Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Ankara Deri Altı İmplant (Nexplanon)

İçindekiler

Nexplanon olarak tanımlanan deri altı implantı son yıllarda sıklıkla tercih edilen yeni nesil doğum kontrol yöntemlerinden biridir. Halk arasında kol altı spiral, deri altı çubuk gibi isimlerle adlandırılır. Her kadın için uygun olan korunma yöntemi birbirinden farklıdır. Kişinin; yaşı, mevcut korunma yöntemi ve sahip olduğu hastalıklar, deneyimleri gibi faktörler korunma yönteminin belirlenmesinde etkin rol oynar.

Üreme dönemindeki kadınların hayatlarında korunma yöntemleri oldukça önemlidir. Bu yöntemler arasında en güvenilir ve garanti işlemlerden biri deri altı implanttır. Lokal anestezi altında hastanın deri altına yerleştirilen implant uzun süreli koruma etkisine sahiptir.

Deri Altı İmplant Nedir?

Günümüzde pek çok kadının tercih ettiği korunma yöntemi olan deri altı implant, uzun süre gebelik oluşumunu engellemede etkilidir. Her gün hap alma ihtiyacını ortadan kaldıran bu yöntem, oldukça konforlu ve güvenilirdir. Kolda deri altına yerleştirilen elastik çubuk, her gün düzenli olarak hormon salgılayarak gebelik oluşumunu engeller. İçeriğinde bulunan progesteron hormonunun hamilelik oluşumunu engelleme süresi yaklaşık 3 yıldır.

Doğum kontrol yöntemleri arasında deri altı implant işleminin sıklıkla tercih edilmesi ve popüler olmasının nedeni sağladığı yüksek etki, başarı sayesindedir. Deri altına yerleştirilen implant kolay bir şekilde takılabilir ve çıkarılabilir. Bu bakımdan uygulanma biçimi oldukça konforludur. Kişinin gebelik planı oluşturmasında yüksek kontrol sağlamasına yardımcı olur.

Deri Altı İmplant İçeriği Nasıldır?

Kola yerleştirilen deri altı implantın içeriğinde progesteron hormonu bulunmaktadır. Bu hormon gebelik oluşumunu engelleyen etki gösterir. Yumurtlama oluşmasını durdurur ve servikal mukus tabakasını kalınlaştırarak hamileliğe karşı koruma oluşturur. Kol derisinin altına yerleştirilen bu implant çubuk formundadır, uzunluğu ortalama 4 cm’dir. Plastik maddeden oluşmaktadır.

Deri altı implant yöntemi hamilelikten korunmak için modern yöntemler arasında yer alır. İçeriğinde progesteron hormonu bulunan çubuk, her gün belli düzeyde kana hormon salgılar. Vücutta çözünebilen bir yapıda olmadığı için uzun süre etkisini gösterir. Buna ek olarak içeriğinde baryum sülfat bulunur. Bu madde röntgen esnasında çubuğun görünür olmasına yardımcı olur.

Deri Altı İmplant Avantajları Nelerdir?

Doğum kontrolü sağlaması bakımından deri altı implantı uzun süreli etkiye ve güvenilirliğe sahiptir. Her gün düzenli doğum kontrol hapı tüketmek yerine 2-3 yılda bir değiştirildiği için oldukça konforludur. Avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • İşlemin uygulanması oldukça kolaydır. Bunun için özel olarak tasarlanan aplikatörler sayesinde implantın deri altına yerleştirilmesi ve çıkarılması kolaylıkla, acısız bir şekilde gerçekleşir.
  • Ultrason ve röntgen uygulamalarında kolaylıkla görüntülenebilen bir yapıya sahiptir. Radyasyona karşı opaklık özelliğine sahip olması nedeniyle işlem sırasında sağlık uzmanları kolaylıkla uygulama yapabilir.
  • %99 oranında etkili bir koruma oluşturur. Böylelikle diğer doğum kontrol yöntemlerinin kullanılmasına gerek kalmamaktadır.
  • İmplantın içerdiği progesteron hormonu diğer korunma yöntemlerine oranla daha az yan etki ve komplikasyon riski içerir. Diğer yöntemlerde meydana gelen; kilo artışı, düzensiz kanama, baş ağrısı, göğüs hassasiyeti ve sivilce gibi yan etkilerin oluşma ihtimali oldukça düşüktür.
  • Deri altı implant ile doğum kontrol yöntemi ortalama 3 yıl boyunca etkiye sahiptir. Bu kişiye uzun süre boyunca daha fazla esneklik imkânı tanır. Cinsel ilişkiyi kesintiye uğratmadan devam ettirir.

Yukarıdaki avantajlar deri altı implantı kişiye daha fazla esneklik ve kontrol imkânı tanır. Çubuk çıkarıldığında kişinin doğurganlığı tekrar devam eder. Bu bakımdan aile planlaması yapılmasına kişiye kontrol kazandırır.

Deri Altı İmplant Kimlere Uygulanabilir?

Deri altı implant yöntemi, aile planlaması yapan ve doğum kontrolüne ihtiyaç duyan kadınların çoğu için uygun bir işlemdir. İşlem şu kişilere rahatlıkla uygulanır:

  • Emzirme döneminde olanlar
  • Belirli periyotlarla ya da her gün doğum kontrol hapı kullanmayı tercih etmeyenler
  • Uzun süreli doğum kontrolü sağlamak isteyenler
  • Östrojen seviyesi fazla olan ya da kullanması riskli olanlar
  • Kanama oluştuğu için spiral kullanmayanlar

Uygulama için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Yalnızca regl olmayan ve ergenlik dönemindeki kadınlara önerilmemektedir.

Deri Altı İmplant Kimlere Uygulanmaz?

Deri altı implant (Nexplanon) işlemi gebelik şüphesi bulunan ya da hamile olan bireylere uygulanmamaktadır. Kullanılan bazı ilaçlar ve kişinin sağlık sorunları bu işlemin uygulanmasına engel oluşturabilir. Bu işlem şu kişilere uygulanmamaktadır:

  • Karaciğer tümörü ya da karaciğere bağlı hastalığı olanlar
  • Sarılık geçmişi olan bireyler
  • Sebebi tespit edilemeyen vajinal kanaması bulunanlar
  • Progesteron hormonuna karşı alerjisi ya da hassasiyeti olanlar
  • Genital bölgede ve memelerde daha önceden ya da mevcut durumda kanser varsa
  • Geçmişte akciğerde kan pıhtısı ya da damar tıkanıklığı oluşmuşsa

Deri altına uygulanan bu çubuğun içeriğinde yer alan çubuk hormon içeren bir doğum kontrol yöntemidir. Kontrol, vücuttaki hormonları değiştirerek etki gösterir. Bu bakımdan riski olan ya da bazı hastalıkları bulunan kişilere işlem yapılmaz.

Deri Altı İmplant Ne Kadar Süre Korur?

Deri altı implantların kişiyi doğumdan koruma süresi 3 yıldır. Kişi bu 3 yıl içerisinde gebelik planı yapıyorsa çubuk kolay bir şekilde çıkarılarak gebelik oluşması sağlanır. İmplant vücuda takıldığı andan itibaren etkisini göstermeye başlasa da tam etkinin ortaya çıkması birkaç hafta içerisinde gerçekleşir. Bu bakımdan işlem yapıldıktan sonraki birkaç hafta içerisinde doktor ek doğum kontrol yöntemi uygulanması önerilebilir.

Deri Altı İmplant Ne Zaman Takılır?

Deri altı implantın takılabilmesi için kişinin regl döneminde olması önemlidir. Ayrıca kişinin hamilelik durumunun olup olmadığı net bir şekilde belirlenmelidir. Adet düzensizliği yaşayan kadınlara önce gebelik testi yapılır sonrasında implant takılır. Korunma için doğum kontrol hapı kullanan kişilerin öncelikle kutuyu bitirmesi beklenir.

Uygun bir şekilde doğru zamanda implant takılan kişilerde işlem sonrasında ek bir korumaya gerek duyulmaz. Kişi için işlem uygun zamanda yapılmamışsa birkaç hafta boyunca ek korunma yöntemleri önerilebilir. Hamilelik oluşumundan sonraki ilk 3 aylık dönemde kürtaj ya da düşük olması durumunda işlemden sonraki 5. gün implant takılır. 3 ayı geçmişse 3-4. hafta içerisinde işlem yapılır.

Deri Altı İmplant Nasıl Takılır?

Deri altı implant takılmadan önce hazırlık süreci şu şekilde gerçekleşir:

  • İmplant işlemi yapılabilmesi için öncelikle sağlık uzmanı tarafından tedavinin uyguluğu ve kişinin ihtiyaçları belirlenir. Doktor, ilgili işlemin nasıl yapıldığı, avantajları ve dezavantajları hakkında detaylı bilgi verir.
  • İmplant takılabilmesi için kişinin regl dönemine yakın olan bir gün belirlenir. Böylelikle işlemden en yüksek düzeyde verim sağlanır ve hamilelik riski azaltılır.
  • İşlem yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanarak işlem ağrısız ve acısız bir şekilde tamamlanır.
  • Deri altı implant aktif olarak kullanılmayan elin üst kolunun iç yüzeyine bir iğne yardımıyla ufak bir kesi açılır.
  • Aplikatör kullanılarak kesi açılan bölgeye implant yerleştirilir. Kısa bir süre içerisinde işlem tamamlanır.

İşlem yapılırken herhangi bir acı ya da ağrı hissi oluşmadığı gibi günlük işlerini yapmasını engellemez.

Deri Altı İmplant İşlemi Ne Kadar Sürede Tamamlanır?

Deri altı implant işleminin uygulanma süresi pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterse de ortalama 15-30 dakika içerisinde tamamlanır. Kullanılan implantın türü, kişinin sağlığı, cilt koşulları gibi durumlara bağlı olarak işlem süresi değişiklik gösterir. Genellikle kısa süre içerisinde tamamlanır ve hasta aynı gün taburcu edilir.

Deri Altı İmplant Takıldıktan Sonra İyileşme Süreci Nasıldır?

Deri altı implantı takıldıktan sonra hasta kısa süre içerisinde sorunsuz bir şekilde iyileşir. İyileşme süreci; işlem yapılan bölge, kullanılan implant türü ve kişisel faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedaviden sonraki birkaç gün hafif düzeyde kızarıklık, şişlik ve hassasiyet oluşabilir. Bu görülen etkiler kısa süre içerisinde ortadan kaybolur.

Uygulamadan sonra hasta, ağır fiziksel aktivitelerden ve ağırlık kaldırma gibi işlerden kaçınması önemlidir. Kısa süre içerisinde kişi günlük aktivitelerinde dönüş yapabilir. Doktorun ağrı kesici ya da diğer ilaçları reçete etmesi halinde aksatılmadan kullanılmalıdır. Tam iyileşmenin gerçekleşmesi kişinin yapısına ve kullanılan implant türüne göre değişiklik gösterir.

Deri Altı İmplant Uygulamasından Sonra Kontrol Süreci Nasıldır?

Deri altına implant takıldıktan sonra düzenli bir şekilde kontrole gidilmesi oldukça önemlidir. Kontrol sırasında kişinin iyileşme süreci ve implantın doğru bir şekilde çalıp çalışmadığı değerlendirilir. İmplant takıldıktan sonraki bir ay içerisinde ilk kontrol, sonrasında ise 6 ay aralıklarla kontrol yapılır. Çubuğun yer değiştirip değiştirmediğinden emin olabilmek için ultrason uygulanabilir.

Deri Altı İmplant Nasıl Çıkarılır?

Deri altı implantların çıkarılması işlemi de takılması gibi steril ortamda gerçekleşir. Bu işlem için implantın bulunduğu yere lokal anestezi uygulanır.  Küçük bir kesi açılarak çıkartılır. Hasta uygulama sırasında herhangi bir ağrı hissetmese de hafifi bir baskı oluşabilir. İşlem tamamlandıktan sonra kesi açılan yer bandajlanarak kapatılır.

İşlem sonrasında doktor-hasta görüşmesi doğrultusunda uygulanacak doğum kontrol yöntemi değerlendirilir. Kesi açılan bölge birkaç gün içerisinde iyileşir. Hasta kısa süreli bir sınırlılık hissi yaşayabilir. İmplant çıkarıldıktan sonra kişi doğurganlığını yeniden kazanır.

Deri Altı İmplantların Yan Etkileri Nelerdir?

Deri altı implantı sonrasında oluşabilecek yan etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterse de en yaygın etkiler şu şekildedir:

  • Baş ağrısı
  • Bulantı
  • Adet düzensizliği
  • İlk 6 ay boyunca kanama oluşması
  • Regl kanamalarında yoğunluğun azalması
  • Ciltte sivilce ya da kızarıklık
  • Kiloda artış

Bu tip yan etkilerin şiddeti orta ya da hafif düzeyde olsa da kısa süre içerisinde kendiliğinden geçer. Ciddi seviyede görülen alerjik reaksiyon ve ağır kanama oluşması durumunda acilen doktora başvurulması gereklidir.

Deri Altı İmplant Adet Dönemine Etki Eder Mi?

Deri altı implantlarının içeriğinde bulunan progesteron hormonu her gün belirli oranda kana karışarak rahim içzarının kalınlaşmasını engellerken yumurtlama oluşumunu engeller. Bunun bir sonucu olarak rahim zarı kalınlaşmadığında adet kesilmesi ya da kanamanın azalması gibi durumlar görülebilir.

Adet tamamen kesilmese de ara ara lekelenme şeklinde kanama oluşabilir. Düzenli adet döngüsüne sahip olmak isteyen bireyler için bu açıdan uygun bir yöntem olmayabilir. Adetle ilgili düzensizliklere ilişkin sorunu olmayan bireyler için oldukça konforlu ve etkili bir korunma yöntemidir.

Deri Altı İmplantlarda Olası Komplikasyonlar Nelerdir?

Deri altı implantlarda nadir de olsa komplikasyonlar oluşabilir. Bunlar şu şekilde sıralanır:

  • İmplant deri altında kaybolabilir. Bu oldukça nadir rastlanan bir durumdur. Yerleştirilen çubuk deri altında derinleşebilir ve gözle görünmesi güç hale gelebilir. Bu gibi durumlarda implantın yerinden çıkarılması zor olabilir ve ek müdahale uygulanabilir.
  • İmplantın yerinden oynaması ya da kaynaması halinde ağrı, hassasiyet ve şişlik gibi durumlar oluşabilir.
  • İşlem sırasında ya da implant çıkarılırken düşük de olsa enfeksiyon riski barındırır. Genellikle bu durum işlemin hemen sonrasında erken dönemde oluşur ve kişiye uygun tedavi ile ortadan kaldırılır.

Yan etkiler ve komplikasyonlar işlem yapılan her bireyde farklı şekillerde görülebilir. Uygulanan tedavi yöntemleri de bu açıdan kişiye özel olarak planlanır.

Emzirme Döneminde Deri Altı İmplant Takılır Mı?

Deri altı implantlarının emzirme döneminde uygulanması mümkündür. Bu süreçte doğum kontrol hapları kişinin süt miktarını ve kalitesini olumsuz yönde etkilediği için uygun bir yöntemdir. Deri altı implantlarının sütün kalitesine ya da miktarına herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Bu açıdan emzirme döneminde en çok önerilen ve kullanılan korunma yöntemleri arasında yer almaktadır.

Deri Altı İmplant Fiyatları 2024

Deri altı implant fiyatları belirlenirken olası durumlar ve uygulanacak işlemler değerlendirilir. Kişinin sağlık durumu, tercih edilen sağlık kliniği, uygulanan çubuğun kalitesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak fiyat belirlenir. İmplant deri altına yerleştirilirken ve çıkarılırken ortaya çıkan özel durumlar fiyatların değişiklik göstermesine neden olabilir.

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube