Kadın hastalıkları arasında en çok merak edilen konulardan birisi genital siğildir. Genital siğil ya da diğer bilinen adı ile kondilom, genellikle cinsel ilişki ile bulaşan bir hastalıktır. Genital siğilin ortaya çıkmasında HPV virüsü etkili olur. Human Papillomavirus olarak anılan HPV yüzü aşan çeşide sahip bir virüs çeşididir. Bu çeşitler arasında yaklaşık 40 tanesi genital siğile yol açabilirken, bunlar arasından 15’i ise kanser sonucuna varabilecek etkilere sahip olabilir. Dolayısıyla da bu virüs ve sonucu olarak genital siğil tedavisi sağlık açısından ciddiye alınması ve ihmal edilmemesi gereken hastalıklardan biridir.
Genital siğil, korunmasız cinsel ilişki sonucu olarak görülebildiği gibi farklı partnerler ile ilişkiye girme durumlarında da görülebilir. Bu iki durum HPV virüsünün bulaşmasında en çok etkili olan sebeplerdir. Genital siğil dünya üzerinde pek çok kadında görülebilen ve kadın hastalıkları arasında adına sıklıkla denk gelinen rahatsızlıklardan biridir. Genital siğil belirtilerinin erken teşhis edilmesi ve tedaviye zaman kaybetmeden başlanması sorunun büyümesinin önüne geçmek için önemlidir. Doktor kontrolü olmadan genital siğile sebep olan HPV virüsünün hangi çeşit olduğunu tespit etmek mümkün olmayabilir.
Genital Siğil Nedir?
Genital siğil bir çeşit lezyondur. Bulaşıcı etkilere sahip virüsler arasında yer alan HPV virüsünün bulaşması sonucu genital bölgede yer edinen ve belirtiler göstermeye başlayan bu virüs önlenmezse daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. HPV virüsü etkisi güçlü olan virüs çeşitleridir, yerleştiği bölgenin hücre yapısını değiştirebilecek ve ciddi anlamda tahribat oluşturacak etkilere sahip olabilecek virüslerdir. Çok fazla çeşidi bulunan HPV virüsünün her bir çeşitinin etkileri farklılık gösterir. Bunlardan bazısı kanser oluşumuna sebep olabilecek etkide iken bazısının etkisi daha az olabilir.
Genital siğilin kendi içerisinde farklı çeşitleri vardır ve her birisinin verdiği tepkiler ile gösterdiği belirtiler farklılık gösterir. Tıpkı genital siğillerin farklı tepkimeler ile belirti göstermesi gibi HPV virüsünün de yansıttığı zararlar farklılık gösterir. Örnek olarak HPV 6 virüsü genital siğile sebep olur ancak genellikle bu virüsün kanser oluşumu ile bağlantısı bulunmayabilir. Aynı şekilde HPV 11 virüsü de genital siğil oluşumuna neden olabilirken kanser gibi ciddi rahatsızlıklara sebebiyet vermeyebilir. Bu şekilde HPV virüslerinin genital siğil oluşumunda ciddi zarar veren çeşitleri olabildiği gibi çok fazla zarara sebep olmayan çeşitleri de bulunur.
Genital Siğil Çeşitleri Nelerdir?
Genital siğil çeşitleri üç ayrı başlıkta ele alınır. Bunlardan ilki flat genital siğil olarak adlandırılır. Flat genital siğil adı en az bilinen ve genital siğilleri arasında en az görünenlerden biridir. Yama görünümüne sahip olan flat genital siğil, diğerlerine oranla daha az kabarıklıkta ve daha geniş bir yapıdadır. Genital bölgenin dış yüzeylerinde ya da rahim ağzında görülebilir. İkinci olarak görülen genital siğil çeşidi ise punktiform olarak bilinir. Bu çeşit iğne görünümünde olmakla birlikte kadınlar kadar erkeklerde de görülebilir.
Punktiform kadınlarda pubis bölgesinde görülür. Son olarak ise karnabahar görünümü olarak kendisini gösteren genital siğil çeşidi vardır. Görüntüleri gibi etkileri de farklılık gösteren genital siğil çeşitleri hangi HPV virüsüne bağlı olarak bulaştığına göre de farklı etkilere sahip olurlar. Bu da doktor kontrolü ile hangi virüsün enfekteye sebep olduğunun belirlenmesi ile öğrenilebilir. Böylece hangi tedavi yönteminin seçileceğine karar verilebilir.
Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
Genital siğil çeşitleri enfeksiyon türlerinden biridir. HPV virüsüne bağlı olarak oluşan bu enfeksiyon kişiye göre farklı belirtiler gösterebilir. Bazı durumlarda kaşıntı ve ağrı olabilirken bazı anlarda ise acısız ve ağrısız genital siğil oluşumuna denk gelinebilir. Bu sebeple acı hissi kadar görüntü olarak da kendisini gösteren genital siğillere karşı dikkatli olmakta fayda vardır. En sık görülen genital siğil belirtileri ise şu şekildedir;
-
İlk olarak deride bulunan lezyonlar kabarık şekilde kendisini gösterebilir ve ufak şekillerde görülebilir.
-
Daha çok yassı formunda görülen bu lezyonlar bazı anlarda pembe bazı anlarda kahverengi olarak görülebilir. Bu sebeple renk konusunda sabit bir durum söz konusu değildir.
-
Genital siğiller daha ziyade et beni görüntüsüne sahiptir.
-
İlk başlangıçta milimetrik görünümlerle başlayan süreç zamanla santimetrik değerlere kadar ulaşabilir.
-
Genital siğiller birbiri ile birleşik olarak da görülebilir. Bu durum sıklıkla diyabet hastaları ve bağışıklık sistemi düşük kişilerde görülebilir.
-
Genital siğiller çeşitlerine göre kendi başına iyileşebileceği gibi daha fazla artış da gösterebilir.
-
Çok net belirtileri olmayan genital siğillere denk gelinse de az da olsa kanama ve kaşıntı görülebilir.
-
Özellikle kaşıntı olarak kendisini gösteren genital siğiller hemen tedaviye başlanması gereken durumlardır.
-
Kadınlarda oluşan genital siğillerde cinsel ilişki esnasında kanama da görülebilir.
yukarıda belirtilen durumlar hastalar arasında sık görülen semptomlardır. Bunların yanı sıra kişilerin vücut yapılarına göre farklı belirtilerle de kendisini gösterebilir. Bu listede yer alanlar ya da benzeri durumlarda kadın hastalıkları uzman doktorlarına danışılması sonraki süreçlerde ciddi sorunlar yaşamayı önlemek adına önemlidir.
Genital Siğil Bulaşıcı Mıdır?
Genital siğile bir virüs sebep olması sebebi ile bulaşıcı hastalıklar arasında gösterilebilir. Temas ile bulaşan genital siğil tedavi ile ya da bazı anlarda kendi başına geçebilen hastalıklardır. Her iki durumda da doktor kontrolünde olmanın avantajı çok fazladır. Bu sebeple herhangi bir belirti hissedildiği anda doktora başvurmak gerekebilir. Genital siğilin bulaşma yolları şu şekildedir;
-
Cinsel ilişki sırasında genital siğil bulaştığı da sıklıkla görülen durumlardır.
-
Genital siğili olan kişilerin kişisel eşyaları kullanıldığında bulaşabilir.
-
Cinsel ilişki esnasında kondom gibi korunma yöntemlerinin kullanılması genital siğili tamamen önlemeyebilir ve açık kalan bir noktadan hastalık bulaşabilir.
-
Genital siğil gözle görülmese de deride herhangi bir HPV virüsü enfekte ise bu durumda da hastalık bulaşabilir.
-
Ayrıca genital siğil bazı anlarda vücut içerisinde kendisini belli etmeden sessizce varlığını sürdürebilir. Her zaman görüntü ya da ağrı, sızı olarak kendisini göstermeyebilir.
yukarıda yer alan durumlar genital siğil bulaşma ihtimali yüksek olan durumlardır. Ancak her hastada bu şekilde bir sonuç görülmeyebilir. HPV virüsü enfekte olan kişi ile temas edildiğinde dahi eğer ki deri yüzeyi tam anlamıyla sağlamsa virüsün bulaşmasının önüne geçilebilir. Bunun için genelleme yapılamayacağı gibi yalnızca bu ihtimalleri artıran durumlar olduğu da belirtilir.
Genital Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genital siğil tedavisinin ilk adımı belirtilerin görülmesi ile doktora başvurmaktır. Doktor kontrolünde virüs kontrolden çıkmadan etkisiz hale getirilebilir. Doktor kontrolünde görülen siğillerin olağandan büyük görüntüye sahip olmaları durumunda siğil yakma veya siğil dondurma işlemleri uygulanabilir. Genital siğil tedavisi etki olarak kişiye göre değişkenlik gösterir. Kimisi için tek seferde sonuç alınabildiği gibi kimisi için biraz daha uzun sürebilir. Tedavi tamamen sonlanmadığı sürece kişilerin cinsel ilişkiden kaçınması önerilir.
Ayrıca, genital siğil ameliyatı yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Özellikle siğillerin geniş alana yayılması durumlarında cerrahi müdahale ile genel anestezi kullanılarak ameliyat yapılır. Tek seferde ya da birkaç işlem sonrası vücuttan tamamen silinen siğiller, HPV virüsünün vücut içerisinde yayılmasını önleyebilir. Tedavi sürecinde önemli olan kısım ise kulaktan dolma yöntemler kullanılmamasıdır. Bu şekilde istenen etkinin tam tersi yönde sonuç alınabilir.
Genital Siğil Ameliyatı Ağrılı Mı Geçer?
Genital siğil tedavisinde kullanılan ve etkili yöntemlerden birisi olarak görülen anestezi ile uygulanan genital siğil ameliyatı alternatif olarak uygulanan tedaviler arasında yer alır. Genital siğil ameliyatı hastalığın olağandan fazla yayılım göstermesi durumlarının sonucu olarak tercih edilebilir. Anestezi ile uyuşturulan hastanın, genital bölgesinde yer alan siğiller cerrahi kesik atılarak bölgeden çıkarılır. Bu noktada cerrahi müdahale bulunmasından dolayı bölgenin düzenli periyotlarla pansumanının yapılması gerekir. Bu iyileşme sürecini hızlandıran önemli adımlardan biridir.
Bu şekilde ameliyat gereken genital siğil belirtilerinin görülmesi durumlarında uzman jinekolog tarafından destek alınması gerekir. Özellikle alanında uzman olmayan kişiler tarafından gerçekleştirilen genital siğil ameliyatı, hastalığın daha büyük sorunlara sebep olmasına etki edebilir. Bunun yanı sıra genital siğil ameliyatının çok ağrılı bir süreç olmadığı belirtilebilir. Hastanın durumuna göre değişiklik göstermekle birlikte hasta ameliyatın gerçekleştiği gün içerisinde taburcu edilebilir.
Genital Siğil Tedavi Sonrası Tekrar Eder Mi?
Genital siğil HPV virüsüne bağlı olarak gelişmesinden dolayı her ne kadar tedavi süreci olumlu da geçse tekrar edebilir. Özellikle bağışıklığı düşük olan kişilerin bu noktada fazlasıyla dikkat etmesi gerekir. Ayrıca HPV virüsü bazı anlarda vücutta dış tepkimelere karşı da kendisini sonradan gösterebilir. Bu da genital siğil rahatsızlığının hastanın vücudunda farklı zaman dilimlerinde kendisini göstermesine neden olabilir.
Bu durumları önlemek adına daha sağlıklı ve düzenli beslenmek vücut direncini artıracak ve dış etkenlere karşı doğal koruma sağlayacaktır. Ayrıca cinsel ilişki sırasında dikkatli olunması da genital siğil oluşumunu engellemenin önemli adımlarından biridir. Ve genital siğil belirtileri görüldüğü anda doktora başvurmanın da erken tedavi imkanı sunması adına önem oluşturduğu söylenebilir. Aynı zamanda başlanan tedavinin aksatılmadan tüm gereklilikleri yerine getirilerek tedaviden olumlu sonuç alınabilir.