İçindekiler Histeroskopi ameliyatı Ankara, rahim içi ve duvarında görülen hastalıkların özel kamera aracılığı ile tespit edilmesi ve tedavi edilmesi aşamalarını kapsayan bir tedavi yöntemidir. İşlem sırasında histeroskopi adı ile bilinen bir kamera yardımıyla rahim girişine ulaşılır. Özel olarak tasarlanan bu kamera sayesinde rahim içinde olası bir hastalığa karşı tespitler yapılabilir. Özellikle ultrasonla görüntülenmeyen tüpler ve rahim içi kısımlarında görülebilen kısırlık teşhisi için tercih edilebilir yöntemlerden biridir.
Histeroskopi yalnız hastalıkların teşhis edilmesi ile sınırlandırılamaz. Aynı zamanda tedavi yöntemi olarak da kullanılması histeroskopinin sunduğu avantajlardan biridir. Bu sayede herhangi bir hastalığın tespit edilmesinin ardından zaman kaybı yaşamadan tedavi sürecine başlamak mümkün olabilir. Ayrıca rahim içinde görülen miyomlardan ve poliplerden kurtulmak için de sıklıkla tercih edilen tedavi yöntemleri arasında gösterilebilir.
Histeroskopi Nedir?
Histeroskopi ultrason gibi kontrol amacı ile gerçekleştirilen durumlarda rahim içi gibi kör nokta olarak görülen bölümler üzerinde işlem yapılan bir tedavi ve tanı koyma yöntemidir. Histeroskopi işleminde özel niteliklere sahip kamera kullanılır. Yaklaşık 7 mm ölçüsüne sahip olan kamera rahim içinde gerçekleştirilen işlem ile hastalıkların teşhisi ve tedavi süreci olarak kullanılan yöntemlerdir. Özellikle radyolojik tetkikler ile kesin tanı konulamayan durumlarda tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Hastalığın tespit edilmesinin ardından doktor kontrolünde uygun tedaviye başlanabilir.
İşlem sırasında duruma göre genel anestezi veya lokal anestezi uygulanabilir. Bu sayede işlem anında hastalar ağrı ya da acı hissetmezler. Açık olarak yapılan ameliyatlara oranla büyük ameliyat kesilerine sahip olmaması, histeroskopi işlemi sonrası daha hızlı iyileşme sürecini olumlu yönde etkilediği söylenebilir. Ayrıca histeroskopi diğer cerrahi işlemlere oranla daha rahat ve risk oranı düşük şekilde yapılan müdahelelerdir.
Histeroskopi Hangi Durumda Uygulanır?
Histeroskopi, rahmin iç kısımlarında oluşabilecek pek çok hastalığa karşı tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Farklı hastalıklara karşı başarılı tedavi süreci geçirmeye olanak sunan histeroskopi ameliyatı Ankara, birçok hastalık tanısında etkili sonuçlar ortaya koymaktadır. Genellikle histeroskopi ameliyatının tercih edildiği başlıca durumlar şu şekildedir;
Kısırlık (infertilite) tanısı ve tedavisinde
Rahim yapısında ve iç kısımlarında sorun teşkil eden hastalıkların tespit edilmesinde
Rahimde yapışıklık, miyom, polip ve rahim perdesi tespit edildiğinde
Rahimde ur görülmesinde
yukarıda yer alan rahatsızlıkların belirlenmesi ve tedavi edilmesi için histeroskopi ameliyatı tercih edilebilir. Yapılan kontrollerin ardından histeroskopi ameliyatı için uygun olarak görülen hastalıklara karşı tedavi yöntemi belirlenerek sürece hemen başlanabilir.
Histeroskopi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Histeroskopi ameliyatı hastaya göre değişkenlik göstermekle birlikte anestezi altında yapılabileceği gibi anestezisiz olarak da yapılabilir. İşlem yapılmadan yalnız gözlem süreci için histeroskopi tercih edileceği zaman anestezi yapılmadan da süreç işleyebilir. Ancak görüntülemenin yanı sıra tedavi de uygulanacaksa doktora bağlı olarak lokal anestezi öncelikli olarak değerlendirilebilir.
Anestezi uygulamasının ardından ufak boyutta olan histeroskopi ile rahim girişinden vajene girilir. Ameliyata başlamadan önce özel sıvı formunda solüsyon yardımı ile işlem yapılacak bölge şişirilir. Ardından kamera ile elde edilen görüntü monitöre yansıtılır. Bu görüntüler üzerinden rahimde miyom, yapışıklık, perde gibi durumların olup olmadığı tespit edilir. Hastalığın tespit edilmesinin ardından uygun tedavi yöntemine karar verilerek işlem sonlandırılır ve hasta dinlenmeye alınır.
Histeroskopi Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıl İlerler?
Histeroskopi ameliyatı diğer cerrahi müdahalelere göre daha basit yöntemler ile uygulanır. Özellikle açık olarak gerçekleştirilen ameliyatlara oranla daha hızlı iyileşme süreci geçirilir. İşlemin ardından hastanın hastanede kalmasına gerek olmaz ve hasta gün içerisinde taburcu olabilir. Hastaya göre değişkenlik göstermekle birlikte işlem sonrası hafif sancı hissi olabilir. Ağrı hissine karşı doktor önerisinde ilaç kullanılması da mümkündür. Genellikle reçetelendirilen ağrı kesiciler bu süreçte kullanıma uygun olacak şekilde hastaya verilebilir.
Histeroskopi ameliyatı rahim içi hastalıklarında etkili olarak gösterilebilen tedavi yöntemleri arasında yer alır. Miyom ve polip gibi zararı olmayan kitlelere karşı tercih edilebilir. Bu işlem risk oranı düşük olan ameliyatlardan biridir. Cerrahi müdahale olması sebebi ile çok nadir olarak beklenmeyen etkiler görülebildiği gibi genellikle sorunsuz olarak tamamlanan işlemlerden biridir. İşlem sırasında olası bir soruna karşı ortaya çıkabilen çok nadir tepkimeler arasında kanama, rahim girişinde yaralanma, enfeksiyon riski görülebilir.
Histeroskopi Çeşitleri Nelerdir?
Histeroskopi işlemleri iki farklı şekilde uygulanır. Bunlardan ilki yalnız gözlem yapmak ve hastalık teşhisi yapmak için kullanılan tanısal histeroskopi işlemidir. Bu işlemde olası bir hastalık teşhisine müdahale gerçekleştirilmez. Bir diğer seçenek ise operatif histeroskopi olarak adlandırılan ve saptanan hastalığa karşı tedavi yöntemi seçildikten sonra tedavi aşamalarının uygulandığı bir yöntemdir. Özellikle operatif histeroskopide hastanın zaman kaybetmeden tedaviye başlaması önemli bir avantaj oluşturur.
Tanısal Histeroskopi Nedir?
Histeroskopi işlemi yalnız gözlem yapılarak rahim içinde hastalıkların tespit edilmesi adımlarını kapsayabilir. Uygulanan bu işlemde olası bir hastalığın tespit edilmesinin ardından tedavi uygulanmaz, sadece tanı konulması üzerine yapılan bir işlemdir. Yapılan bu işlem tanısal histeroskopi olarak bilinir. Tanısal histeroskopi, histerosalpingografi testinin doğrulamasında da kullanılabilir. Ayrıca tanısal histeroskopi ofis ortamında yapılabilir. Bu ayrıntısından dolayı ofis histeroskopi veya diagnostik histeroskopi olarak da adlandırılabilir.
Operatif Histeroskopi Nedir?
Hastalıkların saptanması için uygulanan tanısal histeroskopinin ortaya koyduğu tanılar için uygun tedavi yönteminin belirlenmesi ve tedaviye başlandığı uygulamalara operatif histeroskopi adı verilir. Özellikle yapılan kontrol anında anormal bir durum söz konusu olduğunda ayrı bir ameliyat işlemine gereksinim duyulmadan operatif histeroskopi ile tedaviye başlanabilir. Bu işlemde hastalığın tedavi edilmesinde kullanılacak malzemeler histeroskop içerisinde yerleştirilebilir. Böylece zaman kaybetmeden uygun bir tedavi yöntemi ile süreç başlayabilir.
Histeroskopi İşleminde Adetli Olmak Sorun Yaratır Mı?
Histeroskopi işleminin uygulandığı zaman dilimi bazı noktalarda önemli olabilir. Özellikle histeroskopi işleminin adet dönemi içerisinde iken uygulanmamasına dikkat edilir. Adetli iken görülen kanama, işlem anında elde edilecek görüntünün bozulmasına sebep olabilir. Bunun yanı sıra adetliyken akan kan miktarında artış görüleceği için enfeksiyon riski de artış gösterebilir. Dolayısıyla işlem sonucunda doğru ve net bilgi aktarılabilmesi için adet döneminde histeroskopi yapılması tercih edilmez. Bunun yerine adet döngüsünün dışında, yumurtlama döneminden hemen önce histeroskopi işlemi için uygun zamandır.
Histeroskopi İçin En Doğru Zaman Nedir?
Histeroskopi adet döneminin sonlandığı bir zaman diliminde gerçekleştirilmelidir. İşlem günü belirlenirken hasta ve doktor arasında uygun bir tarih belirlenir. Belirlenen tarih için kanamanın sonlandığı dönemi takip eden ilk bir hafta içerisinde yapılması uygun olarak görülebilir. Bu sürecin geçmesi yeni bir adet döneminin yaklaşması ve aynı zamanda yumurtlama dönemine denk gelmesi ihtimallerini doğurabilir. Bu durumlarda da histeroskopi yapılmaması önerildiği için tekrar bir döngünün sonuçlanmasının beklenmesi gerekebilir. Böylece hızlı bir şekilde tedavi adımına geçilmesi gereken önemli rahatsızlıklarda zaman kaybı yaşanabilir.
Histeroskopi Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
Genellikle histeroskopi işleminin ardından hasta aynı gün içerisinde taburcu edilir. Ancak nadir olarak görülse de bazı durumlarda kontrol amacı ile hastanın bir gece hastanede dinlenmesi gereken anlar da olabilir. Uygulanan histeroskopi çeşidine göre de dinlenme adımları farklılık gösterebilir. Tanısal histeroskopi muayenehane ortamında gerçekleştirilebilmesinden dolayı hasta birkaç saat kontrol altında tutulduktan sonra taburcu olabilir. Bunun yanı sıra taburcu edilen ve evinde dinlenmeye çekilen hastaların dikkat etmesi gereken 3 önemli nokta bulunur. Bunlar;
Doktorun belirttiği zaman aralığına kadar duş alınmamalıdır.
İşlem sonrası belirli bir süre cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır.
Ameliyat sonrası ağır spor aktivitelerinden uzak durulmalıdır.
yukarıda yer alan durumlar genellikle kısa sürede iyileşme adımının olması gerektiği gibi atlatılması için önemlidir. Her ne kadar yüksek riskli işlemler sınıfına girmese de histeroskopi sonrasında kısa süreli dikkatli olduğunda normal yaşam şartlarına geri dönülmesi daha hızlı gerçekleşir.
Histeroskopi Ameliyatı Ankara Fiyatları
Histeroskopi ameliyatı Ankara fiyatları uygulanan işleme ve yapılan müdahalenin kapsamına göre değişkenlik gösterir. Dolayısıyla diğer cerrahi işlemlerde de belirtildiği gibi histeroskopi ameliyatı için kesin bir fiyat belirtmek mümkün değildir. Histeroskopi işleminin iki farklı şekilde uygulanması ve hastaların şikayetlerine bağlı olarak tedavi gerçekleştirilecek olması ameliyat fiyatları üzerinde etkili olabilir.
Aynı zamanda her doktor ve kliniğin kendi fiyat politikası dikkate alındığında fiyatlarda farklılıkların görülebildiği belirtilebilir. Şikayeti bulunan hastaların öncelikli olarak kontrol amacıyla doktora başvurması gerekir. Bu adımın ardından işlem hakkında detaylı bilgi hastaya verilebilir.