Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?

Yumurtlamanın gerçekleşmesi tek bir süreç değildir, birkaç adımdan oluşmaktadır. Yumurtanın olgunlaşması için 5 ila 7 gün gereklidir. Olgunlaşan yumurta yaklaşık 24 ile 36 saat arasında ortaya çıkmaktadır. Yumurtlama dönemi kaç gün sürer diye merak ediyorsanız, ortalama 1 gün ya da 1.5 gün şeklinde belirtmek doğru olacaktır.

Yumurtlama sırasında, yumurtalar fallop tüplerine doğru ilerler. İlerleme esnasında yumurtalar bir süre kadar canlı kalır. 24 ile 48 saat arasında canlılık söz konusu olmaktadır. Gebe kalmak isteyen kadınlar, bu süreçte adet döngüsünü takip edebilirler.

Yumurtlama dönemini doğru bir şekilde tespit etmek için takvim üzerinden kontrol yapmak daha doğrudur. Adet kanamasının gerçekleştiği ilk günden 14 gün sonrası, yumurtlamanın başladığı evredir.

Spermler, kadınların vücudunda birkaç gün canlı kalmaya devam eder. Bu sebeple üreme hücreleri canlılığını yitirmeden birliktelik gerçekleşirse, gebelik ihtimali daha yüksek olur. Alternatif kısırlık tedavilerinde, yumurtlama sürecini takip etmek oldukça önemlidir. Yumurta çatlatma iğneleri, doğru zamanlama ile uygulanmalıdır.

Yumurtlama Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Yumurtlama dönemlerinin tamamında belirti gözükmeyebilir, bazı aylarda herhangi bir belirti ortaya çıkmaz. Belirtilerin olmaması, olumsuz bir duruma işaret değildir. Çünkü yumurtlama ile birlikte yaşanan değişiklikler bazı kadınlarda çok yoğun görülürken, bazı kadınlarda çok az görülmektedir.

  • Yumurtlama belirtileri arasında en yaygın olarak görülen durum, karın bölgesinde yaşanan ağrı ve kramplardır. Bazı kişilerde ağrılar daha şiddetli yaşanmaktadır.
  • Olgunlaşma döneminde ise fallop tüpünün iç yüzeyi germesi, ağrı yaşanmasına sebep olabilir. Ağrıya ek olarak, yanma hissi meydana gelebilir.
  • Yumurtlamanın gerçekleştiği dönemlerde, vücut ısısında artışlar yaşanmaktadır. Ortalama 24 saat sonra, vücut ısınızda artış olduğunu görebilirsiniz. Progesteron hormonunun salgılanması ile birlikte ısı yükselmektedir.
  • Yumurtlamanın yaklaşması ile birlikte vajinal akıntı artmaktadır. Kaygan ve şeffaf bir görünüm meydana gelir.
  • Göğüs hassasiyeti artar ve cinsel istek duyulmaya başlanır.
  • Bazı kişilerde karın şişliği meydana gelir.
  • Yiyeceklerin tadından ve farklı kokulardan çok daha fazla etkilenebilirsiniz.

Yumurtlamanın gerçekleştiği dönem kişilerin vücut özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Standart bir süre belirtmek doğru değildir. Hormonlara, yumurta yapısına, yumurta kalitesine bağlı olarak bazı kişilerde yumurtlama süreleri uzarken bazı kişilerde bu süre daha kısa olmaktadır.

Yumurtlama Dönemi En Doğru Nasıl Hesaplanır?

Gebelik düşünen kişiler için bu dönem oldukça önemlidir. Gebelik şansının artması için yumurtlama dönemleri takip edilerek, en doğru zaman belirlenmelidir. Takvim aracılığı ile adet döngünüzü takip ederek bu dönemi tespit etmeniz mümkündür. Ancak daha profesyonel bir sonuç için yumurtlama testlerinden yararlanabilirsiniz.

Yumurtlama dönemi hesaplaması, adet döngüsünün takip edilmesiyle en doğru sonucu verecektir. Düzenli adet olan kadınlarda, adetin görüldüğü ilk andan 14 gün sonrası yumurtlama dönemine

denk gelmektedir. Doğurganlığın en yüksek olduğu zaman aralığı 12. ve 16. günler arasındadır. Ancak düzensiz adet döngüsüne sahip kişiler için bu yöntem doğru sonuçlar vermemektedir.

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Gebeliğin (Hamilelik) 4. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 3. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 2. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 1. Haftası
Hamile Kalmanın Gerekli Şartları Nelerdir
Vajinal Mantardan Korunmak Mümkün Mü
Kesilmeyen Adet Kanaması Nedeni Nedir
İlk Adet Belirtileri Nedir
Yasmin Doğum Kontrol Hapı Nedir?
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur
İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı
Regl Nasıl Kesilir
Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır, İlk Nasıl Başlar
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir
HPV Nasıl Bulaşır
HPV Pozitfif Nedir
Tüp Bebekte HCG Değerleri
İmplantasyon ( Yerleşme ) Kanaması Nedir Ne Zaman Olur
Disparoni (Ağrılı Cinsel İlişki) Nedir
Kızlık Zarı Bozulmadan Hamile Kalınır Mı
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp