Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Rahimde Miyom Patlaması Belirtileri Nedir

Günümüzde kadınların en sık karşılaştığı rahatsızlıklardan biri, miyomlardır. Miyomlar, rahim kas tabakasında meydana gelen iyi huylu tümörlerdir. Genellikle kadınlarda ergenlik ve genç yetişkinlik döneminde ortaya çıkar. Özellikle 30-40 yaş aralığında görülür. Peki, rahimde miyom patlaması belirtileri nedir? Bu içeriğimizde miyomlarla alakalı detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Rahimde Miyom Nedir?

Miyom, rahimde meydana gelen iyi huylu tümör olarak tanımlanır. Rahim duvarının kas ve bağ dokusunda görülür. İnsan gözüyle çoğu zaman görülemese de bazen rahmin yapısını bozabilecek boyutlara ulaşır. Tek bir miyom olabileceği gibi çoklu biçimde görülmesi de mümkündür. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sorunlar yaşanabilir.

Miyom tedavisinin uygulanmaması durumunda hızlı şekilde büyüme görülebilir. Özellikle iyi huylu değilse rahim kanseriyle karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle miyom patlaması belirtileri yaşayan bir kadının vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına başvurması ve tedavi olması gerekir.

Rahimde Miyom Belirtileri Nelerdir?

Daha önce belirttiğimiz gibi kadınların büyük bir çoğunluğu, miyom sorunu ile karşılaşmaktadır. Çoğu miyom, belirti vermeyebilir ve rutin kontrollerde anlaşılmayabilir. Asemptomatik miyom olarak adlandırılan bu miyomların yanı sıra farklı miyomlar aşağıdaki gibi belirtiler gösterebilir:

  • Adet Düzensizliği
  • Yoğun Adet Ağrısı
  • Cinsel İlişki Esnasında Ağrı
  • Karnın Büyümesi
  • Sık İdrar İhtiyacı
  • Vajinal Akıntı
  • Kabızlık
  • Bel Ağrısı

Miyomun türüne göre yaşanan belirtiler değişiklik gösterebilir. Herhangi bir hastalığın erken teşhis edilmesi için rutin jinekolojik kontrollerin aksatılmaması önerilir.

Rahimde Miyom Neden Olur?

Rahimde miyomun neden olduğuna dair net bir bilgi yoktur. Genel olarak yaş ve hormon değişikliğinin miyom sorunu yarattığı düşünülür. Ancak obezitenin de miyom tehdidi olduğu bilinmektedir.

Rahimde Miyom Nasıl Teşhis Edilir?

Jinekolojik muayene esnasında rahimde büyüme veya rahim sınırlarında düzensizlik saptanması durumunda miyom olasılığı düşünülür. Bu durumla karşılaşan uzman, hastaya ultrasonik muayene yapar. Ultrason sayesinde rahimde miyom teşhis edilebilir. Ancak bazen komşu miyomların tanısı için ek görüntüleme kullanılması gerekir. Sonografi adı verilen bu görüntüleme için rahim içine sıvı verilerek eş zamanlı görüntüleme yapılır.

Rahimde Miyom Nasıl Tedavi Edilir?

Belirti vermeyen miyomlar için herhangi bir tedavi gerçekleşmez. Sadece miyomun durumu takip edilir. Ancak bazı belirtiler görülüyorsa birtakım tedaviler uygulanabilir. Tedaviler hastanın yaşı, miyom sayısı gibi birçok kapsamlı bilgi göz önüne alınarak yapılır. Genellikle iki türlü cerrahi operasyonla miyomdan kurtulmak mümkündür.

Hasta, ileride çocuk düşünüyor ve yaşı gençse miyom çıkartılır. Böylece miyom tekrarlayana kadar hasta çocuk sahibi olabilir. Diğer seçenek, rahimin tamamen alınması şeklinde gerçekleşir. Eğer hasta, çocuk düşünmüyorsa genellikle bu işlem yapılır.

Ameliyatlar yapılırken histeroskopi, kapalı veya açık ameliyat şeklinde gerçekleşir. Hastanın cerrahi işlem istememesi durumunda ilaç verilebilir. İlaçlar, tamamen miyomu ortadan kaldırmasa bile kanamaların azalması ve miyomların küçülmesi için etkilidir.

Rahimde Miyom Hamile Kalmaya Engel Mi?

Rahimdeki miyomun hamile kalmaya engel olacağına dair çalışmalar vardır. Özellikle rahmin iç duvarına yerleşen miyomlar, embriyonun rahme yerleşmesinin önüne geçebilir. Ancak hamilelik durumunun yaşanmaması, miyomdan kaynaklanmayabilir. Bu nedenle infertilite ile alakalı detaylı bir muayene yapılması gerekir. Muayene sonucunda partnerlerin neden çocuk sahibi olamadığı daha net anlaşılır.

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Gebeliğin (Hamilelik) 4. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 3. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 2. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 1. Haftası
Hamile Kalmanın Gerekli Şartları Nelerdir
Vajinal Mantardan Korunmak Mümkün Mü
Kesilmeyen Adet Kanaması Nedeni Nedir
İlk Adet Belirtileri Nedir
Yasmin Doğum Kontrol Hapı Nedir?
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur
İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı
Regl Nasıl Kesilir
Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır, İlk Nasıl Başlar
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir
HPV Nasıl Bulaşır
HPV Pozitfif Nedir
Tüp Bebekte HCG Değerleri
İmplantasyon ( Yerleşme ) Kanaması Nedir Ne Zaman Olur
Disparoni (Ağrılı Cinsel İlişki) Nedir
Kızlık Zarı Bozulmadan Hamile Kalınır Mı
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp