Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Hamile Kalmanın Gerekli Şartları Nelerdir

Kadının hamile olması için ilk şart adet döngüsü içerisinde uygun zamanda cinsel ilişkiye girmektir. Kişinin bu zamanı belirleyebilmesi için vücudunu tanıması, üremenin ve hamileliğin nasıl oluşacağını bilmesi, adet döngüsünü takip altına alması gerekir. Hamile kalınması için pek çok önemli faktör göz önüne alınmalıdır. Bazı kadınlarda hamile kalma çok kolay olsa da bazılarında zor olabilir.

Hamilelik Nasıl Oluşur?

Hamileliğin oluşabilmesi için erkeğin spermiyle kadının yumurtasının birleşmesi gerekmektedir. Bu birleşme cinsel ilişki neticesinde ortaya çıkar. Kadınlarda yumurta, erkeklerde sperm gebelik için gerekli olan üreme hücreleridir. Kadın ve erkeğin cinsel ilişkiye girmesinden sonra vajinaya bırakılan spermler rahme ilerler. Spermin rahmin içinde yumurtalığa ulaşması durumunda hamilelik oluşur.

Hamilelik Öncesinde Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Hamileliğin oluşması için kişinin vücudunun sağlıklı olması önemlidir. Diğerleri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişinin sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olması için alkol ve sigaradan uzak durmalı, strese neden olacak ortamlardan kaçınmalıdır. Yalnızca kadınlarda değil erkeklerde de gebeliğin oluşumuna engel olabilir. Yeterli uyku almak ve düzenli egzersiz yapmak da sağlıklı gebelik oluşumu için önemlidir.
  • Hamile kalmayı planlayan kişilerin öncelikle doktorla görüşmesi tavsiye edilir. Gerekli testleri yaparak sağlıklı gebeliğin oluşmasına engel olan sorun varsa tespit edilmesi önemlidir.
  • Kadın hamile kalmadan önce vücut sağlığına uygun kiloda olmaya dikkat etmelidir. İdeal kilodan yüksek ya da obez olan kişilerin hamile kalması haline pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabilir. Aynı şekilde düşük kiloda olmak da gebelik döneminde zararlı olabilir.
  • Hamilelikten önce vücudun yeterli folik asit düzeyine sahip olması önemlidir. Bu süreçte folik asit takviyesi almak bebeğin omurilik ve beyin gelişiminde önemli bir role sahiptir.
  • Cinsel yollarla bulaşabilen enfeksiyonlardan korunulmaması halinde gebelik sürecinde bebek zarar görebilir. Bu bakımdan gerekli koruyucu yöntemler kullanılmalıdır.
  • Hamilelik öncesinde vücutta var olan sağlık sorunlarının tespit edilmesi için gerekli muayenenin ve tıbbi testlerin yapılması önemlidir. Yüksek tansiyon, varis, tiroit ve kronik hastalıklar gibi durumlar hamilelik sürecinde çeşitli komplikasyonlara neden olabilir.

Yukarıdaki maddelere ek olarak hamilelik öncesinde diş ve diş etlerinin kontrol edilmesi de tavsiye edilir. Dişlerin sağlıklı olması hamilelik sürecinde önemsenen bir konudur. Bu süreçte diş sorunları ve ağız enfeksiyonlarının oluşması halinde bebeğin sağlığı da zarar görebilir.

Hamilelik Öncesinde Nasıl Beslenilmelidir?

Hamilelik öncesinde kişinin sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olması, gebeliğin ve bebeğin sağlıklı olması için önemlidir. Bu bakımdan gebelik planı yapan kişinin hamilelik öncesinde sağlıklı beslenme tarzına sahip olması gerekir. Bunun için şu hususlara dikkat edilmelidir:

  • Kilosuna bağlı olarak yeterli düzeyde su tüketilmelidir.
  • Besin değeri yüksek olan tam tahıllar, meyveler ve sebzeler, protein içeren gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir. Örnek olarak; fasulye, balık, tavuk, nohut, mercimek, avokado ve zeytinyağı tüketilmelidir.
  • Folik asit tüketiminin artırılması, bebeklerin doğum sırasında ciddi kusur almadan dünyaya gelmesine yardımcı olur. Folik asit kaynakları olarak; brokoli, ıspanak, karaciğer, lahana, nohut, kuru fasulye, fındık ve narenciye meyveleri örnek gösterilebilir.
  • Hamilelik öncesinde kafein içeren gıdaların tüketimini azaltmak önemlidir. Kafein tüketiminin çok fazla olması halinde düşük riski artarken doğum kusurları meydana gelebilir. Bu bakımdan çikolata, çay, kahve ve diğer besinlerin içerisindeki kafein oranını takip etmek gereklidir.

Hamilelik öncesinde sigara ve alkol tüketimi varsa sonlandırılması önemlidir. Aksi halde hem anne hem de bebek sağlığı olumsuz yönde etkilenebilir.

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Hipnoterapi Nedir, Ne İşe Yarar?
Sperm Dondurma Nedir Nasıl Yapılır?
Erkeklerde İlk Gece Korkusu
Adet Düzeni Neden Bozulur?
Miyom Cinsel Sağlığınızı Etkiler Mi?
Gebeliğin (Hamilelik) 22.Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 21.Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 20. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 19. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 18. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 17. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 16. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 15. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 14. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 13. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 12. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 11. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 10. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 9. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 8. Haftası
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp