Farklı sağlık problemlerinin semptomlarından biri olarak ortaya çıkan kesilmeyen adet kanamasının pek çok nedeni olabilir. Bu kadının yaşam kalitesini azaltan, günlük yaşamını olumsuz etkileyen bir durumdur. Sağlıklı bireylerde adet kanaması 2-7 gün arasında değişiklik gösterirken bazılarında daha uzun sürebilir bu da kanama miktarının fazla olmasıyla ilişkilendirilir.
Regl döngüsünde adet kanamasının 80 mililitre üzerinde olması norma kabul edilmeyen, kansızlığa neden olan ve tedavi gerektiren bir problemdir. Kişi bu ölçümü yaparken kullanılan ped sayısı, pedin tartılması ve daha önceki kanamalara oranla değerlendirmesi gereklidir. Kesilmeyen adet kanaması varsa kısa süre içerisinde nedeni bulunmalı ve buna uygun tedaviye başlanmalıdır. Aksi halde pek çok sağlık problemine zemin oluşturabilir.
Kesilmeyen Adet Kanamasının Nedenleri Nelerdir?
Kesilmeyen adet kanamasına neden olan problem pek çok hastada kesin olarak tespit edilememektedir. İki regl döngüsü içerisinde adet kanaması kesilmiyorsa tanı konulması ve tedavi uygulanması için hekime başvurulmalıdır. Genellikle temelde yatan problemler şu şekilde sıralanabilir:
- Adenomyozis: Endometrium olarak tanımlanan rahim iç dokusunun büyüyerek rahim duvarına ulaşmasıdır. Belirtileri arasında adetin ağrılı olması ve uzun sürmesi yer alır.
- Gebelik: Uzun süre devam eden kanama düşük ya da dış gebelik oluşumunun semptomu olabilir. Gebelik sürecinde uzun süren vajinal kanamalar varsa doktora başvurulmalıdır.
- Hormon Seviyelerinde Değişiklik: Hormon dengesinin bozulması halinde yumurtlama dönemleri değişir ve adet kanamasının uzun süre devam etmesine neden olabilir. Aynı zamanda hormonların normal düzeyde olmaması rahim duvarında kalınlaşmaya yol açabilir.
- Tiroit: Tiroit bezlerinin az yetersiz çalışarak vücudun ihtiyacı olan hormonu yetersiz düzeyde üretmesine bağlı olarak kesilmeyen adet kanaması görülebilir.
- Obezite: Kişinin ideal kilosunun çok üzerinde olması uzun süren adet dönemlerinin nedenleri arasında yer alır. Vücutta yüksek oranda yağ dokusu olması halinde normalden daha fazla östrojen hormonu üretilir. Bu durum regl döngüsünü ve kanama sürecini doğrudan etkiler.
- Kullanılan İlaçlar: Kan sulandırıcılar, bazı antibiyotik ilaçlar, doğum kontrol hapları ve antienflamatuvarlar adet döneminin normalden uzun sürmesine neden olabilir.
- Kanser: Kanamanın uzun süre devam etmesi rahim ağzında ya da rahimde kanser olduğunun göstergesi olabilir. Kanamanın kesilmemesi şikâyeti genellikle iki kanser türünün erken belirtileri arasında yer alır.
- Miyomlar-Polipler: Rahmin kendi dokusunun rahim duvarına ulaşarak burada büyümesine bağlı olarak çıkan problem rahim fibroidleri ya da miyom olarak adlandırılır. Rahimde meydana gelen düzensiz dokuların büyümesi polip oluşumuna neden olur. Kesilmeyen adet kanaması her iki sağlık probleminin de semptomudur.
- Kan Hastalıkları: Hemofili gibi bazı kan hastalıkları kanın pıhtılaşamamasına ve adet kanamasının uzun sürmesine yol açabilir.
- Pelvik Enflamatuar Hastalık (PID): Adet döngüsü üzerinde önemli değişikliklere neden olan bu sağlık problemi aynı zamanda kadın üreme organlarını da etkisi altına alır. Anormal vajinal akıntı da uzun süren adet kanamalarıyla birlikte görülebilir.
Yukarıda genel olarak karşılaşılan nedenlere ek olarak; rahme spiral yerleştirilmesi, polikistik over sendromu, karaciğer ve böbrek hastalıkları da kesilmeyen adet kanamalarına yol açabilir.
Kesilmeyen Adet Kanaması Riskli Bir Durum Mudur?
Kesilmeyen adet kanaması, kanamanın çok olmasıyla ilişkilendirildiği için altında yatan nedenin belirlenmesi önemlidir. Her kadında farklı miktarlarda görülen adet kanamasının 80 ml üzerine çıkması ve bunun birkaç aydır devam etmesi halinde mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır.
Adet kanamasının kesinti olmadan devam etmesi, çok basit bir sebepten kaynaklanacağı gibi ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Bu komplikasyon çok önemli bir sorun olarak görülmese de altta yatan başka bir durumun semptomu olabilir.
Kesilmeyen Adet Kanaması Hangi Komplikasyonlara Neden Olur?
Kesilmeyen adet kanamalarına neden olan durumların teşhis edilmemesi ve bir tedavi uygulanmaması halinde farklı sağlık problemleri gelişebilir. Bunun sonucunda daha kapsamlı bir tedavi uygulanması gerekebilir. Adet kanamasının kesilmemesi halinde kan kaybı fazla olacağı için anemi riski artar. Bu durum kişide; halsizlik, nefes darlığı, saç dökülmesi, yorgunluk gibi semptomların oluşmasına ve yaşam kalitesinin ciddi anlamda olumsuz etkilenmesine neden olur.
Kesilmeyen Adet Kanamasında Kullanılan Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Kesilmeyen adet kanamalarına neden olan faktörlerin tespit edilebilmesi için öncelikle hastanın sağlık öyküsü ve regl döngüsü hakkında detaylı bilgi alınır. Kanama yoğunluğunun tespit edilebilmesi için hastadan regl günlü tutulması istenebilir. Fiziki muayeneden sonra şu prosedürler ve testler uygulanabilir:
- Kan tahlili yapılarak; tiroit, demir oranı ve kan pıhtılaşması gibi durumlara bakılır.
- Rahmin iç dokusundan bir örnek alınarak biyopsi yapılabilir.
- Üreme organlarının durumu ve sorun tespiti yapılması için ultrason yapılabilir.
- Rahim ağzına Pap Smear testi yapılarak enfeksiyon ya da kanser varlığı değerlendirilir.
Bu aşamalardan sonra histeroskopi ve sonohisterografi testleri de yapılarak rahmin iç kısmı detaylı bir şekilde görüntülenebilir.
Kesilmeyen Adet Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Kesilmeyen adet kanaması problemi yaşayan ve tanısı belli olan hastaların; sağlık durumu, yaşı ve neden olan faktör doğrultusunda bir tedavi uygulanır. Bu yöntemler;
- Testlerin tamamlanması beklenirken problemin şiddetinin azaltılması ve ortadan kaldırılması için ilaç tedavisi uygulanabilir.
- Rahim içinde büyümenin yavaşlaması ve azaltılması için rahme progesteron hormonu salgılayan spiral yerleştirilebilir.
- Hasta hormonlu spiral tedavisine uygun değilse kanamanın azaltılması ve kanı pıhtılaşması için traneksamit asit tedavisi uygulanabilir.
Tedavi kapsamında hastanın durumuna göre cerrahi prosedür ya da progesteron iğnesi gibi yöntemler kullanılabilir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı