Ergenlikte erkekte üreme yeteneği, sperm üretimi kesintisiz iken kadınlarda bu yetenek adet döngüsünün belli günleri ile sınırlıdır. Kadınlarda karın içinde bulunan yumurtalıklarda, ergenlik sonrasında üreme hormonlarının etkisi ile her ay yumurta gelişerek belli günlerde döllenmeye elverişli halde karın boşluğuna atılır. Yumurtlama dönemi olarak tanımlanan bu günlerde ise kadın vücudunda gebeliğe hazırlık olarak düşünülebilecek bazı belirtileri vardır. Bu durumda bilinçlenerek doğurganlık belirtileri olan değişiklikler izlenir ve kadın hangi günlerde gebe kalabileceğini öğrenebilir.
Doğal yöntemler ile istenmeyen gebeliğin önüne geçilebilir. Başlıca doğal yöntemlerle gebelikten korunma için şunlar önerilir:
- Takvim Yönetimi: Kadının adet döngüsünde kanamanın başlamış olduğu gün ele alınarak gebe kalma olasılığının yüksek olduğu günlerde cinsel ilişkiden kaçınılması hamileliğin önlenme şekillerinden biridir.
- Geri Çekilme: Genellikle bu yöntem bütün doğum kontrol yöntemlerinden en başarısız olanıdır. Ejekülasyon ve orgazm sırasında geri çekilmenin güç olmasıdır.
- Annelerde Emzirme: Uzunluğu anlaşılmayacak bir sürede yumurtalık fonksiyonlarının durmasına neden olabilir.
Doğurganlık Belirtilerine Dayalı Yöntemler Gebeliğe Karşı Koruma Sağlar Mı?
Özenle uygulandığında bu yöntemler oldukça koruyucu olabilmektedir. Kurallarına tam uyulmaması durumunda koruyuculuk oldukça azalır. Bu yöntemlerin kadın veya erkek kondomu, diyafram, spermisit gibi bariyer yöntemleri ile beraber uygulanması etkililiğini artırır. Yumurtlama günleri bazı hastalıklarda büyük sıkıntı veya üzüntüler yaşandığı, tatil dönemlerinde değişiklik olabilir. Bu durumlarda ise özel dikkat gerektirir. Genital enfeksiyonların varlığında akıntının niteliği değişeceğinden bu yöntemin uygulanması uygun bulunmuyor.
Hamile kalmamak için kadınlar belli günlere dikkat edebilir. Her kadının adet döngüsü farklıdır ve normalde 21-35 günde adet döngüsü olabilir. 28 günde bir adet olan kadın için ortalama olarak yumurtlama zamanı adet ortasında 13. ve 14. günlerdir. Bu durum bazen erken bazen de geç olabilir. Adet döngüsü düzenli olan kadınlarda bir önceki adet dönemi not alınarak yaklaşık yumurtlama zamanı tahmin edilebilmekte. Adetten hemen sonraki 2-5 gün ve adetten hemen önceki günlerde gebelik oranının az olduğu günlerdir.
Doğal Yöntemler Dışında Kadınlar Gebelikten Nasıl Korunur?
Gebelikten korunma yöntemleri en sağlıklı olacak şekilde kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, adet düzeni ve kanama miktarına, ilişki sıklığına göre en uygun yöntem kadın doğum uzmanı ile görüşerek ve muayene olarak karar verilebilir.
Bazı bitkisel yöntemlerde gebelikten koruma için etkili olabilir. Bazı bitki çayları rahimde kasılmaya ve kanama neden olabilir. Bitkilerin bu özelliklerinden yararlanarak doğum kontrol için kullanılmıştır. Cinsel ilişkinin ardından hibiskus çayı içilmesi gebelik riskini azaltır. Aynı zamanda adaçayı, meyan kökü, ökse otu, rahimde kasılmaya yol açar ve kanama yapabilir. Aşırı miktarda maydanoz tüketimi de rahimde kasılmalara neden olabilir. Ancak bu yöntemlerin güvenilirliği ve etkinliği hakkında yeterli bilgi ve kanıt yoktur. Bu nedenle doğum kontrol yöntemi olarak hekimler tarafından önerilmez.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı