Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Yasal Kürtaj Süresi Hakkında Bilgiler

Tıbbi literatürde kürtaj, gebeliğin sonlandırılması olarak karşımıza çıkar. Bu durum bazen istenmeyen gebelik söz konusu olduğunda tercih edilir. Aynı zamanda gebelik sürecinde yaşanan olumsuz bir durumdan dolayı da işlem gerçekleştirilebilir. İsteğe bağlı bir şekilde kürtaj yaptırmak, günümüz Türkiye’sinde yasaldır. Bu nedenle yasal kürtaj süresi, birçok kadın tarafından merak edilir.

Yasal Kürtaj Süresi

İsteğe bağlı kürtaj işlemi, gebeliğin her döneminde yapılamaz. Bunun için yasal bir prosedür hazırlanmıştır. 1983 senesine kadar ülkemizde kürtaj yaptırmanın cezası vardı. Ancak 1983 senesinde 2827 nolu Aile Planlaması Yasasına göre kürtaj kısıtlaması ortadan kalktı. Böylece gebeliğin ilk 10 hafta içinde isteğe bağlı bir şekilde sonlandırılması mümkün hale geldi.

Yasal Kürtaj Koşulları

Kürtaj konusuyla alakalı koşullar sıklıkla merak edilir. 18 yaşın üstünde olan kadın, evli değilse kendi hür iradesiyle kürtaj yaptırabilir. Ancak evli olunması durumunda eş onayı alınır. Yine 15-18 yaş arasındaki çocuklar için ebeveyn onay vermelidir. Fakat bu, çocuk yaşta bir bireyin gebe kalması durumudur. Dolayısıyla 15 yaş altındaki çocukların hamile kalması durumunda adli mercilere başvurulması gerekir.

Bazen gebelik sürecinde embriyoda anomali saptanabilir. Bu durum, anne için hayati risk teşkil ediyorsa 3 doktorun imzasıyla heyet raporu hazırlanarak zorunlu kürtaj yapılması gerekebilir. Böyle bir durumda kürtaj süresi 10 haftayı geçebilir.

Kürtaj Haftası Nasıl Belirlenir?

İstenmeyen gebeliğin sonlanması için doğru tarihin belirlenmesi gerekir. Bu noktada doktor, gebelik haftasını ultrason ile hesaplar. Yapılan ölçümler sonucunda kürtaj için en uygun zaman belirlenir. Kürtaj tarihi geldiğinde doktorun önerilerine dikkat edilmelidir. İşlemin daha güvenilir bir şekilde gerçekleşmesi için bu durum büyük önem arz eder.

En Erken Kürtaj Süresi Ne Zaman?

Yasal kürtaj süresi için en erken 5 hafta içerisinde işlem yapılır. Çünkü 3. ve 4. haftalarda fetal yapı tam görülemeyebilir. Bu durumda gebeliğin sonlanmaması mümkündür. Kanama gibi komplikasyonlar açısından da bu haftalarda kürtaj yapılması tavsiye edilmez. Genellikle 5-6 haftada kürtaj işlemi daha güvenli biçimde gerçekleşir.

Kürtajın 8-9 haftada yapılması durumu da vardır. Ancak komplikasyonları arttırdığından son zamanları beklemek doğru değildir.  

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Gebeliğin (Hamilelik) 4. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 3. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 2. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 1. Haftası
Hamile Kalmanın Gerekli Şartları Nelerdir
Vajinal Mantardan Korunmak Mümkün Mü
Kesilmeyen Adet Kanaması Nedeni Nedir
İlk Adet Belirtileri Nedir
Yasmin Doğum Kontrol Hapı Nedir?
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur
İkili Tarama Testi Sonuçları Kaç Olmalı
Regl Nasıl Kesilir
Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır, İlk Nasıl Başlar
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir
HPV Nasıl Bulaşır
HPV Pozitfif Nedir
Tüp Bebekte HCG Değerleri
İmplantasyon ( Yerleşme ) Kanaması Nedir Ne Zaman Olur
Disparoni (Ağrılı Cinsel İlişki) Nedir
Kızlık Zarı Bozulmadan Hamile Kalınır Mı
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp