Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Adetliyken Hamile Kalınır Mı

Gebelik, birçok kadının titiz biçimde yaklaştığı bir süreçtir. Kadınlar, süreçle alakalı detaylı bilgiye ulaşmak için araştırma yapar. “Adetliyken hamile kalınır mı?” sorusu da merak edilen sorulardan biridir. Bu içerikte regliyken cinsel ilişkiye girdiğiniz zaman hamile kalıp kalamayacağınızı öğrenebilirsiniz.

Regli döneminde hamile kalınmadığına dair bir yanılgı söz konusudur. Yani, bu süreçte hamile kalmak mümkündür. Ancak genellikle gebe kalma ihtimali biraz daha düşer. Belirli şartlar elverişli duruma geldiğinde hamile kalabilirsiniz.

Yapılan araştırmalara göre adetliyken korunmasız ilişki yaşamak, gebelik için bir önlem değildir. Henüz çocuk sahibi olmayı düşünmüyorsanız bu süreçte de belirli riskler olduğunu bilmelisiniz. Gebelik planınız yoksa bu süreçte korunarak cinsel ilişkiye girmek daha doğrudur.

Adetliyken Hangi Şartlarda Hamile Kalınır?

Kadınların vücudunda adetliyken gebelik şartları sağlanabilir. Örneğin; yumurta oluşumu ve hormon seviyesi, gebelik şartları arasındadır. Regliyken gebelik riski vardır anca bu durum, her kadında farklılık gösterir. Vücudunuzda uygun koşullar meydana gelmezse bu süreçte hamile kalmama ihtimaliniz de vardır.

Adetliyken hamile kalabilme faktörleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Kısa adet döngüsü yaşanıyorsa
  • Düzensiz adet dönemleri
  • Adet döneminin uzunluğu

Bir kadının hamile kalabilmesi için ilk koşul, yumurta oluşumudur. Ardından yumurtanın çatlaması için yeterli büyüklüğe erişmesi gerekir. Aynı zamanda kadının rahim bölgesinde canlı sperm bulunmalıdır. Bu spermlerin yeterli hareketinin olması bir diğer koşuldur. Ek olarak her kadının hormon salınımı değişir. Regli döneminde hamile kalmak için hormonların durumu önemlidir. Ancak yeterli koşullar sağlansa bile bütün kadınlar, adetliyken hamile kalacak diye bir kaide yoktur.

Adetten Önce Hamile Kalınır Mı?

Adet döneminde olduğu gibi öncesinde de hamile kalmak mümkündür. Mesela regliden bir gün önce cinsel ilişkiye girildiğinde uygun koşullar sağlandıysa gebelik yaşanabilir. Çünkü vücuda giren spermler, üç gün boyunca canlı kalabilir. Bu nedenle gebelik düşünmeyenlerin adetten önce korunması önerilir. Adetten önce korunma amacıyla doğum kontrol hapları veya prezervatif gibi yöntemler tercih edilebilir.

Adetten Sonra Hamile Kalınır Mı?

Adetliyken hamile kalınır mı?” sorusunun yanında dönemden sonraki gebelik riski de merak edilir. Kadınlar, adet dönemi bittikten hemen sonra hamile kalabilir. Çünkü regli bittikten belirli bir süre sonra doğurganlık süreci başlar. Hatta regli bitiminden sonra her geçen gün hamile kalma ihtimali biraz daha artar. Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyenler için en doğru zaman ovülasyon dönemi olarak bilinir.

Regliden sonra spermler, vücut içerisinde yaklaşık 5 güne kadar canlı kalabilir. Doğal olarak hamilelik düşünenler için en uygun zaman dilimidir. Ancak çocuk sahibi olmak istemeyenler, korunmaya devam etmelidir.

Adetliyken Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Hamile kalma gibi bir isteğiniz yoksa birçok korunma yöntemi vardır. Genellikle doğum kontrol hapları, prezervatif, spiral gibi yöntemlerle regliyken veya normal hayatınızda gebelikten korunabilirsiniz. Ancak geri çekilme gibi yöntemlerin gebe kalma riski oluşturduğunu bilmelisiniz. Tüm bunların yanında adetliyken en iyi korunma yöntemi prezervatiftir. Çünkü regliyken vücut, enfeksiyonlara daha açık hale gelir. Doğum kontrol veya spiral ile korunsanız bile hastalıklardan mustarip olmamak için partnerinizin prezervatif kullanması önemli konular arasında yer alıyor.

Hamilelikte Adet Yaşanır Mı?

Şimdiye kadar “Adetliyken hamile kalınır mı?” sorusuna detaylı şekilde yanıt verdik. Peki, gebelikte adet görme ihtimali var mı? Kadın vücudu, hamilelik dışında HCG hormonu salgılar ve bu hormon, gebelikten sonra durur. Böylece gebelik sürecinde regli görme durumu söz konusu değildir. Ancak implantasyon kanaması, embriyonun rahme tutunduğunun belirtisidir. Bu kanamalar, regliyle karıştırılabilir.  Ayrıca gebelik sürecinde yoğun kanamayla karşılaşırsanız mutlaka doktora gitmelisiniz.

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Gebeliğin (Hamilelik) 4. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 3. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 2. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 1. Haftası
Hamile Kalmanın Gerekli Şartları Nelerdir
Vajinal Mantardan Korunmak Mümkün Mü
Kesilmeyen Adet Kanaması Nedeni Nedir
İlk Adet Belirtileri Nedir
Yasmin Doğum Kontrol Hapı Nedir?
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur
İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı
Regl Nasıl Kesilir
Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır, İlk Nasıl Başlar
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir
HPV Nasıl Bulaşır
HPV Pozitfif Nedir
Tüp Bebekte HCG Değerleri
İmplantasyon ( Yerleşme ) Kanaması Nedir Ne Zaman Olur
Disparoni (Ağrılı Cinsel İlişki) Nedir
Kızlık Zarı Bozulmadan Hamile Kalınır Mı
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp