Doğum sürecinin nasıl gerçekleşeceği birçok anne adayının merak ettiği bir konudur. Zaman geçtikçe anne adayları, nasıl doğum yapacağına karar verirler. Genellikle daha sağlıklı olduğu düşünüldüğü için normal doğum tercih edilir. Bu nedenle birçok kadın normal doğumun ne olduğuyla alakalı araştırma yapar. Öyleyse, normal doğum nedir? Şimdi hep birlikte bu konunun ayrıntılarına bakalım.
Normal doğum, 3 evreden oluşan ve doğal yollarla gerçekleşen bir doğum yöntemidir. Bilimsel olarak hamileliğin 37 ve 42. haftasında annenin kendiliğinden oluşan kasılmalarıyla gerçekleşen bir süreçle başlar. Ardından rahim ağzının açılması ve ardından bebeğin doğmasıyla devam eden bir süreçtir. Peki, normal doğum nasıl yapılır? Yazımızı okumaya devam ederek doğum sürecinizde kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.
Normal Doğum Nasıl Yapılır?
Daha önce normal doğumun üç aşamadan oluştuğunu söylemiştik. Bu üç aşama tamamlandıktan sonra doğum gerçekleşir. Peki, anne adaylarını normal doğumda neler bekliyor? Ayrıntılı biçimde öğrenmek için aşağıdaki başlıkları okumaya devam edin.
Birinci Aşama
İlk evresinde annenin yaşadığı kasılmalarla birlikte rahim ağzı açılmaya başlar. Kasılmalar 8-10 dakikada bir düzenli olarak gelir. Ardından rahim ağzındaki mukus tıkaç hafif kanla atılır. Bu evre, doğumun en uzun süreli aşaması olarak bilinir. Annenin kendini yormaması, bu aşamada oldukça önemlidir.
Birinci aşamada annenin biraz rahatlaması için aşağıdaki aktiviteler yapılabilir:
- Hafif Yürüyüşler
- Ilık Duş
- Rahatlatıcı Müzik
- Doğru Nefes Alışverişi
- Pozisyonları Değiştirmek
Rahim ağzının 6-7 cm açılmasının ardından su kesesi patlar. Su kesesinin açılmasının ardından annenin sancısı biraz azalır. Ancak ilerleyen aşamadan tekrar ağrı artar. Bu aşamada doktorlar, bebeğin kalbini dinler ve süreci takip eder.
İkinci Aşama
Rahim ağzının tamamen açılmasıyla birlikte artık doğum başlar. Bu evrede sancıların boyutu en üst düzeye çıkar. Yaklaşık olarak 2-3 dakika aralıklarla 60-70 saniye boyunca sancılar devam eder. Sancıyla birlikte annenin istemsiz bir şekilde ıkınma isteği başlar. Annenin doğumun başlamasıyla birlikte ıkınması gerekir. Ne kadar hızlı ıkınırsa o kadar hızlı biçimde bebek doğum kanalına gelecektir. İlerleyen aşamada bebeğin başı görünür ve bebek, yeni yaşayacağı dünyaya gelir.
Üçüncü Aşama
Artık anne bebeğini kucağına almıştır ve ekstra bir durum yoksa bebeğini emzirmeye başlayabilir. Ancak tamamen doğum sürecinin bittiğini söylemek yanlış olur. Çünkü plasenta hala daha anne karnındadır. Plasentanın çıkma süreci geldiğinde anne karnına masaj yapılır. Bu süreçte annenin bir defa daha ıkınması gerekebilir.
Plasentanın çıkarılmasının ardından annenin kontrolleri yapılır. Vajina veya vajina girişinde bir yırtık oluşmuşsa dikilir. Aynı zamanda plasentanın tam olarak çıkıp çıkmadığı kontrol edilir. Bu kontrol, anne karnında plasenta parçası kalmaması açısından oldukça önemlidir. Vajinaya doğum esnasında bilinçli kesi atıldıysa dikim işlemi tamamlanır ve annenin kanaması kontrol altına alınır.
Üçüncü aşamadan sonra anne, çocuğunu kucağına almanın tadını çıkarabilir. Eğer ki kesilere dikiş atılırken bir ağrı hissedilirse hekime bildirmek önemlidir. Böylece doktor, bir sorun olup olmadığını kontrol ederek gerekli müdahaleyi yapar.
Normal Doğum Faydaları Nelerdir?
Anne adaylarının genellikle normal doğumu tercih etmesinin nedeni, faydalarından kaynaklanıyor. Doğum yöntemleri arasında olan bu doğal seçenek, anne ve bebek için oldukça faydalıdır. Genel olarak normal doğum faydaları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- İnvaziv olmadığından dolayı olası yan etkiler en düşük seviyededir.
- Normal doğumu tercih eden pek çok kadın sezaryene göre doğum sonrasında daha az acı çeker.
- Anneler, normal doğumu gerçekleştirdikten sonra daha erken hastaneden çıkar.
- Normal doğumla birlikte bebek, ilk defa bakterilerle tanışır. Bu durum, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmesi açısından oldukça önemlidir.
- Annenin sütü, normal doğumdan sonra daha erken gelir.
Her kadının doğumu, kendine özeldir ve doğru kararı hekiminizle birlikte vermeniz gerekir. Hamilelik süreci boyunca hekiminizle yapılan muayeneler sonucunda bebeğin daha sağlıklı biçimde doğması için yöntem belirlenir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı