İçindekiler Hormonal bozuklukların neden olduğu polikistik over sendromu son yıllarda vaka sayısı artan hastalıkların başında yer almaktadır. Pek çok hastalığın oluşmasına neden olan bu endokrin hastalık, adet düzensizliği başta olmak üzere çeşitli belirtilerle ortaya çıkar. Bu hormonal sorun, androjen seviyelerinin artması, yumurtalıklarda kist oluşması ve beraberinde birçok semptoma neden olur.
Teşhis edilerek erken tedaviye başlanması oldukça önemlidir. Aksi durumda; kalp ve damar hastalıkları, şeker ve hipertansiyon gibi hastalıkların riskini artırır. Belirtileri arasında; cilt lekelenmesi, sivilce oluşumu, tüylenme ve saç dökülmesi belirtileri görülür. Hormonal bozukluktan kaynaklanan hastalığın ilerlemesi halinde kısırlığa yol açabilir.
Polikistik Over Sendromu Nedir? Adet düzensizliği, tüylenme, sivilce ve kiloda artış gibi belirtilerle ortaya çıkan polikistik over sendromu , yumurtalıklarda iyi huylu çok sayıda kistin oluşması olarak tanımlanan bir kadın hastalığıdır. Yumurtalama düzeninin bozulmasına neden olan bu yumurtalık kistleri, kadınlarda çocuk sahibi olamama sorununa neden olur.
Sivilce oluşmasına ve vücutta tüylenmeye neden olan bu sorun, kistlerin hormon dengesini bozmasıyla ortaya çıkar. Kişinin yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesini sağlayan bu hastalık, beraberinde psikolojik sorunlar ve dış görünüşte bozulmalara yol açar. Belirtilerin gözlenmesi halinde mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir sağlık sorunudur.
Her 10 kadından birinde görülen, polikistik over sendromu (PKOS) , tedavi edilmezse genel vücut sağlığını bozarak; diyabet, kısırlık, hipertansiyon, karaciğerde yağlanma, depresyon, uyku apnesi ve metabolik sendrom gibi birçok soruna zemin hazırlar. Bu bakımdan tanı konulan hastaların tedavi süreci hızlı bir şekilde başlatılmalıdır.
Polikistik Over Sendromu Belirtileri Nelerdir? Polikistik over sendromu hastalık başlangıcında genellikle belirti göstermese de zaman ilerledikçe çeşitli semptomlar ortaya çıkar. Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterse de şikâyet edilen ortak durumlar şu şekildedir:
Kiloda artış ve vücutta tüylenme Adet döngüsünde meydana gelen düzensizlik Genellikle 21-35 gün arasında görülen iki regl arasında kanama olması Göğüslerde hassasiyetin artması ve boyutunun değişmesi Ciltte leke oluşumu ve sivilcelenmenin artması Yumurtalıklarda hormon değişikliği yaşandığı için hamile kalamama Saç dökülmesi, baş ağrısı Koltuk altı, ense ve kasık bölgesinde cilt görünümünün değişmesi Depresyon hali ve seste kalınlaşma Yukarıda verilen maddeler arasında adet döngüsünün bozulması ve meydana gelen çeşitli bozukluklar en yaygın semptomdur. Tüylenme, sivilcelenme ve saç dökülmesi ise kanda androjen hormonunun artış göstermesiyle ortaya çıkar. Hormonlardaki bu bozukluk insülin metabolizmasını etkileyerek göbek çevresinde yağlanmaya yol açar.
Polikistik Over Sendromuna Neden Olan Faktörler Nelerdir? Polikistik over sendromuna neden olan faktörler tam olarak bilinmese de çevresel faktörler ve genetik etkiler bu durumda etkili rol oynar. Aile öyküsünde bu hastalığa sahip olan bireylerin hastalığa yakalanma riski diğer bireylere oranla oldukça yüksektir. Bu hastalığa neden olan faktörler detaylı olarak şu şekilde sıralanabilir:
Yumurtalıklarda üretimi artan androjen hormonu, insülin seviyelerindeki artışın bir sonucudur. Bu durum yumurtlamayı baskı altına alarak azaltır ve polikistik over sendromu oluşmasına yol açar. Androjen yani erkeklik hormonunun yüksek seviyede salgılanması yumurtalıkların çalışmasını olumsuz yönde etkileyerek adet döngüsünün bozulmasına neden olur. Aşırı kıllanma ve sivilce gibi belirtilerle ortaya çıkar Kronik olarak düşük seviyedeki inflamasyona sahip olan kişilerde polikistik over sendromu daha sık görülür. Doktor muayenesi sırasında beyaz kan hücrelerini ölçen testler ve CRP (vücuttaki iltihap oranı) testi uygulanabilir. İnsülin direncinin kilo almaya bağlı olarak artması, kanda da bu hormonun artmasına yol açar. Yumurtalıkların işlevini bozmasıyla birlikte kist oluşması riski ortaya çıkar. Bu durumun devam etmesi halinde polikistik over sendromu görülür. Yukarıdaki maddelere ek olarak zararlı kimyasal maddelere uzun süre maruz kalmak ta PKOS hastalığının nedenlerinden biridir. Örnek olarak; dioksinleri BPA, tarım ilaçları ve Bisfenol gösterilebilir. Bu kimyasal vücuda etki etmesiyle hormonların dengesinin bozulmasına neden olur. Başta polikistik over sendromu olmak üzere pek çok hastalığın oluşmasına zemin hazırlar.
Polikistik Over Sendromu Tanısı Nasıl Konur? Polikistik over sendromunda tanı konulabilmesi için uygulanan pek çok test ve yöntem bulunur. Endokrin bozuklukları arasında en sık görülen hastalık olan bu durum dünya üzerinde her 10 kadından birinde görülür. Hastalığın görüldüğü yaş aralığı genellikle genç erişkin ve ergenlik dönemidir. Tanı konulması için hasta öyküsü, radyoloji testleri ve klinik bulgular şu yöntemlerle uygulanır:
Adet bozuklukları, tüylenme, saç dökülmesi ve ses kalınlaşması gibi belirtilerin görülmesi durumunda vajinal ya da pelvik ultrasonografiyle rahim ve yumurtalıklar detaylı olarak incelenir. Hormon seviyelerinin ölçülmesi için adetin 3. gününde kan testi yapılır. FSH ve LH hormonları yumurtlama döngüsünü düzenlemekle görevlidir. Bunlara ek olarak östrojen ve androjen hormonu incelenir. Hastanın androjen hormon seviyesinin yüksek, östrojen hormonunun düşük olması tanı konulmasını sağlayan bir durumdur. Ultrasonografiyle yumurtlamayı sağlayan hormonlar incelenir. Bu hormonun 3 ve daha fazla seviyede olması hastalık tanısının konmasına yardımcı olur. Hormon seviyelerinin bozulmuş olmasından kaynaklı olarak yumurtlama işlevinin yerine getirmemesi zaman içerisinde yumurtalıkların çevresinde kistleşme ve birikmeye yol açar. Polikistik over sendromu olan hastaların ultrasonografi sonuçlarında yumurtalıkların birinde ya da ikisinde kist görülür. Hastalığın tanısının konulabilmesi için tek bir yumurtalıkta bu bulgunun görülmesi yeterlidir.
Polikistik Over Sendromu Nasıl Tedavi Edilir? Polikistik over sendromu tedavisi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Kadın hastalıkları ya da endokrin doktorları tarafından hastanın yaşı, belirtileri ve uygulanan yöntemler doğrultusunda her hastaya farklı bir tedavi planı uygulanır. Bu süreçte hastalığın tedavisinin yanında vücutta meydana gelen diğer problemlerin giderilmesi için farklı yöntemler kullanılır. Uygulanan tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
İdeal kilonun üstünde kiloya sahip olan hastaların diyetisyen desteğiyle zayıflamaları sağlanır. Bu hastalığa sahip olan kadınlarda diğer bireylere göre obezite eğilimi yüksektir. Kilo kontrol altına alınmazsa PKOS tedavisine vücudun yanıt vermesi zorlaşır. Bu kontrol sağlanarak adet düzensizliği probleminin giderilmesi de amaçlanır. Yumurtalıkların işlevini kazanmasıyla gebe olma sorunu da ortadan kalkar. Adet düzensizliği yaşayan hastalarda hormon iğneleri ve yumurtlamayı sağlayan ilaç tedavisi uygulanır. Yumurtalıkların normal çalışma dengesi sağlandığında hamilelik için öncelikli olarak normal ilişki önerilir. Takip ve kontrol sürecinden sonra gebelik olmamışsa tüp bebek tedavisi uygulanır. Düzenli adet döngüsünün sağlanması, akne ve tüylenme probleminin giderilmesi, hormon dengesinin düzenlenebilmesi gibi sorunlarda hormon tedavisi ya da doğum kontrol hapları tercih edilir. İlaç tedavisiyle androjen hormonunun üretiminin engellenmesi ve insülin direncinin kırılması sağlanır. Yumurtlama işlevini kaybeden yumurtalıklara sahip olan hastalarda kapalı cerrahi yöntemlerle tedavi planı oluşturulabilir. Polistik over sendromunun erken teşhis edilmesi, diğer hastalıklarda olduğu gibi oldukça önemlidir. Bu doğrultuda hastalığın ilerleyişinin durdurulması sağlanır ve tedavi planı oluşturulur. Böylelikle hem hastalığın hem de oluşabilecek ikincil hastalıkların önüne geçilmesi sağlanır. Tedavinin başarılı olabilmesi için hasta ve yakınlarının doğru şekilde bilgilendirilmesi, tedavi sürecine uyum sağlayabilmesi gerekir.
Polikistik Over Sendromu Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir? Polikistik over sendromu tedavisi gören kadınların tedavi sürecine harfiyen uyması oldukça önemlidir. Tedavi sonrasında ise doktorun belirlediği süre aralıklarında muayene geçirmeleri gerekir. Bu hastalığı geçiren kişiler, ileriki yaşlarında şeker hastalığı başta olmak üzere pek çok hastalık riski taşıyabilir. Bu bakımdan kilo dengesi korunmalı ve yaşam rutinlerinde egzersiz yer almalıdır.
Polikistik Over Sendromu Kısırlığa Yol Açar Mı? Polikistik over sendromu bir hastalıktır ve kısırlığa neden olabilme riski taşımaktadır. Yumurtalıklarda meydana gelen kist gebe kalmayı zor hale getirir. Kistlerin yerleşim durumu, büyüklükleri ve sayılarına bağlı olarak hastalığın şiddeti ve riskin boyutu değişiklik gösterir. Bu ise kısırlık olarak adlandırılır. Kistlerin kontrol altına alınarak tedavi edilmesi ve hormon seviyelerinde denge sağlanmasıyla kısırlık sorununun giderilmesi mümkündür.
Ankara Polikistik Over Sendromu Tedavisi Fiyatları Polikistik over sendromu tedavisinin başarılı olmasında en büyük etken hastalığın erken teşhis edilmesidir. Tedaviye erken dönemde başlanması hastalığın ilerlemesini engellerken oluşabilecek kısırlık riskini en aza indirir. Hastalığın neden olduğu; tüylenme, cilt sorunları, aşırı kilo ve saç dökülmesi gibi ikincil sorunlar için kapsamlı bir tedavi planı uygulanabilir. Tedavinin diğer branşlarla kombine edilmesiyle yaşam kalitesinin artması sağlanabilir.
Polikistik over sendromu başta kısırlık riski olmak üzere adet düzensizliğine kadar bir dizi sağlık sorununa neden olabilir. Hastalık tedavisinde ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemler uygulanır. Fiyatlar ise kişinin semptomları ve uygulanan tedavi yöntemlerine bağlı olarak değişiklik gösterir.