Yaklaşık 40 haftalık hamilelik sürecinde gebeliğin 21. Haftası anne ve baba adayları için oldukça heyecanlı ve keyifli bir süreçtir. Doğum için yarıdan daha az zamanın kaldığı, semptomların hafiflediği, karın büyüklüğünün annenin hareketlerini kısıtlamadığı bu haftada vücudun doğuma hazırlığı ve bebek gelişimi hızla devam eder.
Gebeliğin 21. Haftasında Anne Adayı Hangi Değişimleri Yaşar?
Gebeliğin 21. haftasına gelindiğinde anne adayı vücudunun hızla değiştiğini net bir şekilde hissederken karın büyüklüğü dışarıdan kolaylıkla fark edilebilecek düzeye ulaşır. Diğer değişimler ise;
-
Rahim genişleyerek göbek deliğinin üzerine çıkar, buna bağlı anne adayı denge sorunu yaşayabilir.
-
Bebeğin uyku ve uyanıklık saatleri fark edildiği için annenin gece uykusuz olumsuz yönde etkilenebilir.
-
Kasların gevşemesine bağlı sırt, bacak ve baş ağrıları yaşanabilir.
-
Önceki haftalarda kilo alımı ve bebeğin büyümesine bağlı cilt çatlakları artabilir.
-
Duygu durum değişiklikleri meydana gelebilir.
-
Karında gerginlik ve ağrı hissi sık rastlanan bir durumdur.
-
Bacaklara baskı arttığı için ağrı ve varis oluşumu meydana gelebilir.
-
Vücuttaki sıvı artışı nedeniyle ter ve ödem görülebilir.
-
Mide ve bağırsak kaslarının yavaş çalışması; mide ekşimesi, mide bulantısı, hazımsızlık, kabızlık ve kabızlığa bağlı hemoroit oluşmasına neden olabilir.
Anne adaylarına 18-21. hafta arasında iki doz şeklinde tetanos aşısı uygulanır. Halk arasında bu aşı 21. hafta aşısı olarak bilinir. 4 hafta aralıklarla iki doz uygulanır.
Gebeliğin 21. Haftasında Bebek Gelişimi Nasıldır?
Gebeliğin 21. haftasında bebek nefes alma ve emme becerilerini geliştirir, hıçkırık nöbetleri yaşayabilir. Rahim dışındaki sesleri duyabilen bebeğin hareketlerini anne adayı net bir şekilde hissedebilir. Önceki haftalarda cinsiyeti olarak belirlenen bebeğin sağlık durumunun kontrol edilmesi için detaylı ultrason yapılır.
Ayak ve el parmaklarının gelişimi tam olarak şekillenerek parmak izleri oluşur. Dalak ve karaciğer tarafından kan hücrelerinin üretimine ek olarak kemik iliği de üretim yapar. Genellikle doğumdan önce kaybolan lanugo olarak tanımlanan tüylü bir tabaka oluşur. Anne karnında hala yeterli alana sahip olan bebeğin en hareketli dönemidir. Doğum yaklaştıkça yaşam alanı daraldığı için hareketliliği azalabilir.
Gebeliğin 21. Haftasında Bebeğin Kilosu ve Boyu Ne Kadardır?
Gebeliğin 21. haftasında bebeğin ağırlığı ortalama 350-400 gram, boyu yaklaşık 25-27 cm uzunluğundadır. Ortalama bir muza eş değer büyüklüktedir.
Gebeliğin 21. Haftasında Anne Bebeği Hisseder Mi?
Gebeliğin 21. haftası, anne adayının bebeğin hareketlerini daha net bir şekilde hissedebileceği bir dönem olsa da her anne 21. haftada bebeğin hareketlerini hissetmeyebilir. Genellikle 16-21. Haftaları arasında anne bebeğinin hareketlerini hissetmeye başlar.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı