Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

HPV Pozitfif Nedir

HPV, ciltte ve mukoza zarında enfeksiyona yol açabilen bir virüs grubunun genel adıdır. Çoğunlukla cinsel yolla bulaşan HPV'nin bazı türleri genital siğil ve rahim ağzı kanserine neden olabilir. 200'den fazla çeşidi olan HPV virüsü, yüksek ve düşük riskli olarak iki gruba ayrılır. Yüksek riskli HPV türleri rahim ağzı kanserine neden olurken, düşük riskli HPV türleri siğillere yol açabilir. Yapılan taramalarda HPV pozitif sonucuna ulaşıldığında kişinin bu virüsü taşıdığı doğrulanmış olur. 

Erkeklerde ve kadınlarda sıklıkla görülen HPV pozitif, kişinin bağışıklık sistemi aracılığıyla %75 oranında bulaştıktan sonraki 12 ay içinde insan vücudundan atılabilir. Yaklaşık 2 yıl sonra ise %90 oranında vücuttan atıldığını söylemek mümkün. Virüsün vücutta kalmaya devam ettiği durumlarda kanser evresinden bahsedilebilir. Ancak HPV pozitif testinin tek başına kanserden söz etmesi mümkün değildir. Erken dönemde ortaya çıkan HPV pozitif sonuçlarında uygun yöntemler kullanılarak tedaviye başlanabilir. 

HPV Negatif Ne Demek?

Günlük hayatta birçok işlem için yapılan testlerde HPV negatif sonucunu gören bireyler, bunun ne anlama geldiğini merak ediyor. Yapılan testlerde karşınıza çıkan HPV negatif ifadesi vücutta HPV’nin olmadığı sonucunu doğrular. Ancak bu noktada HPV virüsünün sinsi bir yapıda olduğu ve düzenli aralıklarla takip edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

HPV Pozitif Kanser Yapar Mı? 

Yapılan testlerde HPV pozitif ile karşılaşan pek çok kişi kanser endişesiyle uzman hekimlere başvuruyor. Bu durumda her HPV pozitif sonucu için kesin olarak kanser demek mümkün değildir. HPV pozitif olan bir kişinin bağışıklık sistemi devreye girerek virüsü vücuttan atmak için yoğun mücadele verir. HPV pozitif olan kişiler virüsü vücuttan atamadığında söz konusu virüs, DNA’ya entegre olarak kansere evrilebilir. HPV testi pozitif çıktıktan sonra hasta takibe alınır ve zararlı HPV virüsü türü olup olmadığına bakılır. Bu noktada kullanılan özel bir teknikle rahim ağzında bulunan yüzey hücreleri incelenir, şüpheli bölgeler varsa biyopsi örneği alınır. Test sonucunda zararlı bir virüs türüne rastlanmazsa 6 aylık ve 1 yıllık periyotlarla tekrar test takibi yapılır. 

HPV Nasıl Tedavi Edilir ?

HPV virüsünün neden olduğu lezyonlar tıbbi anlamda tedavi edilebilir. Genelde HPV ile temas ettikten sonra insan vücudu bu virüsü bağışıklık sistemi aracılığıyla atar. Ancak bireylerde genital siğil çıkması durumunda farklı bir tedavi yöntemi devreye girer. Bu noktada tedavi için kimyasal koterizasyon ya da elektrokoterizasyon yöntemleri ve lokal ilaçlar tercih edilir. HPV tedavisi yapılan kişinin durumuna bağlı olarak yöntemler değişebilir ve riskli vakalarda kolposkopi yapılarak rahim ağzının detaylı bir şekilde incelenmesi istenebilir. Bunun yanı sıra CIN lezyonlarının tedavisi için cerrahi yöntemlerden destek alınabilir.  Hastanın durumuna ve lezyonun yerleşimine bağlı olarak LEEP ya da soğuk konizasyon

 
Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Hipnoterapi Nedir, Ne İşe Yarar?
Sperm Dondurma Nedir Nasıl Yapılır?
Erkeklerde İlk Gece Korkusu
Adet Düzeni Neden Bozulur?
Miyom Cinsel Sağlığınızı Etkiler Mi?
Gebeliğin (Hamilelik) 22.Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 21.Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 20. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 19. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 18. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 17. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 16. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 15. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 14. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 13. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 12. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 11. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 10. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 9. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 8. Haftası
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp