Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Gebelikte Akıntı Nasıl Olur

Hamilelik sürecinde kadın vücudu birçok farklı yönden değişmeye başlar. Bu değişimler arasında vajinal akıntı, birçok anne adayını korkutabilir. Ancak hamilelik sürecinde vajinal akıntı yaşanması, çoğu zaman normaldir. Sadece bazı durumlarda başka bir hastalığın belirtisi olarak değerlendirilebilir. Peki, gebelikte akıntı nasıl olur? Biz de anne adaylarına bilgi vermek üzere detaylı bir içerik hazırladık.

Gebelikte Vajinal Akıntı Görülür Mü?

Gebelikte vajinal akıntı, son derece doğal bir sürecin parçasıdır. Özellikle gebeliğin erken döneminde yumurta rahim zarına yerleştiği zaman hafif lekelenmeler görülür. Bu akıntı, bazen adet kanamasıyla karıştırılabilir. Ancak daha açık, pembemsi bir rengi vardır.

Gebelik sürecinde normal akıntı, beyaz renkli, hafif yapışkan ve kokusuz şekilde görülür. Bazen bu akıntı, iç çamaşırında veya günlük ped üzerinde hafif sarı renkli olabilir. Bu durum da son derece normaldir. Akıntı, vajinanın temiz tutulmasını sağlayan doğal bir olaydır. Yani bebeğinizi enfeksiyonlardan korur. Vücut progesteron ve östrojen hormonunu daha fazla salgıladığı için de gebelik sürecinde akıntı, daha sık görülebilir.

Gebelikte Vajinal Akıntı Ne Zaman Anormaldir?

Yukarıda belirttiğimiz gibi beyaz veya hafif sarı renkli akıntılar, gebelik sürecinde doğaldır. Ancak bazen akıntının kokusunda ya da kıvamında değişiklik görülebilir. İşte böyle durumlarda dikkatli davranmak gerekir. Bu akıntılar sadece rengiyle değil kıvamı ve kokusuyla da farklıdır. Genellikle kötü ve ağır bir ölü balık kokusuna benzer. Kıvamı ise normal akıntıya göre daha yoğundur.

Gebelikte Vajinal Akıntı Renkleri

Hamilelik sürecinde vajinal akıntı yaşayan kadınlar, akıntının renklerine göre normal mi yoksa anormal mi olduğunu merak ederler. Aşağıdaki listede gebelikte vajinal akıntı renklerini ve neden olduğunu görebilirsiniz:

  • Beyaz: Berrak beyaz, yoğun ve kötü bir koku olmadığı takdirde normaldir. Vücutta salgılanan hormonlar nedeniyle meydana gelir.
  • Beyaz ve Peynirimsi: Genellikle peynirimsi beyaz akıntı, mantar enfeksiyonundan kaynaklanır. Gebelikte en sık görülen akıntı türüdür ve çoğu zaman şikayet yoktur. Ancak kaşıntı ve yanma gibi şikayetler varsa tedavi gerektiren bir durumdur.
  • Sarı-Yeşil: Bu akıntı, çoğu zaman cinsel yolla bulaşan hastalıklardan kaynaklanır. Sadece anne adayını değil bebeği de etkileyebilir. Görüldüğü anda doktora gitmek gerekir.
  • Gri: Bakteriyel vajinozis durumunda görülen akıntı rengidir. Genellikle ölü balık kokusu da eşlik eder.
  • Kahverengi: Gebeliğin erken döneminde yerleşme kanaması olarak görüldüğünde normaldir. Ancak ilerleyen gebelik sürecinde görüldüğünde farklı rahatsızlıklardan kaynaklanabileceğinden mutlaka kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır.
  • Pembe: Özellikle gebeliğin sonlarına doğru görülen pembe renkli akıntı, doğumun erken habercisidir.
  • Kırmızı: Gebelikte kırmızı akıntı, ciddi sorunlara neden olabilir. Ağrı ve kramp eşlik ediyorsa dış gebelik veya düşük habercisidir.

Gebelikte Vajinal Akıntı Tedavi Edilir Mi?

Akıntının nedenine bağlı olarak tedavi yöntemleri uygulanabilir. Çünkü gebelikte vajinal akıntı, her zaman normal nedenlerden kaynaklanmaz. Eğer ki anormal ve özellikle bebeği etkileyecek bir durum varsa tedavi olmak gerekebilir. Bu aşamada doktorun söylediklerine dikkat etmek çok önemlidir. Aksi takdirde istenmeyen daha büyük sorunlarla karşılaşmak muhtemeldir.

Gebelikte Vajinal Akıntı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çoğu zaman normal olsa da gebelikte vajinal akıntı durumunda bazı konulara dikkat etmek gerekir. Çünkü farklı bir rahatsızlıktan dolayı akıntı yaşanabilir. Bu riski minimum seviyeye indirmek için aşağıda sıraladığımız maddeleri uygulamaya özen göstermek gerekir:

  • Gebelik süreci boyunca mutlaka pamuklu iç çamaşırı tercih edilmelidir.
  • Enfeksiyon riskini arttıracak kimyasal ürünler, iç çamaşırlarını yıkarken kullanılmamalıdır.
  • Genital bölge duştan ve tuvaletten sonra ıslak kalmamalıdır.
  • Hamilelik sürecinde dar kıyafetler tercih edilmemelidir.
  • Mantar enfeksiyonunu desteklediği için şekerli gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • İç çamaşırları ütülenerek kullanılmalıdır.

Yukarıdakilere dikkat edildiği takdirde vajinal akıntının tehlikeli boyutlara ulaşmasının önüne geçilebilir. Ancak akıntının anormal boyutlarda olması ve yanında farklı belirtiler vermesi durumunda mutlaka doktora başvurmak gerekir. Uzman doktor, muayeneden sonra gerektiği durumda tedaviyi uygulayacaktır.

 

 

 

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Gebeliğin (Hamilelik) 4. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 3. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 2. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 1. Haftası
Hamile Kalmanın Gerekli Şartları Nelerdir
Vajinal Mantardan Korunmak Mümkün Mü
Kesilmeyen Adet Kanaması Nedeni Nedir
İlk Adet Belirtileri Nedir
Yasmin Doğum Kontrol Hapı Nedir?
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur
İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı
Regl Nasıl Kesilir
Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır, İlk Nasıl Başlar
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir
HPV Nasıl Bulaşır
HPV Pozitfif Nedir
Tüp Bebekte HCG Değerleri
İmplantasyon ( Yerleşme ) Kanaması Nedir Ne Zaman Olur
Disparoni (Ağrılı Cinsel İlişki) Nedir
Kızlık Zarı Bozulmadan Hamile Kalınır Mı
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp