Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Hamilelikte Karın Ağrısı Neden Olur

Karın ağrısı şikayeti, hamilelik sürecindeki kadınlar tarafından sıkça dile getirilir. Aslında gebelik döneminde gerçekleşen hafif düzey karın ağrıları normaldir. Ancak ağrının şiddeti arttığında daha büyük sorunlara neden olabilir. Biz de bu nedenle ayrıntılı biçimde “Hamilelikte karın ağrısı neden olur?” sorusuna yanıt vereceğiz. Hazırsanız içeriği okumaya başlayalım.

Hamilelikte Karın Ağrısı Nedenleri

Anne adayı, karın ağrısı yaşamaya başladığı zaman endişelenebilir. Bu nedenle sorunun nedenleriyle alakalı araştırma yapması normaldir. Hamilelik sürecinde karın ağrısı yaşanması durumunda doktora gitmek gerekir. “Hamilelikte karın ağrısı neden olur?” sorusunun cevabı için aşağıdaki listeye bakabilirsiniz:

  • Gaz ve şişkinlik yaşanması durumunda karın ağrısı yaşanabilir. Progesteron hormonunun yükselmesiyle şikayet artar. Böylece sindirim yavaşlayarak kabızlık meydana geldiğinden karın ağrısı oluşur.
  • Rahmin büyümesiyle kabızlık, şişkinlik veya mide bulantısı yaşanabilir.
  • Hamilelik esnasında yaşanan cinsel ilişki sonrası orgazm karın ağrısının bir diğer nedenidir.
  • Hamilelikte kan akışı artar ve karın ağrısı yaşanabilir. Gebelik riski yoksa bu durum, riskli değildir.
  • İdrar yolu enfeksiyonu, pelvik kısmında yaşanan ağrıların sebebidir.
  • Vücuttaki sıvı kaybı, kasılmaları tetikler. Aynı zamanda çok fazla sıvı kaybının yaşanması, düşük riskine neden olabilir.

Yukarıdakiler dışında apandist nedeniyle karın ağrısı yaşanabilir. Bunun anlaşılması biraz daha zordur. O nedenle doktora gider karın ağrısının sebebi öğrenilmelidir. Tedavi sonrasında herhangi bir sorun yaşanmadan gebelik devam edebilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Ne Zaman Tehlikelidir?

Daha önce bahsettiğimiz gibi gebelikte karın ağrısının yaşanması normaldir. Ancak bazı durumlar, gebelik açısından tehlikeli olabilir. Aşağıdaki maddelerde tehlikeli olabilecek karın ağrısını görebilirsiniz:

  • Karın bölgesinde ağrıyla birlikte kanama görülmesi
  • Ani şişlik, idrara az çıkma veya hiç çıkmama
  • Ateş
  • Alt karında şiddetli ağrı ve kramplar
  • Kanlı ishal
  • Aniden gelişen görme problemi
  • İdrar yaparken yanma ve ağrı
  • Baş dönmesi

Özellikle 37. haftayla birlikte karında kasılma yaşanması, erken doğumun habercisi olabilir. Bu nedenle süreç içerisinde düzenli kontroller aksatılmamalıdır. Doktorun tavsiyelerine uyarak karın ağrısı şikayetlerinin önüne geçilebilir.

Hamilelikte Karın Ağrısının Geçmesi İçin Ne Yapılmalı?

Hamilelikte karın ağrısı neden olur?” sorusuna yanıt verdiğimize göre nasıl geçeceğine değinelim. Karın ağrısına iyi gelen durumlar, sebebe göre değişiklik gösterir. Örneğin, sindirim problemlerinden kaynaklanan karın ağrıları, düzenli beslenmeyle önlenebilir. Bol bol su tüketimi yapmak bağırsakları rahatlatır. Aynı zamanda doktor önerisiyle verilen ilaçların düzenli şekilde kullanılması gerekir. Yine, gaz yapan yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.

Hamileyken cinsel ilişki yaşadıktan sonra ağrı yaşanırsa uzanıp dinlenmek en iyi seçenektir. Ayrıca kan akışından kaynaklanan ağrılar için duş alınabilir. Ağrı hafifleyebilir ancak bu ağrıların yanında kanama görülmesi durumunda doktora başvurmak gerekir.

Bol su içmek, pozisyon değiştirmek, özellikle Braxton Hicks kasılmaları için önerilir. Aynı zamanda gebelik sürecinde doğru egzersizler yapmak, yaşanan ağrıyı azaltabilir. Yani, dinlenmek, pozisyon değiştirmek, düzenli beslenmek ve su tüketimi, genel anlamda ağrılara iyi gelir.

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Hipnoterapi Nedir, Ne İşe Yarar?
Sperm Dondurma Nedir Nasıl Yapılır?
Erkeklerde İlk Gece Korkusu
Adet Düzeni Neden Bozulur?
Miyom Cinsel Sağlığınızı Etkiler Mi?
Gebeliğin (Hamilelik) 22.Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 21.Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 20. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 19. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 18. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 17. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 16. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 15. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 14. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 13. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 12. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 11. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 10. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 9. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 8. Haftası
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp