Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Klomen Nedir, Nasıl Kullanılır?

Kadınlarda farklı sebeplerden dolayı yumurtlamada azalma ya da yumurtlamayı engelleyecek durumlar yaşanabilmektedir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda, yumurtlamayı destekleyecek tedavi yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Tedavi esnasında en yaygın olarak kullanılan ilaçlardan biri olan klomen, sıklıkla tercih edilmektedir.

Tedavi amacıyla doktora gittiğinizde, ya da çevrenizde bulunan kişilerden klomen ile tedaviyi duyabilirsiniz. Aklınıza, hekimler tarafından tedavi esnasında sıklıkla kullanılan klomen nedir sorusu gelebilir. İlk defa duyanlar için tedirginlik yaratsa bile aslında tedavi yönteminde çok etkili bir unsurdur.

İlaç, kadınlarda meydana gelen infertilitenin tedavisi için kullanılır. Yapılan çalışmalar ve tedaviler neticesinde, doğurganlığı arttırdığı gözlemlenmiştir. Başarılı sonuçlar elde edilmesiyle birlikte, kısa sürede ilaç, hekimler tarafından reçete edilmeye başlanmıştır.

Doğurganlığı arttırmak amacıyla, tüp bebek ve diğer yöntemlerde kullanılan, düşük maliyetli bir tedavi seçeneğidir. Hamilelik şansını arttırmak için tercih edilen yüksek ücretli tedavilerin aksine, etkili ve daha düşük ücretlidir.

Adet periyotları düzenli olan kadınlarda, yumurta üretimini çoğaltmak için klomen kullanımı daha etkilidir. Adet düzeninde sorun bulunan kişiler için ilaç tedavisinden önce farklı bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır.

Regl döneminin 3.gününden itibaren ilacın kullanımına başlanabilir. İlk günlerde başlanması, yumurta sayısının artmasına yardımcı olur. Hekimler çoğunlukla 50 miligramlık tabletler halinde, gün içerisinde iki defa kullanılmasını önermektedir.

Klomen Kullanımının Vücuda Etkisi Nedir?

FSH hormonu, beyine sinyal göndererek yumurtanın yumurtalıktan salınmasını sağlamaktadır. Beyin tarafından salgılanan hormonun gönderdiği sinyaller yumurtalık tarafından alındığında, östrojen üretilmeye başlanır. Yumurtlama olumlu olduğu takdirde, beyin FSH hormonunu salgılamayı durdurur.

Beynin hipotalamus bölgesindeki östrojen, klomen kullanımının etkisi ile bloke edilir. Bu durum karşısında beyin, yumurtalıklara daha fazla FSH hormonu göndererek işlevini yerine getirmesini sağlamaya çalışır. Daha fazla hormon ile birden fazla yumurtanın geliştiği görülmektedir. Ancak yumurtlama olmayan kadınlarda çoğunlukla tek bir yumurta gelişir.

Klomen Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır?

  • Düzensiz yumurtlama döngüsü: Düzensiz yumurtlama görülen kişilerin gebe kalması daha zordur. Klomen kullanılarak, planlı döllenme gerçekleştirilmektedir.
  • Hamile kalmakta zorlanan kişiler: doğurganlık değerleri normal olan ancak nedeni belli olmayan durumlar yüzünden gebe kalmakta zorlanan kişiler için bu tedavi yöntemi kullanılabilir. İlacın kullanımı ile birlikte hamilelik şansı artmaktadır.
  • Erkeklerde yaşanan sorunlar: Doğurganlık ile ilgili sorun yaşanması döllenmeyi zorlaştırmaktadır. Doktor tanısı ile birlikte ilaç kullanımına başlanılmaktadır.

Klomen kullanmak isteyen kişilerin, bir uzman tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Reçetesiz bir kullanım söz konusu değildir. Doktor tarafından yapılan değerlendirmeler neticesinde, klomen tedavisine başlamak mümkündür. Reçete yazılması durumunda, ilacı kullanmaya başlayabilirsiniz.

Pek çok olumlu özelliklerinin bulunması ile birlikte ilacı kullanan bazı kişilerde yan etki meydana gelmektedir. Yan etkiler bazı kadınlarda hafif seviyede görülürken bazı kadınlarda şiddetli yaşanmaktadır. Herhangi bir olumsuz durum ile karşılaştığınızda, en yakın noktadaki hastaneye başvurmalısınız.

  • Baş ağrısı
  • Bulantı
  • Göğüslerde hassasiyet, yan etkilerden birkaçıdır.
Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Hipnoterapi Nedir, Ne İşe Yarar?
Sperm Dondurma Nedir Nasıl Yapılır?
Erkeklerde İlk Gece Korkusu
Adet Düzeni Neden Bozulur?
Miyom Cinsel Sağlığınızı Etkiler Mi?
Gebeliğin (Hamilelik) 22.Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 21.Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 20. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 19. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 18. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 17. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 16. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 15. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 14. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 13. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 12. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 11. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 10. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 9. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 8. Haftası
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp