Kadınların sıklıkla karşılaştığı rahatsızlıklardan biri, yumurta tembelliğidir. Tıpta bu hastalık, polikistik over sendromu olarak bilinir. Özellikle adet düzensizliği yaşayan birçok kadın bu nedenle “Yumurta tembelliği nedir?” sorusunun yanıtını merak etmektedir. Siz de yumurta tembelliğiyle alakalı bilgi almak için içeriğimizi okuyabilirsiniz.
Yumurta tembelliği, kadın üreme organı yumurtanın regl döneminde çatlamamasıdır. Bu durumla birlikte yumurta rezervlerinde azalma başlar. Genellikle adet düzensizliğine neden olur. Dış etkenlerden genetik yatkınlığa kadar birçok sebepten dolayı görülebilir.
Sağlıklı üreme organlarına sahip bir kadın, her ay belirli aralıklarla adet görür. Bu sayede yumurta çatlaması meydana gelir. Dolayısıyla yumurtalıklar, döllenmeye hazırlanır. Ancak süreç yumurta tembelliği yaşayan kadınlarda farklı biçimde ilerler. Çünkü yumurta, fonksiyonlarını düzgün şekilde yerine getirmez.
Yumurta Tembelliği Belirtileri Nelerdir?
“Yumurta tembelliği nedir?” sorusuna yanıt verdiğimize göre belirtilerine değinebiliriz. Genel olarak yumurta tembelliğinin belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Adet düzensizliği yumurta tembelliğinin en net belirtisidir. Kadınlar ayda iki defa regl görebildiği gibi uzun süre boyunca regl olamayabilir.
- Özellikle genital bölgede yoğun şekilde kıllanma görülebilir.
- Bazı hastaların karın bölgesinde regl döneminde şiddetli ağrı meydana gelir.
Yukarıdaki belirtileri yaşayan her kadın, mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmalıdır. Yapılan muayene sonucunda gerekli tedavi uygulanır. Burada önemli olan nokta, tedavinin hasta tarafından aksatılmamasıdır.
Yumurta Tembelliği Nedenleri Nelerdir?
“Yumurta tembelliği nedir?” sorusuna daha iyi yanıt verebilmek için nedenleriyle alakalı bilgi sahibi olmak gerekir. Kadınların yaşı ilerledikçe yumurta rezervlerinin azalması, fizyolojik sürecin bir parçasıdır. Ancak kadınların bir kısmı, bu sorunla çok daha erken yaşta karşılaşabilmektedir. Bu durumun nedenlerinin bir kısmı aşağıdaki şekildedir:
- Genetik yatkınlıktan dolayı kadınlar erken yaşta yumurta tembelliği yaşayabilir.
- Yoğun stres, hastalığın yaşanmasında etkilidir.
- Bir diğer neden yumurtalık kistleridir.
- Yoğun sigara tüketmek, zaman içerisinde yumurta tembelliği yaratabilir.
- Hormon dengesizliğinden kaynaklı yumurta tembelliği görülebilir.
Hastalığın sebeplerine değindiğimize göre şimdi tedavi yöntemleriyle alakalı bilgi verelim.
Yumurta Tembelliği Tedavisi Nedir?
Yumurta tembelliği söz konusuysa rezervleri arttırmak adına bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak durum teşhis edildikten sonra yumurtanın çatlaması için çeşitli tedaviler uygulanabilir. Örneğin, kadının çocuk sahibi olmak için bir planı yoksa doğum kontrol hapları kullanılabilir. Bu sayede adet düzensizliğinin önüne geçmek mümkündür. Çocuk sahibi olmak isteyenler için ise daha farklı yöntemler mevcuttur.
Yumurta Tembelliği Hamile Kalmaya Engel Olur Mu?
Yumurta rezervlerinde azalma meydana geldiği için yumurta tembelliği çocuk sahibi olmaya engel olabilir. Bu nedenle en ufak belirti gören kadınların vakit kaybetmeden bir kadın doğum uzmanına başvurması gerekir. Erken teşhis sayesinde kadının çocuk sahibi olma ihtimali artabilir. Fakat bazen bu gibi durumlarda uzmanlar tüp bebek tedavisi önerebilir.
Yumurta Tembelliğinin Önlenmesi İçin Neler Yapılabilir?
Dengeli bir yaşam yumurta tembelliği yaşamamak için en etkili yöntemdir. Düzenli beslenme ve egzersizlerle birçok hastalık gibi yumurta rezervlerinin azalmasının da önüne geçilebilir. Ancak unutmayın ki yumurta tembelliğinin birçok farklı nedeni vardır. Bu nedenle doktora başvurmak, en etkili çözümdür. Yapılan hormon testleri ve diğer muayenelerle öncelikle yumurta tembelliğinin nedeni ortaya konulur. Sonrasında en uygun tedaviyle hastanın yaşadığı problem için önlem alınır.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı