Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Ankara Kapalı Tüp Bağlama Ameliyatı

İçindekiler

Tıp literatüründe tüp ligasyonu olarak adlandırılan kapalı tüp bağlama ameliyatı, aile planlamasına önemli bir yere sahiptir. Rahim ve yumurtalıklar arasında bulunan fallop tüplerine uygulanan cerrahi işlemle bağlanır. Böylelikle kadınlarda üremeyi sağlayan yumurta hücresinin rahme ulaşmasına engel olur.

Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan tüp bağlama, sezaryen doğum esnasında uygulanabileceği gibi sonrasında laparoskopi de yapılabilir. Korunmayı sağlayan bu yöntemde cerrahi işlem uygulanarak fallop tüpleri bağlanır. Döllenmemenin olmaması için %99 oranında korunmayı sağlamaktadır.

Kalıcı bir yöntem olan kapalı tüp bağlama ameliyatı, üreme döneminde bulunan her yaştaki kadına uygulanabilir. Tüpleri bağlanan kişinin düzenli olarak ilaç kullanması ya da korunması gibi bir ihtiyacı bulunmaz. Ameliyat sırasında yumurtalık kanseri semptomları taşıyan riskli bireylerde tüplerin tamamı alınabilir. Sonrasında tekrar çocuk sahibi olmak isteyen bireyler için bu tedavi yöntemi kısmen de olsa geri döndürülebilir.

Kapalı Tüp Bağlama Ameliyatı Nedir?

Kapalı tüp bağlama ameliyatı olarak adlandırılan tüp ligasyonu, doğum kontrol uygulamalarından biridir. Bu yöntemle tüplerin bağlanması halinde kişinin doğal bir şekilde hamile kalma ihtimali neredeyse sıfırdır.

Beyinde yer alan hipofiz bezlerinin hipotalamus tarafından uyarmasıyla kadın üreme sistemi çalışmaya başlar. Uyarılan bezler çeşitli hormonların salgılanmasını etkileyerek kan dolaşımına katılır, yumurtalıklara ulaştığında olgunlaşmayı gerçekleştirir. Olgunlaşmayı tamamlayan yumurtalar içerisinde en sağlıklı olan, içerisindeki folikülleri çatlatarak fallop tüplerine iletilir.

Fallop tüplerinde bulunan yumurta, sperm ile birleşirse döllenme başlayarak rahme geçer ve burada embriyo olarak gelişmeye devam eder. Kapalı tüp bağlama ameliyatında yumurtanın fallop tüplerine iletilmesini engellemek için bağlanır. Böylelikle rahim ve yumurtalık arasındaki bağlantı kesilerek spermle birleşmesi ve gebeliğin oluşması engellenir.

Tüp bağlama uygulaması; tüplerin kesilmesi, yakılması, tamamen alınması ve bağlanmasıyla da gerçekleşebilir. Kişi tekrar hamile kalmayı isteyip istememesine bağlı olarak istediği yöntemi seçebilir. Doğal yollardan hamileliği istemeyenlerin tüpleri yakılarak ya da kesilerek bağlanabilir.

Kapalı Tüp Bağlama Ameliyatı Kimlere Uygulanabilir?

Kişinin hayatı boyunca gebe kalmasına engel olan kapalı tüp bağlama ameliyatı, oldukça etkili bir aile planlaması yöntemidir. Sonradan kişi tekrar hamile kalmak isterse işlem geri döndürülebilir fakat doğal yollardan gebeliğin oluşması mümkün değildir. Bu bakımdan ameliyat öncesinde kişi karar verirken iyi değerlendirme yapmalıdır.

Tekrar çocuk sahibi olmak istemeyen, buna gönüllü ve bilinçli bir şekilde karar veren kişilere kapalı tüp bağlama ameliyatı uygundur. Ayrıca yumurtalık kanseri riski olanlara, kesinlikle gebe kalmaması gerekenlere ve gebe kalması halinde hayati risk taşıyan kişilere uygun bir korunma yöntemidir.

Bağlama ameliyatı genel olarak 35 yaşının üzerindeki bireylere yapılmaktadır. Evli olan kadınlarda işlemin yapılabilmesi için eşin onayı şarttır. Ameliyattan sonra herhangi bir sorun olmaması için eşlerin ortak karar vermeleri gerekmektedir. İleride gebe kalmak isteyen bireylere uygulanması önerilen bir işlem değildir.

Kapalı Tüp Bağlama Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Kapalı tüp bağlama ameliyatının en büyük avantajı çiftlerin cinsel ilişkide herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamalarına gerek kalmamasıdır. Herhangi bir şekilde spiral, hap, iğne ve prezervatif gibi yöntemlere ihtiyaç duyulmamaktadır.  Kapalı yöntemle uygulanan ameliyat laparoskopi ile gerçekleştirilir.

Kapalı Tüp Bağlama Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Kapalı tüp bağlama ameliyatının bilinen herhangi bir riski bulunmamaktadır. Uygulama sırasında kişiye yapılan anestezi belirli bir süre sonra vücuttan atılır. Anestezi sonrasında bulantı ve yorgunluk gibi durumların oluşması normaldir. Düşük seviyedeki riskler; kanama, karın ve omuz ağrısı ve enfeksiyon olabilir.

Kapalı Tüp Bağlama Ameliyatı Adet Düzenini Etkiler Mi?

Kapalı tüp bağlama ameliyatı, endokrin sistemi ve üremeye müdahale etmediği için adet döngüsü üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. İşlem yalnızca rahim ve yumurtalıklar arasındaki bağı keserek gebelik oluşumunu engeller. Salgı bezleri aynı şekilde çalışmaya devam ettiği için hormon dengesi bozulmaz.

Hormon salgılanması aynı şekilde devam ettiği için yumurtalıklar olgunlaşır, çatlar ve fallop tüplerine iletilir. Hamilelik oluşmadığında rahmin endometrium tabakası kalınlaşır ve incelir. Böylelikle kişinin adet düzeninde hiçbir değişiklik olmaz. Adet döneminde rahmin iç dokusu vücuttan atılma işlevini gerçekleştirir.

Kapalı Tüp Bağlama Ameliyatı Menopozu Tetikler Mi?

Kapalı tüp bağlama ameliyatında hormonların çalışma düzenine herhangi bir müdahale yapılmamaktadır. Fallop tüplerinin bağlanması, sperm ve yumurta hücresinin birleşmesine engel olunur. Bu bakımdan kişinin menopoza girmesine herhangi bir etkide bulunmaz. Kişi yaşamının normal sürecinde menopoza girer.

Kapalı Tüp Bağlama Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Kapalı tüp bağlama ameliyatı, laparoskopi olarak adlandırılan yöntemle uygulanan cerrahi bir işlemdir. Eşlerin artık çocuk düşünmemeleri durumunda, yumurtalık kanseri riski taşıyan bireylere, gebe kalması hayati risk taşıyanlara, tübal rahatsızlığı bulunanlara ve çocukların genetik bozukluktan etkilenmesini istemeyen kişilere önlem olarak uygulanmaktadır.

İşlemden önce hekim ve hasta görüşmesi doğrultusunda tercih edilen yöntemin uygun olup olmadığına karar verilir. Geri dönüşümü mümkün olmayan bir işlem olarak nitelendirilen bu yöntemde tüpler sonradan açılsa da gebe kalma oranı düşüş gösterebilir. Ameliyat şu şekilde uygulanır:

  • Hastaya uygun olan anestezi yöntemi işlemden önce uygulanır.
  • Batın bölgesi olarak nitelendirilen göbek deliği yakınından minik kesiler açılır.
  • Açılan kesilerden cerrahi aletler ve optik görüntüleme cihazı sokulur.
  • Doktorun daha net görüntü alabilmesi ve işlemi rahat bir şekilde uygulayabilmesi için karın içerisinde karbondioksit gazı verilir.
  • Fallop tüplerinin bağlanma işlemi gerçekleştirilir.
  • Açılan kesiler kapatıldıktan sonra işlem tamamlanır.
  • Hasta ameliyattan sonra dinlenmeye alınır. Bu süre zarfında anestezinin etkisiyle bulantı hissi oluşabilir.

Ağrı şikâyeti olmasına bağlı olarak damardan ağrı kesici ilaç uygulanarak birkaç saat sonra beslenmesine izin verilir. Hasta aynı gün taburcu edilebildiği gibi 1 gün gözetim altında tutulabilir. Karbondioksit gazından dolayı ameliyattan sonraki 24-36 saat aralığında ağrının olması normal bir durumdur. Bu yöntemde açılan kesinin boyutu küçük olduğu için iyileşme hızlı gerçekleşir.

Kapalı Tüp Bağlama Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kapalı tüp bağlama ameliyatı süresi genellikle 15-20 dakika içerisinde tamamlanır. Gelişmiş tıp uygulamalarından biri olan laparoskopi ile işlem yapılacak bölgeye kısa süre içerisinde ulaşılarak bağlama işlemi gerçekleştirilir. Herhangi bir komplikasyonla karşılaşılmaması halinde işlem süresinde uzama meydana gelmez.

Kapalı Tüp Bağlama Ameliyatı Ağrılı Bir Yöntem Midir?

Kapalı tüp bağlama ameliyatı genel ya da lokal anestezi uygulanarak gerçekleştirildiği için hastanın işlem sırasında acı ve ağrı hissetmesi mümkün değildir. Hastanın tercihlerine bağlı olarak uyuşturma yöntemi belirlenir.

Kapalı Tüp Bağlama Ameliyatında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kapalı tüp bağlama ameliyatında dikkat edilmesi gereken hususların başında uzman doktor kadrosundan oluşan bir sağlık kliniğinin tercih edilmesidir. İşlem öncesinde ve sonrasında iyileşme sürecinin hızlanması için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Doktor tarafından hastaya reçete edilen ilaçlar aksatılmadan kullanılmalı ve önerilen beslenme programı uygulanmalıdır.
  • Karında kesi açılan bölge birkaç gün süresince kuru tutulmalı ve ağır eşya taşımamalıdır
  • Ameliyat sonrasında hasta 1 hafta boyunca cinsel ilişkiden uzak durmalıdır.
  • Bulantı ve ağrı oluşması normal bir durumdur. Endişe edilmesi gereken bir durum değildir.

Yukarıdaki hususlara dikkat edilmesi kişinin iyileşme sürecinin hızlanmasında önemli rol oynamaktadır.

Kapalı Tüp Bağlama Ameliyatından Sonra Tekrar Hamile Kalınabilir Mi?

Kapalı tüp bağlama ameliyatı tekrar gebe kalınmasını engelleyen oldukça etkili bir yöntemdir. Bu bakımdan işlem öncesinde kişinin ve eşinin tekrar çocuk sahibi olmak istemediğinden emin olması önemlidir. İleride tekrar hamile kalmak isteyen, bu noktada içinde bir şüphe olan bireylere farklı doğum kontrol yöntemleri uygulanması önerilebilir.

Mikrocerrahi işlemleriyle geri döndürülebilen tüp bağlama ameliyatı sonrasında kişinin gebe kalma ihtimali %50 oranında düşer. Bu uygulama sonrasında doğal bir şekilde gebelik olması ihtimali düşüktür. Gebelik olması genellikle dış gebelik şekliyle sonuçlanabilir. Çocuk sahibi olmak isteyen bireyler tüp bebek yöntemini tercih ederek hamile kalabilir.

Kapalı Tüp Bağlama Ameliyatı Fiyatları 2023

Kapalı tüp bağlama ameliyatı fiyatları belirlenirken tercih edilen klinik ve hastayla ilgili pek çok faktör önemli rol oynamaktadır. Uygulamayı gerçekleştiren doktorun kullandığı cihazların kalitesi ve doktorun deneyimi fiyatlarda belirleyici etkiye sahiptir. Hasta bakımından değerlendirildiğinde kişinin yaşı, genel sağlık durumu ve tercih ettiği yöntem önemlidir. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanıyla yapılan görüşme ve değerlendirilme doğrultusunda net bir fiyat belirlemesi yapılır.

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp