Sesli Komut Türkçe İngilizce Fransa Almanya

Ankara Adet Düzensizliği Tedavisi

İçindekiler

Yumurtalıkları ve üreme sistemi sağlıklı gelişen kadınlarda ortalama 28 günde bir adet kanaması görülür. Bu süreden daha az ya da daha kısa olması ve uzun süre bu durumun devam etmesi adet düzensizliği olarak adlandırılır.

21-35 gün aralığında görülen adet döngülerinin bu sürenin dışında seyretmesi; enfeksiyon, yumurtlama problemleri, kullanılan ilaçlar ve stres gibi nedenlerle gelişebilir. Ergenlikle birlikte görülen ilk reglden itibaren hormonlar 12-18 ay arasında düzene ulaşır. Bu durum menopozdaki kadınlar içinde geçerlidir.

Vücudun farklı bölgelerinin bir bütün olarak uyum içinde çalışması sağlıklı bir adet döngüsü yaşanmasını sağlarken bir bölgede yaşanan sorun, adet düzensizliğine neden olur. Bu durumu yaşayan her hasta çeşitli incelemelerden geçirilir ve uygun tedavi planı oluşturulur.

Adet Düzensizliği Nedir?

Her yaştan kadında sıklıkla rastlanan adet düzensizliği, bireyin normal adet döngüsünden daha geç ya da daha erken adet olma durumuna denir. Kadınların üreme sistemi olan yumurtalıklar tarafından üretilen hormonların etkisiyle kişi 28 günde bir adet görür. Rahmin iç tabakasını oluşturan endometrium, adet dönemine hazırlanırken kan damarları artar ve gebelik için kalınlaşır. Gebelik durumu oluşmaması halinde kişi adet (regl) olur.

Adet düzeninin normal bir seyre sahip olması için; rahim, hipofiz, yumurtalık ve hipotalamus birbiriyle uyum içinde çalışır. Adet döngüsü, kanamanın başladığı 1. günden itibaren bir sonraki regl başlangıcına kadar geçen süredir. Normal adet düzenine ve uzunluğuna sahip olan, olan her kadın 21-35 gün aralığında adet döngüsü yaşar. Bu aralık dışında aşırı kanama ya da ara ara kanama durumu görülüyorsa bu durum adet düzensizliği olarak adlandırılır.

Tıbbi terimleriyle sık rastlanan adet düzensizlikleri şu şekildedir:

  • Menoraji: Adet görme süresinin uzun ve ağır bir seyir göstermesi
  • Amenore: Adet görmeme hali
  • Oligomenore: İki adet döngüsü arasında geçen sürenin 35 günden fazla sürmesi
  • Hipomenore: Adet kanamasının normale göre az olması
  • Hipermenore: Adet kanamasının normale göre fazla görülmesi
  • Metroraji: Düzensiz aralıklarla görülen âdet kanaması
  • Dismenore: Adet döneminin sancılı ve ağrılı bir şekilde geçmesi
  • Polimenore: Sık adet görme durumu. İki adet döngüsü arasının 21 günden az olması

Sağlık problemleri, stres, hormon düzeylerinde yaşanan değişiklikler ve kullanılan ilaçlar adet düzensizliğine yol açan faktörler arasında gösterilebilir. Bunlar detaylı olarak aşağıda verilmiştir.

Adet Düzensizliğine Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Adet düzensizliğine neden olan pek çok faktör bulunmaktadır. Örnek olarak hormonlardaki düşüş, yumurtlama döneminde ara kanamalara neden olur. Hormon seviyelerinin düşüş göstermesi endometrium tabakasını etkiler ve leke adı verilen kanamalara yol açar. Hormonal durumlar adet döneminin şiddetli ağrı ve yoğun geçmesine de neden olur. Adet düzensizliğine neden olan faktörler şu şekildedir:

  • Kişinin hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olması ya da iş koşullarının stresli olması gibi çeşitli unsurlar adet döngüsü üzerinde etkilidir.
  • Kadınları üreme sistemlerinde etkili olan pelvik inflamatuar hastalık türleri, bir çeşit bakteriyel enfeksiyondur. Cinsel yolla aktarılan bakteriler vajinaya girdikten sonra üst genital bölgeye yayılır. Sonucunda ise başta adet düzensizliği olmak üzere, vajinal akıntı, kötü koku ve ağrıya neden olur.
  • Yumurtalıkların normal çalışma düzeninden farklı çalışması özellikle 40 yal altı bireylerde adet düzensizliğine neden olur.
  • Yumurtalıklardaki bir hormonun androjen üretmesi polikistik over sendromuna neden olur. Yumurtlamayı güç hale getirerek adet döngüsünün durmasına yol açabilir.
  • Tiroid bezlerinin aşırı aktif ya da normalden az çalışması adet döngüsü üzerinde etkili rol oynar.
  • Kanser tedavisinde uygulanan ilaç tedavisi adet dönemine etki eder. Yumurtalık ya da rahim kanserinde adet gecikmeleri ya da ağrılı kanamalara neden olur.

Yukarıdaki maddelere ek olarak kanın pıhtılaşmaması kanama bozukluğu yaşanmasına neden olur. Adet döngüsünde düzensizliklere ek olarak âdet kanamalarında şiddetli ağrı görülebilir. Kişi bu türde şikayetler yaşıyorsa bir hekime başvurması önemlidir.

Adet Düzensizliğinde Belirtiler Nelerdir?

Normal adet döngüsüne sahip olan kişilerde kanama 2-7 gün sürer. Bir reglden diğer regl dönemi başına kadar geçen süre olarak tanımlanan adet döngüsü 21-35 gün arasında gerçekleşir. Bu süre dışında adet görülmesi normal kabul edilmeyen bir durumdur. Adet düzensizliği olarak adlandırılan bu durumu yaşayan kişilerde şu belirtiler gözlemlenir:

  • Regl süresinin 7 günden fazla ya da 2 günden az görülmesi
  • Normale göre çok az ya da çok fazla kanama yoğunluğu
  • Regl döneminde kusma, şiddetli ayrı ya da kramplar
  • Baş dönmesi ve sürekli yorgunluk hali
  • Adet döngüsü olarak tanımlanan aralıkta 21 günden önce ya da 35 günden fazla regl olunması
  • Sık sık tampon ya da pedin değiştirilmesi
  • Kan değerlerinde düşüklük
  • Uzun süre regl olmama ya da sık sık adet olma

Yukarıdaki maddeler adet düzensizliği belirtilerinden bazılarıdır. Bu durumların yaşanması halinde bir hekime başvuru yaparak tedavi planı oluşturabilirsiniz.

Adet Düzensizliği Hangi Problemlere Neden Olur?

Zararlı olarak nitelendirilmese de adet döngüsünde meydana gelen düzensizlikler vücut sağlığını etkileyerek çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bu durumun neden olduğu sorunlar ve olası riskler şu şekildedir:

  • Kısırlık: Yumurtalıkların hormon üretmeyi durdurması, hamile kalmayı zor hale getirebilir. Bu durum devam ettiğinde kısırlık oluşmasına neden olabilir.
  • Osteoporoz: Östrojen hormonunun salgılanması hem yumurtlama hem de kemiklerin güçlü kalması için oldukça önemlidir. Yumurtlama olmadığında daha az salgılanan bu hormon, osteoporoz ve kardiyovasküler hastalıklara zemin hazırlar.
  • Demir eksikliği anemisi: Yoğun ve ağrılı regl dönemi yaşayan bireyler fazla kan kaybettikleri için demir eksikliğine neden olur.
  • Rahim duvarında kalınlaşma: Adet düzensizliğinin uzun sürmesi ve tedavi edilmemesi halinde rahim duvarı kalınlaşır. Bu durum tıpta endometrial hiperplazi olarak adlandırılır. Müdahale edilmemesi halinde kanser riskini artırabilir

Adet düzensizliğinin vücut sağlığında yol açtığı problemler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu gibi durumlardan herhangi birini yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir hekime başvurmanız ve tedaviye başlamanız önerilir.

Adet Düzensizliği Hamile Kalmayı Engeller Mi?

Adet dönemlerinde yaşanan düzensizliğinin devam etmesi kısırlığa yol açabilir. Yumurtlamanın bozuk olması ve hormonların dengesiz çalışması durumunda meydana gelen bu durum her kadında farklı şekilde görülebilir. Regl düzensizliği yaşayan ve çocuk sahibi olmak isteyen bireylerin mutlaka jinekolog tarafından muayene edilmesi gerekir. Düzensiz regl kanaması şikayetlerine yol açan faktörler detaylı olarak değerlendirilerek yumurtalık, vajina ve rahim incelenir. Teşhis edilen sonuca uygun olarak tedavi planı oluşturulur.

Adet Düzensizliği Tanısı Nasıl Konur?

Adet düzensizliği belirtileri gösteren ve bu durumdan şikayetçi olan hastalara detaylı bir inceleme yapılır. Bu incelemede şu unsurlara bakılır:

  • Kanama süresi
  • Kanama yoğunluğu
  • Adet döngüsünün süresi
  • Menopoz sorgulaması
  • Mevcut hastalıklar ve kullanılan ilaçlar
  • Aile öyküsü

Fiziki muayene yapıldıktan sonra rahim ultrasonla incelenir. Gereken durumlarda rahim içinin incelenmesi için histeroskopi yapılır. Elde edilen bulgulara göre kişinin rahim ağzı kanseri olmasından şüpheleniliyorsa Smear testi yapılır ve rahimden biyopsi alınır.

Yumurtlama durumunun incelenmesi için hastaya serum progesteron testi uygulanır. Rahim duvarında kalınlaşma şüphesi varsa rahim MR yapılarak görüntülenir. Bu testlere ek olarak laboratuvar testi yapılarak hormon düzeyleri belirlenir.

Pıhtılaşma sorunu olup olmadığına bakılır. Kişinin sağlıklı adet döngüsüne sahip olmasını sağlayan hipofiz, hipotalamus, rahim ve yumurtalıklar ayrıntılı olarak incelenir. Uygulanan tüm işlemler ve testler doğrultusunda adet düzensizliği tanısı ve buna neden olan faktörler açığa çıkarılır.

Adet Düzensizliği Nasıl Tedavi Edilir?

Genel olarak farklı hastalıkların bulgusu olarak ortaya çıkan adet düzensizliğini bir hastalık olarak tanımlamak mümkün değildir. Bu bakımdan bu duruma yol açan faktörlerin tıbbi tedavi yöntemleri uygulanarak düzenlenmesi ve giderilmesi amaçlanır. Ortaya çıkan sağlık problemine göre adet düzensizliği şu şekilde tedavi edilir:

  • Temelde yatan sorun polip gibi durumlardan kaynaklanıyorsa rahim içi histeroskopiyle incelenerek bulgu görülen bölgede temizlik işlemi yapılır.
  • Kanama nedeni, rahim içinde görülen iyi huylu urlar yani miyomlarsa bir belirtiyle ortaya çıkmayabilir. Kişinin yaşına ve çocuk sahibi olup olmamasına göre rahimdeki miyomlar, nadir olarak da rahmin tamamı alınabilir. Bu durumda laparoskopik histeroskopi (kapalı ameliyat) uygulanır.
  • Kanamanın aşırı yoğun olması ve pıhtılaşma problemleri genellikle ergenlerde görülür. Bu duruma neden olabilecek faktörler detaylı olarak incelenerek adet düzenleyici tedavilerle kanamanın kontrol altına alınması sağlanır.

Bu spesifik tedaviler haricinde görülen adet düzensizlikleri genellikle hormonal durumlardır. Bu durumda hormon düzenleyici ilaç tedavisi uygulanır. Adet düzensizliği hormon dengesi sağlanarak giderilir.

Ankara Adet Düzensizliği Tedavisi Fiyatları 2023

Adet düzensizliği yaşayan bireylerde problemin kaynağı araştırılır ve tedavi planı oluşturulur. Belirtiler ve şikayetler kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için uygulanan tedavi de kişiye özel olarak hazırlanır. Yapılan muayene ve çeşitli teknikler doğrultusunda neden olan soruna uygun tedavi süreci başlatılır. Adet düzensizliğinin her hastada farklı bir seyir göstermesi, uygulanan tedaviye bağlı olarak ücretlerde değişikliğe neden olur. Fiyatlar hastaneden hastaneye değişiklik gösterebilir.

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
facebook İnstagram Youtube
Whatsapp