareket etmesi önerilir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı