Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Gebeliğin (Hamilelik) 3. Haftası

Hamilelik sürecinin en önemli gelişme olan döllenme gebeliğin 3. haftasında gerçekleşir. Sperm ve yumurtanın bir araya gelmesiyle meydana gelen döllenme sonucunda fallop tüplerinden rahme geçen embriyo 1 haftalıktır. Bir grup hücreden meydana gelen embriyonun boyutu toplu iğne ucu büyüklüğündedir. Asıl gebeliğin başladığı 3. Haftada döllenmiş yumurta zigot olarak adlandırılır. Bazı anne adayları bu hafta içerisinde hiçbir şey hissetmezken bazılarında farklı belirtiler görülmeye başlar.

Gebeliğin 3. Haftasında Anne Adayında Görülen Değişiklikler Nelerdir?

Gebeliğin 3. haftasında anne adayında meydana gelen en önemli değişimlerin başında Beta-HCG hormonunun artması yer alır. Hamilelik tanısının konulması için bu hormon seviyesi 5-50 mIU/L aralığında olmalıdır. Hormon düzeyinin belirlenmesi için hassas testlerin uygulanması gerekir.

Karın bölgesinde şişkinlik oluşsa da 12. hafta ve sonrasına kadar belirginleşme görülmez. Bu süreç içerisinde dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bebeğin rahme sağlıklı bir şekilde tutunabilmesi için anne adayının dengeli ve sağlıklı beslenmesidir. Doktor tarafından önerilen vitamin takviyeleri düzenli olarak kullanılmalı, kalori alımında artırma yapılmamalıdır.

Gebeliğin 3. Haftasında Hangi Belirtiler Görülür?

Gebeliğin 3. haftasında döllenmiş yumurtanın fallop tüplerinden rahme doğru yol alması nedeniyle ortaya çıkan belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Progesteron hormonunun artmasına bağlı olarak ortaya çıkan yorgunluk ve bitkinlik
  • Bazı gıdalara karşı iştah artarken bazılarına karşı tiksinme hissinin gelişmesi
  • Adet öncesinde yaşanan göğüs şişliğinin bu daha yoğun yaşanması, meme uçlarında ağrı ve hassasiyet
  • Değişen hormon seviyelerine bağlı olarak koku duyusunun güçlenmesi
  • Vücut sıcaklığının normalden daha yüksek olması
  • Sindirim sisteminde yavaşlama ve sık aralıklarla idrara çıkma
  • Sabahları daha yoğun yaşanan mide bulantısı ve kusma
  • Pembe, kahverengi ve kırmızı renkte görülen hafif vajinal kanamalar
  • Adet kanamasının gecikmesi

Hamileliğin 3. haftasında anne adayı; duygu durumuna özen göstermeli, besin değeri bakımından yüksek içeriğe sahip gıdalar tüketmeli, aşırı ısıya maruz kalmaktan kaçınmalı, sigara kullanıyorsa bırakmaya çalışmalı ve kafein alımını azaltmalıdır.

Gebeliğin 3. Haftasında Bebeğin Kilosu ve Boyu Ne Kadardır?

Gebeliğin 3. haftasında bebeğin kilosunu ve boyunu öğrenmek mümkün değildir, bunun için birkaç hafta beklenmelidir. Bu süreçte sperm hücreleri ve döllenmiş yumurta sayısında artış görülür. Fallop tüplerinden rahme geçen embriyonun boyutu çok küçüktür.

Gebeliğin 3. Haftasında Bebek Ultrasonda Belli Olur Mu?

Teknik olarak gebeliğin 3. haftasında bebek yerine embriyo kavramını kullanmak çok daha doğrudur. Bu haftada embriyonun ultrason muayenesinde görülmesi mümkün değildir. Ultrasonda görülebilecek boyuta ulaşması için bir süre daha beklenmesi gerekir. Hamilelik şüphesi olan durumlarda kan ve idrar testleri uygulanabilir.

Op.Dr.Ceylan İlhan
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı

Blog
Gebeliğin (Hamilelik) 4. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 3. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 2. Haftası
Gebeliğin (Hamilelik) 1. Haftası
Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp