Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

HPV Nasıl Bulaşır

İnsan papilloma virüsü olarak bilinen HPV, vücudun çeşitli yerlerinde siğile neden olan ve cinsel yolla bulaşan bir virüstür. 200’den fazla virüsten oluşan bir virüs grubunun adı olan HPV, çoğu zaman herhangi bir şikâyete yol açmaz. Sadece insanları enfekte edebilen ve insanların epiteline yerleşen HPV, çoğunlukla ağız, boğaz ve genital bölgede kendini gösterir. HPV ile enfekte olmuş biri herhangi bir semptom göstermediği için hastalığın tanısı gecikebilir. Bu durumda bir kişinin HPV ile enfekte olup olmadığını belirlemek için bazı özel testlerden yardım alınır. HPV virüsünü taşıyan kişilerin çoğu bu enfeksiyonu, iki yıl içinde vücudundan atar veya hastalıkta gerileme görülür. Ancak bazı HPV tipleri kanserle ilişkili olduğu için önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. 

Kadın ve erkeklerde yaygın olarak görülen HPV, genellikle cinsel yolla bulaşan bir virüstür. Bunun yanı sıra günlük hayatta karşılaşabileceğiniz pek çok durumda da HPV bulaşından söz etmek mümkündür. Özellikle sauna, hamam ve umumi tuvaletler gibi ortak kullanım alanlarından bulaşabilir. Kişisel olarak kullanılması gereken eşyaların gerekli hijyen sağlanmadan farklı kişilerde kullanılması HPV için zemin hazırlayabilir. Özellikle direkt olarak deriye temas eden ve kanama ihtimalini beraberinde getiren manikür ve pedikür aletlerinin ortak kullanıma HPV bulaşına neden olabilir. Bunun yanı sıra genital organlara temas eden eşyalar ve giysilerin ortak kullanımından dolayı da HPV virüsü bulaşabilir. 

HPV Belirtileri Neler? 

HPV enfeksiyonu genellikle herhangi bir belirti vermeden gerekli test ve incelemeler sonucunda fark edilen bir virüstür. Ancak HPV’nin siğil yapan türleri söz konusu olduğunda genital siğil şeklinde kendini belli edebilir. Bunun dışında kalan HPV türleri Pap- smear testi aracılığıyla saptanabilir. Virüsün yerleştiği yere göre de belirtiler değişiklik gösterebilir. Cilt üzerinde görülen siğiller ağrısız ve acısız bir şekilde görüntü olarak belirti verir. HPV rahim ağzındaysa hekim kontrolü sırasında kızarıklıklar aracılığıyla fark edilip kontrol aşamasına geçilebilir.

HPV’den Nasıl Korunulur?

HPV enfeksiyonu geçiren kişiler herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duymadan 1-2  yıl içerisinde bu virüsten kurtulabilir. Virüsün kansere dönüşme ihtimali düşük olsa da kısa sürede kanser gelişmesi görülebilir. HPV virüsünden korunmak ve olumsuz senaryolarla karşılaşmamak için hem kadınlar hem erkekler aşağıdaki adımları takip edebilir; 

 

  • HPV virüsünden korunmak için atılacak en önemli adım hayatı tek eşli olarak sürdürmektir. 

  • Korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak HPV ve diğer enfeksiyonların bulaşma riskini büyük ölçüde azaltabilir. Bu nedenle ilişkilerde prezervatif kullanımı oldukça önemli. 

  • Kadınlar 21-65 yaş aralığında düzenli olarak rahim ağzı kanseri taraması yaptırarak korumayı artırabilir ve erken tedavi avantajlarından yararlanabilir.

  • Cinsel hayat başlamadan önce yapılan HPV aşısı bu virüsten korunmak için yapılacak en önemli işlemdir.  Bunun için çocukların 9-12 yaş aralığında HPV aşısı olması son derece önemli. 

 

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Hipnoterapi Nedir, Ne İşe Yarar?
Sperm Dondurma Nedir Nasıl Yapılır?
Erkeklerde İlk Gece Korkusu
Adet Düzeni Neden Bozulur?
Miyom Cinsel Sağlığınızı Etkiler Mi?
Gebeliğin (Hamilelik) 22.Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 21.Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 20. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 19. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 18. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 17. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 16. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 15. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 14. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 13. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 12. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 11. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 10. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 9. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 8. Haftası
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp