Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur

Hamilelikte karın sertleşmesi, gebelik sürecinde kadınların yaşadığı sorunlardan biridir. İlk kez anne olmaya hazırlanan kadınlarda bu durum endişeye neden olsa da kişinin sağlığı bakımından risk oluşturmaz.

Gebelik sürecinde bebeğin, rahmin ve midenin büyümesi, kadının bedeninin genişlemesi gibi sebeplere bağlı olarak karında sertleşme yaşanır. Bu duruma ek olarak bazı problemler meydana gelse de uygulanan basit yöntemlerle hafifleyebilir. Gebeliğin ilerlemesiyle de karında oluşan sertlik azalır.

Sertleşme düzeyi bazı kadınlarda daha çok olurken bazılarında az olabilir. Sertleşmeye bağlı gerginlik hissinin oluşması hamileliğin doğal etkileri arasında yer alır. Aynı zamanda sertleşmenin ne zaman başlayacağı da kadından kadına değişiklik gösterir.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Hangi Nedenlerle Ortaya Çıkar?

Hamilelik sürecinde bebeğin büyümesine bağlı olarak anne karnında ve rahimde genişleme meydana gelir. Genellikle bu durum karın bölgesinde baskı ve sertleşmeyle kendisini gösterir. Gebelikte karın sertleşmesine neden olan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeğin Büyümesi: Hamileliğin 3. ayında iskeleti gelişmeye başlayan bebekte hızlı bir şekilde büyüme gözlemlenir. Bebeğin büyümesiyle anne karnı da paralel olarak büyür ve sertleşme oluşur.
  • Sağlıksız Beslenme: Anne adayının sağlıksız beslenmesi, lif içeren gıdaları tüketmemesi boşaltım ve sindirim sisteminde zorlanmalara, kabızlığa neden olur. Aynı zamanda bağırsakların rahme yakın olması nedeniyle bağırsak hareketleri de karın bölgesini etkiler. Bu durumun sonucu olarak karın bölgesinde gerginlik ve sertleşme meydana gelir.
  • Kilo Alımı: Normalde zayıf olan kadınlar gebeliğin başlangıcında kilo almaya bağlı karın sertliği yaşarken, kilolu kadınlar hamileliğin ileriki dönemlerinde bu sorunu yaşayabilir.
  • Rahimde Büyüme: Bebeğin içerisinde büyüdüğü rahim, bebek büyüdükçe genişler ve gelişir. Rahimdeki bu hızlı büyüme karında gerginlik ve sertlik oluşmasına yol açar.
  • Yalancı Doğum Sancısı: Bazı kadınlarda kasılma doğum yaklaştıkça, bazılarında ise 2-3. aylarda ortaya çıkar. Sancı olarak da adlandırılan kasılmalar karında sertleşmeye neden olur.
  • Düşük: Yüksek düzeyde ağrı karın sertleşmesine eşlik ediyorsa düşük belirtisi olabilir.
  • Ani Hareketler: Hamileliğim 3-6. ayları arasında kasık bölgesinde ani hareketlere bağlı ağrı hissi oluşabilir. Bu ağrılar karın sertleşmesinde rol oynar.

Yukarıda verilen durumlar genellikle pek çok anne adayının yaşadığı karın sertleşmesinin nedenleridir. Bunlar haricinde bebeği besleme görevi yapan plasentanın rahim astarından ayrılması durumunda sertleşmeye ek olarak kanama da yaşanabilir. Ciddi bir durum olduğu için kısa sürede doktora başvurulmalıdır.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Ne Kadar Sürer?

Hamilelikte karın sertleşmesi süresi 30-120 saniye arasında değişiklik gösterir. Doğum vakti yaklaştıkça sertliğin yaşanma sıklığı artar. Bu durumda anne adayı hemen pozisyon değiştirmelidir.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Ne Zaman Görülür?

Genellikle hamileliğin 6. Ayından sonra karın sertleşmesi daha sık görülse de bazı kadınlarda daha geç ya da daha erken meydana gelebilir. Anne adayının kilosu bu sorunun ne kadar süre yaşanacağını etkilemektedir. Genellikle sertleşme hissinin en çok görüldüğü dönem doğumdan önceki son üç aydır.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Olduğunda Neler Yapılabilir?

Hamilelikte karın sertleşmesi; bebeğin ve rahmin büyümesi, anne adayının kilo alması gibi nedenlere bağlı olarak yaşanan doğal bir durumdur. Farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bu durumun verdiği rahatsızlığın azaltılması için şu yöntemler uygulanabilir:

  • Ilık suyla duş almak, vücudun genişlemesine bağlı yaşanan gerilme ve sertlik hissini azaltan etkili bir yöntemdir.
  • Bebeğin iyi beslenebilmesi, anne adayının genişleyen vücudunda gücünü koruması ve artırması için doktora danışarak magnezyum gibi takviyeler kullanılabilir.
  • Sertlik hissine ek olarak karında gerilme yaşanıyorsa, pozisyonun değiştirilmesi anne adayını rahatlatıyorsa yalancı sancı kasılmaları başlamış olabilir. Bu durumda hareket halindeyken dinlenmek, dinlenme halindeyken biraz hareket etmek rahatlamada etkilidir.
  • Nefes egzersizleri, kas gerilmesi ve karın sertliğinin hafifletilmesinde rahatlatıcı bir uygulamadır.
  • Ödeme bağlı yaşanan karın sertleşmelerinde suyu bol içmek ve sıvı ağırlıklı beslenmek önerilir.

Karın sertleşmesine ek olarak kasılma, ağrı ve kanama gibi durumlar varsa vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir. Kasılma sıklığı bir saatte 3-4’ten fazlaysa doğumun başladığını gösterebilir.

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Gebeliğin (Hamilelik) 4. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 3. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 2. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 1. Haftası
Hamile Kalmanın Gerekli Şartları Nelerdir
Vajinal Mantardan Korunmak Mümkün Mü
Kesilmeyen Adet Kanaması Nedeni Nedir
İlk Adet Belirtileri Nedir
Yasmin Doğum Kontrol Hapı Nedir?
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur
İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı
Regl Nasıl Kesilir
Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır, İlk Nasıl Başlar
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir
HPV Nasıl Bulaşır
HPV Pozitfif Nedir
Tüp Bebekte HCG Değerleri
İmplantasyon ( Yerleşme ) Kanaması Nedir Ne Zaman Olur
Disparoni (Ağrılı Cinsel İlişki) Nedir
Kızlık Zarı Bozulmadan Hamile Kalınır Mı
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp