İçindekiler Ankara miyom ameliyatı, kadınlarda miyom olarak bilinen, kas dokusunda görülen tümör üzerinde yapılan müdahaledir. Miyomlar, rahim üzerinde görülen kadın hastalıkları arasında en sık rastlanan rahatsızlıklardan birisidir. Miyomlar düz kas çoğalması ile ortaya çıkan dokulardır. İyi huylu tümörler olarak da adlandırılan miyomların oluşmasında farklı nedenler etkili rol oynar. Özellikle kadın östrojen hormonunun bu duruma etkisi daha fazladır.
Miyomların tümör olarak adlandırılması hastalar üzerinde kaygı uyandırmaya sebep olabilir. Ancak düşünülenin aksine yaşam kalitesi üzerinde olumsuzluk yaratacak etki göstermez. Bunun yanı sıra miyom oluşumunun etkisiz hale getirilmesi ve yayılmasının önlenmesi adına tedavinin geciktirilmemesi gereklidir. Kontrol altına alınamayan miyom oluşumu zamanla daha fazla büyüme eğilimi gösterebilir. Dolayısıyla miyom belirtileri ile karşılaşan hastaların doktor kontrolüne gitmesi önemlidir.
Miyom Nedir ve Etkileri Nelerdir? Miyom, rahimde görülen düz kas çoğalması olarak ortaya çıkan oluşumlardır. Genellikle zararsız tümörler olarak görülür. Jinekolojik muayenelerde en sık karşılaşılan bulgulardan biridir. Üreme dönemindeki kadınların yaklaşık %20’sinde görülebilen miyomlar, yaşam akışını etkileyebilecek güce sahip değildir. Adet döngüsünde düzensizlik gibi olumsuz etkiler ile birlikte kasıkta hafif ağrı olarak da belirti verebilir. Rahim boşluğuna baskı yapan miyomlar tedavi edilmediğinde farklı şekillerde belirtiler gösterebilir.
Miyom Belirtileri Nelerdir? Kadın hastalıkları arasında yaygın olarak görülen miyomların her hastada gösterdiği belirti farklıdır. Genel olarak miyomların ortaya çıkardığı belirtiler şu şekildedir;
Adet kanamalarında daha uzun süre etkili olma durumu Kasık ve karın altında hafif ağrı Kabızlık Cinsel birliktelik anında ağrı hissi Kansızlık
yukarıdaki belirtiler hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir.
Miyom Hangi Durumlarda Görülür? Miyomların ortaya çıkması kadınların üreme dönemine girmeleri ile olasılığını arttırır. Daha önce doğum yapmamış kadınlarda görülme sıklığının daha fazla olduğu belirtilebilir. Ayrıca kilo alma durumlarının miyom oluşumu üzerinde tetikleyici etki yarattığı görülebilir. Aynı zamanda var olan miyom dokusunun bu faktöre bağlı olarak daha fazla büyüdüğü de görülebilir. Östrojen hormonuna bağlı olarak görülmesi, kadınların hamilelik döneminde büyümesi ve ağrı hissi oluşturduğu durumlar görülebilir. Bunun dışında miyom oluşumunun görüldüğü başlıca durumlar şunlardır;
Üreme dönemine giren her kadında miyom görülebilir. Daha önce doğum yapmamış kadınlarda daha yaygın olarak görülebilir. Kilo değişimine bağlı olabileceği için obez kişilerde olasılık daha fazla olabilir. Gebeliğin erken sonlanması veya düşük yapılan durumlarda da miyom oluşumu görülebilir. Ankara Miyom Ameliyatı Ne Zaman Yapılır? Ankara miyom ameliyatı yöntemi kullanılarak bu soruna çözüm oluşturulabilir. Ancak miyom için cerrahi müdahale gerektiği durumlar doktor yönlendirmesi ile yapılır. Ameliyat yapılmasına karar verildiği durumlar şu şekildedir;
Adet kanamasının miyomlara bağlı olarak düzensiz olması Miyoma bağlı olarak adet kanamasında düzensizlik görülmesi ve bunun sonucu olarak kansızlık gibi etkilerin ortaya çıkması Kasıklarda ağrı olması ve ilaç kullanımına rağmen sonuç alınamaması Miyom yapısının olağandan daha hızlı büyümesi Miyom oluşumundan kaynaklı gebeliğe engel oluşturması
yukarıda yer alan sonuçların oluşmasında miyom yapılarının etkisi varsa cerrahi müdahale gerekli olabilir. Ankara miyom ameliyatı sonrası bu gibi durumların da önüne geçmek mümkün olabilir.
Miyom Çeşitleri Nelerdir? Miyomlar farklı boyutlarda oluşabilir. Bazı hastalarda birden fazla miyom yapısı olması da muhtemeldir. Miyomlar rahimde bulundukları bölgelere göre farklı çeşitlere sahiptir. Üç ayrı başlıkta incelenebilir miyom çeşitleri şunlardır;
İntramural Miyom
Rahime gömülü olarak görülen miyom çeşididir. Miyom çeşitleri arasında en çok karşılaşılan türlerden biridir. Belirti göstermemesi ve sessiz bir şekilde yayılım göstermesi ile dikkat çeker. Belirli bir boyutun üstüne çıkması ve rahim duvarına baskı yapması sonucu tespit edilebilir. Bu duruma bağlı olarak adet düzensizliği ve olağandan fazla kanama görülmesi şikayetleri ile doktora başvurulabilir. Kabızlık sorunu ile tepkime gösterebilen intramural miyom rahim dışında çevre organlara da baskı yapabilir.
Submüköz Miyom
Rahim iç duvarında yerleşen miyom çeşitidir. Diğer çeşitlere oranla daha fazla kanama yaparak belirti gösterir. Rahim duvarını genişletme eğilimi olması ve buna bağlı olarak kanama görülmesi bu türün öncelikli etkileridir. Aynı zamanda hamile kalmayı da engelleyebilen etkileri olabilir. Özellikle tüp bebek tedavisi öncesinde başarılı sonuç almak adına miyomların temizlenmesi önemlidir.
Subseröz Miyom
Rahim dışına doğru büyüyen miyom çeşitleridir. Daha çok rahim dışında bulunan zar yapısının altında görülebilir. Diğerleri gibi kanama olarak belirti vermek yerine çok fazla büyüme göstermesine bağlı olarak kasıkta ağrı görülebilir. Bu miyom türünün gösterdiği en önemli belirtiler kasıkta ağrının yanı sıra idrar yapmakta sorun yaşanmasıdır.
Parazit Miyom
Subseröz miyomların çok fazla büyümesi sonucu parazit miyomlar görülebilir. Saplı subseröz miyomların rahimde beslenemediği anlarda ortaya çıkan ve sapını koparması ile içerisine yerleşmesi sonucu görülür. Bunun yanı sıra Ankara miyom ameliyatı sonrası bölgede kalıntı halinde bulunan ve ameliyat esnasında fark edilmeyen miyomların sonradan büyümesi ile de görülebilir.
Vajinaya Doğan Miyom
Submüköz miyomların aşırı büyümesi sonucunda vajinaya doğmuş miyom adı ile bilinen miyomlar oluşabilir. Submüköz miyom çeşitlerinden bir sap katmanına bağlı olarak büyüyen bir miyom çeşididir. Submüköz miyomlar zamanla büyüme gösterir ve buna bağlı olarak uzayan sapları rahim ağzına doğru baskısını artırır. Büyümeye devam eden bu miyomlar boyutlarına ve rahim ağzının genişliğine bağlı olarak rahim dışına çıkabilir.
Adet döneminde ağrı ve aşırı kanama gibi belirtiler gösterirken asıl önemli etkisi ise enfekte durumuna yatkın olmalarıdır. Bu duruma bağlı olarak vajinada kötü kokulu akıntı, yüksek ateş, halsizlik gibi belirtilerin yanı sıra kanda enfeksiyon görülmesi gibi sonuçlar doğurabilir. Vajinaya doğan miyomlar çok nadir olarak görülür ancak belirtilerin görülmesi ile gecikmeden tedavi sürecine başlanması gerekir. Bu sayede enfekte olması ve bundan kaynaklı risklerin azaltılması mümkün olur.
Ankara Miyom Ameliyatı Nasıl Yapılır? Miyom ameliyatı rahmin iç ya da dış yüzeyine yakın olmasına bağlı olarak iki şekilde yapılır. Eğer miyom oluşumu rahmin iç duvarlarına yakın bir noktada ise açık miyom ameliyatı olarak bilinen histeroskopi işlemi uygulanabilir. Bunun tam tersi olarak miyom rahmin dış yüzeyinde ya da yakın bir noktada ise kapalı miyom ameliyatı gerçekleştirilir. Kapalı miyom ameliyatında ince bir boru ucuna kamera takılarak rahime gönderilir. Bu işlem laparoskopi yöntemi ile yapılır.
Kapalı miyom ameliyatında çoğunlukla genel anestezi uygulanır. İşlemin ardından 1-2 gün dinlenen hasta taburcu edilebilir. İşlem olarak farklı olmakla birlikte miyom ameliyatlarının etkisi aynıdır. Ameliyat sonrasında bölgenin miyomlardan temizlenmesine rağmen belirli zaman sonra miyom oluşumu kendisini tekrar edebilir. Özellikle östrojen hormonu ve kiloya bağlı olarak tetiklenmesi, tekrar oluşması üzerinde etkili olabilir. Tekrar miyom oluşumu görüldüğünde miyom ameliyatı adımları tekrarlanabilir.
Miyomlar Hangi Sıklıkla Görülebilir? Miyomların ergenlik sonrası, üreme dönemine giriş yapmış kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Ergenlik döneminden önce miyom oluşumu görülme olasılığı çok düşüktür. Adet döngüsünün başlaması ile birlikte miyom oluşma olasılığı da artmaktadır. Bu olasılık kadınların yaşı ilerledikçe aynı oranda artabilir. 40 yaşını dolduran kadınlarda ilk defa miyom ortaya çıkma olasılığı yaklaşık %40 veya %50 oranlarında olabilir. Menopoz döneminden sonra var olan miyom yapılarında küçülmeler görülmeye başlar. Aynı zamanda bu süreçten sonra yeni miyom oluşumu riski de düşüktür. Dolayısıyla menopoz sonrası kadınlarda miyom görülme olasılığı düşmeye başlar.
Miyom Oluşumunu Tetikleyen Sebepler Nelerdir?
Miyomların görülmesi için farklı sebepler tetikleyici olabilir. Miyom oluşumunda etkili olan sebepler arasında çevresel faktörler, fiziksel etkenler ve genetik özellikler sayılabilir. Bu şekilde farklı etkenlere bağlı olarak gelişmesinden dolayı miyomlar birçok kadın için sorun haline gelebilir. Genel olarak miyom oluşumunu tetikleyen sebepler şunlardır;
Genetik sebeplerin miyom oluşumunda etkili olduğu durumlar görülebilir. Aileden gelen genlerin miyom oluşumuna yatkınlık gösterdiği düşünülür. Östrojen ve progesteron hormonlarında düzensizliklerin görülmesi rahimde bulunan kas hücrelerinde kontrolsüz büyümeyi tetikleyebilir. Sağlıksız beslenme alışkanlığı obeziteyi tetikleyebilir ve aşırı kilo alma durumu da miyom oluşumunda etkili olabilir. Ayrıca bu durum vücutta bulunan östrojen hormonunda artış meydana gelmesinde etkilidir. Vitamin eksikliği, kromozomal anomaliler ve kas anomali durumları da miyom oluşumunu tetikleyen etkenler olarak görülebilir.
yukarıda yer alan sebepler genellikle doktora miyom şikayeti ile başvuran hastalarda gözlemlenebilen etkilerdir. Bunların dışında da pek çok etkene bağlı olarak miyom oluşumu görülebilir. Ayrıca miyomların bazılarının belirti göstermemesi hastaları yanıltabilir. Miyomlar büyüme eğilimi gösteren yapılardır. Önlem alınmadığı takdirde ağrılı sürece sebep olabilecek potansiyeli olan rahatsızlıklardır. Bundan dolayı da hafife alınmadan tedavi edilmesi gerekmektedir.